Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 24.06.2014.
05:14
Vesti A

Radnici robovi tajkuna i stranaca

Uoči usvajanja izmena Zakona o radu, najavljenog za narednih nedelju dana, najveći sindikati nezadovoljni su pregovorima s vlašću i tvrde da predstavlja vrhunac amaterizma i da je urađen po naređenju iz inostranstva. Deo sindikalaca čak optužuje režim da bi da ga usvoji krišom i zaobiđe obaveznu javnu raspravu i najavljuju da će građane upoznati sa štetnim posledicama i zamkama koje taj tekst krije.

Subvencija giganta: Radnike Fijata očekuju gori uslovi
 

Načinom na koji se sa sindikatima pregovaralo uvređen je vođa sindikata Nezavisnost Branislav Čanak. On kao jedan od pregovarača tvrdi za "Vesti" da je novi zakon o radu očajan, a da je u pregovorima ophođenje vlasti bilo bez trunke pristojnosti.


- Taj tekst je napisan potpuno amaterski i po nalogu Američke privredne komore i Saveta stranih investitora koji zapravo nisu znali šta hoće. Nudio sam premijeru Aleksandru Vučiću da mi napišemo zakon, a on je to shvatio kao vic i ostao je neznalački napisan predlog koji nema čak ni analizu tržišta rada i posledice i obiće se o glavu građanima, ali i državi - kaže Čanak.

Fijatu oprošteno 100 miliona evra

Ulaganje države od 100 miliona evra u kapital privrednog društva Fijat Srbija nezakonito je otpisano, objavio je sajt Pištaljka, navodeći da je to pre dve godine učinio bivši ministar ekonomije Nebojša Ćirić.
- Prema podacima Uprave za trezor, Državne revizorske institucije i Ministarstva privrede, Srbija je Fijatu od 2008. do danas uplatila najmanje 357 miliona evra, a barem 100 miliona po osnovu subvencija, iako Fijat po broju zaposlenih nije imao pravo da dobije toliko - navodi Pištaljka i pita da li su sva ulaganja u Fijat otpisana kao tih 100 miliona evra koje je isknjižio Ćirić.

Novi zakon je katastrofalan i prema oceni predsednice Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranke Savić. Ona za naš list tvrdi da je priča kako će novi zakon povećati zapošljavanje obmana.


- Neće biti zapošljavanja ako nema investicija, ali ni institucija. To su priče za malu decu - kaže Ranka Savić i ističe užasnu sliku srpske stvarnosti - zarade najniže u regionu i Evropi, kao i činjenicu da se u poslednje dve i po godine nisu menjale.


Javnu raspravu već za četvrtak najavljuju i Udruženi sindikati Srbije Sloga, a njihov predsednik Željko Veselinović podseća da su sindikalci upozoravali na ovakav scenario.


- Politika Vlade Srbije od samog početka ide u tom pravcu da se zakon donese suprotno Zakonu o državnoj upravi, bez široke javne rasprave, iako postoje jaki razlozi za njeno održavanje jer je to nacionalni zakon koje bitno uređuje buduće odnose u Srbiji - kaže Veselinović za "Vesti".


Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su da je na marginama Osme konferencije sindikata jugoistočne Evrope u Ohridu srpski predlog izmena zakona o radu koji nameću vlada i svet kapitala ocenjen kao ubedljivo je najgori od svih zemalja jugoistočne Evrope.


Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da je predlog izmena Zakona o radu kompromis poslodavaca, sindikata, države i stranih investitora, iako je javna rasprava izostala.


- Zakon o radu mora da bude kompromis i ako svi budu podjednako nezadovoljni, znači da država dobro radi svoj posao - kazao je i dodao da zakon ne može sam po sebi da reši probleme Srbije, pogotovo u ekonomiji, ali može da doprinese boljim uslovima privređivanja.

Vođe sindikata ne smeju na ulicu

Branislav Čanak

Branislav Čanak kaže da će sesti za sto sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije radi dogovora o daljim koracima, ako u međuvremenu zakon ne bude hitno usvojen. Željko Veselinović iz Sloge odgovara da su spremni na solidarnost sa kolegama.


- Odazvaćemo se pozivima za zajedničkom sinhronizovanom akcijom koja bi jedino imala smisla i donela rezultate - odgovara Veselinović.


Čanak pita predstavnike Sloge zašto čekaju poziv i zašto nisu pomogli pregovaračima i izašli na ulice. Veselinović međutim smatra da su predstavnici Nezavisnosti i SSSS-a pregovarali protiv interesa radnika.
 

Ranka Savić

Ovakvi tonovi ljute Ranku Savić iz ASNS-a koja kaže da ukoliko svi sindikati ne reaguju zajedničkom akcijom, onda ne treba da postoje.


- Treba zajedno da reagujemo i zaštitimo radnike. Ja sam u vranjskoj fabrici Jumko, gde ljudi pola godine ne primaju platu, bez zdravstvenih knjižica i s nepovezanim stažom, a Ministarstvo nema petlju nikoga da im pošalje - kaže ona i dodaje da s novim zakonom radnike čeka još gora situacija.


 

POVEZANE VESTI

Utorak 24.06.2014. 06:27
Dve reci: privatizacija i globalizacija! Trazili,dobili
Utorak 24.06.2014. 09:22
Ovaj zakon je bio "razlog" da se Vucic razracuna sa hohstaplerom Radulovicem, a sada je pokazao da je veci hohstapler od njega!
Utorak 24.06.2014. 07:53
Jako zanimljivi je to da strane firme se odmah uklope i naše uslove i plate od dvadeset hiljada dinara... Kao da su zato i ovde...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online