Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 21.06.2014.
21:13
Beta A

Srbija planira povećanje broja vojnika u mirovnim misijama

U šest misija UN i dve misije EU trenutno je angažovano 214 pripadnika Vojske Srbije, a do kraja godine planirano je da u rotaciji učestvuje do 500 vojnika, izjavio je danas načelnik centra VS za multinacionalne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

Sve više srpskih vojnika će učestvovati u mirovnim misijama
 

"Naši vojnici su trenutno stacionirani u mirovnim misijama UN u Kongu, Obali Slonovače, Liberiji, Kipru, Libanu i na Bliskom istoku. U Kongu deluje medicinski tim za vazdušnu evakuaciju koji je izvršio već 22 rotacije", rekao je Pajović na seminaru o zadacima savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama u Kovačici.

Prema njegovim rečima, najviše vojnika se nalazi u Libanu gde pokrivaju liniju razdavajanja te zemlje i Izraela.

Kad je reč o misijama EU, u Somaliji i vodama Indijskog okeana, Pajović je kazao da devet pripadnika medicinskog tima VS rade u bolnici na međunarodnom aerodromu u Mogadišu dok je 12 srpskih vojnika učestvovalo u zaštiti brodova koji prevoze hranu za Somaliju od napada pirata.

"Iskustva koja su oni stekli su jako dragocena za nas. Značaj učešća u mirovnim misijama vezan je i za jačanje političkog kredibiliteta države. Srbija je osma država u Evropi i 52. u svetu po učesću vojnika u mirovnim misijama", kazao je Pajović.

On je dodao da je po stend baj aranžmanu Srbija izrazila spremnost da poveća prisustvo i u drugim misijama UN, ukoliko bude bilo potrebe za tim.

"Ako UN izraze potrebu za učešćem srpskih vojnika u mirovnim misijama pod njihovim okriljem, mi ćemo uputiti iz svog kontigenta posmatrače ili medicinske timove gde je to potrebno. Trenutno u VS imamo oko 4.500 dobrovoljaca za učesće u mirovnim misijama", rekao je Pajović.

On je dodao da od finansijskih razloga zavisi da li će se u budućnosti broj pripadnika VS u mirovnim misijama povećati do nivoa čete ili bataljona.

"Država finansira sa 800 miliona dinara učešće pripadnika VS u mirovnim misijama. Jedan deo tih sredstava se vraća nazad kad je rečc o misijama UN dok sve troškove prisustva u misijama EU snosi isključivo Srbija", istakao je Pajević.

Seminar "Zadaci savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama" održan je od 20. do 21. juna u Kovačici a organizator tog skupa je Atlantski savet Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 21.06.2014. 21:30
Ratovati za tudje Interese!!Jeste Govna nema sta!!A Naziv"mirovna Misija "mozete okaciti Macku o Rep!!
Subota 21.06.2014. 21:38
A koliko vojske imamo, sta ce biti sa Obrenovcom i poplavama, ocel ministar vojni da pumpa vodu.
Subota 21.06.2014. 22:17
Daj bre, nemozemo da branimo svoje Kosovo, policija ne sme da udje u velikom trnovcu, kriminalci na sve strane, a vi saljete vojsku u drugim drzavama? Pa zar se prvo resavaju problemi u svojoj zemlji ili je ovo neka zajebancija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online