Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.12.2014.
15:05
Beta A

Advokati: Neophodna ozbiljna radikalizacija štrajka

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević izjavio je da se razmišlja o "ozbiljnoj radikalizaciji" štrajka advokata koji traje više od tri meseca, koliko ni pravosuđe ne funkcioniše.

Medija Centar Beograd
Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević:
 

"To će se u svakom slučaju desiti jer je neophodno", rekao je Đorđević o "radikalizaciji" na konferenciji za novinare na kojoj su bili i predsednici Advokatske komore Beograda (AKB) Slobodan Šoškić i Advokaske komore Vojvodine Srđan Sikimić, kao i članovi pregovaračkog tima advokata u pregovorima sa Ministarstvom pravde.

Đorđević je istakao da je za odluku o zaoštravanju protesta ovlašćen Upravni odbor komoreali nije rekao šta bi to moglo da bude.

"Radikalizacija je moguća na mnogo načina, i bićete obavešteni u najskorije vreme", istakao je predsednik AKS.

Đorđević je ocenio da je donošenje Zakona o javnom beležništvu eksperiment "in vivo" iza kojeg stoji "veliki brat" čije će, kako je istakao, ime izneti tokom "radikalizacije štrajka".

"Do sada nije bilo razumnog pristupa ovom problemu i vlasti nije bitno što pravosuđe stoji", rekao je Đorđević i upitao kojim to mehanizmima država može da bez akvokature obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema.

U tom slučaju, kako je naveo, neće postojati ni vladavina prava ni advokatura, dodajući da "preko sile" država može da se sveti samo građanima, a ne advokatima i da će u tom slučaju najviše štete trpeti upravo građani.

I predsednik AKB Slobodan Šoškić ocenio je da pravosuđe ne može da funkcioniše na pretnjama kojima se, kako je rekao, ostvaruju "zla rešenja".

"To je pretnja koja demantuje samu suštinu pregovora", rekao je Šoškić povodom izjave ministra pravde Nikole Selakovića da država ima mehanizme da obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosuđa.

Članica tima advokata u pregovorima s Ministarstvom pravde, Jasmina Milutinović rekla je da Ministarstvo nije spremno da suštinski promeni Zakon o javnom beležništvu i prateće propise.  "Mi smo spremni za nastavak pregovora ako Ministarstvo da garancije daće se u razgovorima krenuti sa suštinom problema", rekla je ona, dodajući da je do sada Ministarstvo pravde zastupalo politički pristup u pregovorima.

Predstavnici advokatskih komora ocenili su kao "neprijatnu i razočaravajuću" Uredbu Ministarstva finansija prema kojoj će porez na dodatak paušalnih obaveza do 10 odsto važiti za one advokate koji su podneli žalbu, a njih je svega 240.

Zbog štrajka advokata odloženo je, prema procenama, više od 100.000 suđenja.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.12.2014. 13:43
advokatisu crna mavija koji samo pljackajube sirotinju a lopove podrzavaju isad moramo poceti gadove brisati ta mafija je uzivala doje Dacic bio ministar supa glavni stub kriminala i mafije sad samo pre ostaje te advokate smicati jednok po jednog aglavne koji po drzavaju strjk onisu nas zivot ogorcili i nemacekanj odmapo postupkuna izvrsenje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online