Subota 21.06.2014.
21:13
Beta

Srbija planira povećanje broja vojnika u mirovnim misijama

Sve više srpskih vojnika će učestvovati u mirovnim misijama
 

"Naši vojnici su trenutno stacionirani u mirovnim misijama UN u Kongu, Obali Slonovače, Liberiji, Kipru, Libanu i na Bliskom istoku. U Kongu deluje medicinski tim za vazdušnu evakuaciju koji je izvršio već 22 rotacije", rekao je Pajović na seminaru o zadacima savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama u Kovačici.

Prema njegovim rečima, najviše vojnika se nalazi u Libanu gde pokrivaju liniju razdavajanja te zemlje i Izraela.

Kad je reč o misijama EU, u Somaliji i vodama Indijskog okeana, Pajović je kazao da devet pripadnika medicinskog tima VS rade u bolnici na međunarodnom aerodromu u Mogadišu dok je 12 srpskih vojnika učestvovalo u zaštiti brodova koji prevoze hranu za Somaliju od napada pirata.

"Iskustva koja su oni stekli su jako dragocena za nas. Značaj učešća u mirovnim misijama vezan je i za jačanje političkog kredibiliteta države. Srbija je osma država u Evropi i 52. u svetu po učesću vojnika u mirovnim misijama", kazao je Pajović.

On je dodao da je po stend baj aranžmanu Srbija izrazila spremnost da poveća prisustvo i u drugim misijama UN, ukoliko bude bilo potrebe za tim.

"Ako UN izraze potrebu za učešćem srpskih vojnika u mirovnim misijama pod njihovim okriljem, mi ćemo uputiti iz svog kontigenta posmatrače ili medicinske timove gde je to potrebno. Trenutno u VS imamo oko 4.500 dobrovoljaca za učesće u mirovnim misijama", rekao je Pajović.

On je dodao da od finansijskih razloga zavisi da li će se u budućnosti broj pripadnika VS u mirovnim misijama povećati do nivoa čete ili bataljona.

"Država finansira sa 800 miliona dinara učešće pripadnika VS u mirovnim misijama. Jedan deo tih sredstava se vraća nazad kad je rečc o misijama UN dok sve troškove prisustva u misijama EU snosi isključivo Srbija", istakao je Pajević.

Seminar "Zadaci savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama" održan je od 20. do 21. juna u Kovačici a organizator tog skupa je Atlantski savet Srbije.

2024 © - Vesti online