Subota 26.04.2014.
08:11
Lj. Ivanović - Vesti

I "Nikola Tesla" po meri Arapa?

Sve za novu kompaniju: Er Srbija
 

Već nedeljama se u srpskim medijima provlači priča o odlasku Radosavljevića, ne samo zbog toga što je bio Dinkićev kadar, već i zbog poslova koji su navodno oštetili aerodrom. Prebacivalo mu se da je privilegovao mađarsku niskotarifnu kompaniju Viz er, te da je aerodrom zbog toga lane ostao kratak za oko četiri miliona evra. Reč je o navodnom dogovoru iz 2011. za koji Radosavljević navodno nije imao saglasnost Upravnog odbora aerodroma.

Nesporazum sa Etihadom

Vlada Srbije kasni i sa ispunjavanjem sporazuma sa Etihadom prema kojem se obavezala da će izdvojiti jedan od dva aerodromska terminala samo za potrebe Er Srbije, te rekonstruisati zgradu prema standardima Etihada. Rok da se jedan terminal oslobodi bio je 1. januar 2014. a rok za rekonstrukciju dve godine.

Podsetimo, Vlada Srbije je krajem prošle godine odlučila da izda "smernice" aerodromu o tome ko može imati povlastice. To u prvom redu može biti kompanija koja je prevezla više od pola miliona putnika godišnje. Takav uslov ispunjava samo Er Srbija.


Posle ukidanja stimulacija Viz er je prepolovio broj letova iz Beograda i ukinuo dve linije. Iako Radosavljević nije po volji vlasti, nesporno je da je za njegovog mandata aerodrom iz sopstvenih prihoda, bez kredita, uložio u svoje kapacitete oko 50 miliona evra i da to državno preduzeće nije pravilo gubitke.


Inače, početkom aprila u Vladu je stiglo pismo grčke Copelouzos Grupe koja je iskazala interes da kupi udeo u aerodromu. Podgrejane su i spekulacije da će Vlada prodati aerodrom do kraja godine.

Prema drugom scenariju, Etihad namerava da uzme koncesiju nad aerodromom na 20 godina, a zauzvrat izgradi novu pistu, terminal, hotel i parking. Ovoj ideji oštro su se suprotstavili sindikati aerodroma navodeći da Srbija rizikuje da Etihadu prepusti monopol nad srpskom avioindustrijom.

2024 © - Vesti online