Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 26.06.2014.
06:43
D. Dekić - Vesti A

Odbrana profesije po džepu građana

Trodnevnim štrajkom koji je počeo juče, advokati u Srbiji parališu pravosuđe. U njihovom prepucavanju sa državom koja im je uvećala dažbine ponovo bi glavni i jedini gubitnici mogli da budu građani koji već zapljusnuti novim talasom poskupljenja očekuju i papreno skupe pravne usluge.

Prazne sudnice jer advokati bojkotuju
 

Advokati tvrde da su ih na štrajk naterali, ne samo novi izdaci, već i "nezadovoljstvo reformom pravosuđa" i previsoke sudske takse zbog kojih je "smanjen pristup pravdi".


U pravosudnim krugovima, međutim, nezvanično se čuje da je ovakav potez izazvan isključivo "udarom na advokatski džep", dok su ostali zahtevi "prikačeni" radi prikrivanja jedinog motiva, nezadovoljstva većim izdvajanjem dažbina za državu. Kao potvrdu naši sagovornici koji su insistirali na anonimnosti iznose činjenicu da se iz te branše ni glas nije čuo kada je pre pet godina krenula katastrofalna reforma pravosuđa, a ni prošle godine sa ponovnim startom prekomponovanja sudova i nosilaca sudskih funkcija.
 

Loša strategija

- Bez obzira na to o kojoj je delatnosti reč, niko neće dozvoliti da povećanje državnih nameta ide na uštrb zarade, zbog čega uvek građani, odnosno potrošači stradaju, skuplje plaćajujući proizvod ili uslugu. Pitanje je i zašto država nije našla sistemsko rešenje da proporcionalno povećava sopstvene prihode i da ne nameće odjđednom procentualno prevelike dažbine - kaže Zoran Nikolić.

Da je povećanje poreza neposredan povod pobune, u izjavi za "Vesti" potvrđuje predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić. On objašnjava da njegove kolege jesu nezadovoljne situacijom u sudstvu, ali da to ne treba sada da bude segment razgovora.


- Možemo da pričamo i o stanju u sudovima, ali ne sada već kad advokati počnu da rade - kaže Šoškić koji ne krije da njegove kolege imaju primedbe na rad nekih sudija koje zloupotrebljavaju samostalnost i nezavisnost funkcije pretvarajući ih u nerad i samovolju.


Poreska uprava navodi da povećanje poreza advokatima iznosi 46 odsto, a Šoškić uzvraća da su nova rešenja uvećala dažbine od 100 do 200 odsto, što, kako ističe, 80 odsto njegovih kolega ne može da plaća. On navodi primere gde je porez sa 25.000, skočio na 78.000 ili 98.000 dinara.


Porast nameta, prema rečima potpredsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zorana Nikolića se, kao i uvek, završi na građanima.


- U Srbiji je postala praksa da se svako povećanje taksi, poreza i drugih prihoda za državu prelije na leđa potrošača. Tako i ukoliko se protest advokata završi bez ispunjenja njihovih zahteva oni mogu skuplje naplaćivati usluge klijentima - kaže Nikolić za "Vesti".

Zanatlije i stomatolozi se ne bune

Ministar finansija Lazar Krstić je istakao da nije dobro da advokati imaju niže poreske osnovice od kamenorezaca, a poznato je da povećanje zahvata i ostale zanatlije i privatne stomatologe i lekare. Očito su advokati organizovaniji od pomenutih branši i jedinstveni, pa im je pošlo za rukom da stopiraju suđenja, istrage, pa i saslušanja gde je njihovo prisustvo obavezno. Zbog trodnevnog štrajka pomereni su važni procesi, poput procesa Darku Šariću, ali i vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.06.2014. 08:52
Kako ih nije sramota, pa taksisti placaju veci porez od njih.
Četvrtak 26.06.2014. 20:25
nameti kojim se izdrzavaju paraziti su postali nepodnosljivi.ne moze 200 000 ljudi koji nesto stvaraju u ovoj drzavi da izdrzavaju 7 miliona gradjana a da pritom kudikamo manje zaradjuju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online