Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 09.06.2014.
08:18
V. Jovanović - Vestionline A

Velika obećanja malog gradonačelnika

Siniša Mali. Gradonačelnik Beograda. Čovek sklon davanju obećanja, ali, izgleda, i zagovornik neispunjenja istih. Da se ne osvrćemo na milijarderske svote u stranoj valuti i pominjemo projekte zbog kojih ćemo postati motor razvoja Balka... Evro... ma, svemira, nego da se bavimo običnim problemima, životnim, mukama nas malih građana - Mali je, na primer, u predizbornoj trci obećao ratnim vojnim veteranima iz Beograda da se postojeće pogodnosti koje uživaju neće menjati posle izbora i - debelo rekao neistinu.

Siniša Mali verovatno pokazuje gde ćemo u Beogradu da izgradimo prvih 18 zgrada sa po 2.400 spratova, za koje će strani investitori platiti 7,3 milijardi kvadriliona evra (po zgradi), posle čega ćemo nekako uspeti da obezbedimo 11 besplatih obroka za korisnike narodnih kuhinja... Ili smo mi, možda, pobrkali malo neke brojeve...
 


Eto, to je “mala“, životna stvar - na primer, olakšanje u plaćanju računa za Infostan u iznosu od 50% za ratne vojne veterane u Beogradu, učesnike ratova s kraja prošlog veka. Naš čitalac, član udruženja “Srpski ratni vetarni“ poslao nam je kopiju obraćanja tadašnjeg predsednika Privremenog organa grada Beograda, današnjeg gradonačelnika Malog, u kojem, u četvrtom pasusu, između ostalog piše:


“Uveravam vas da se postojeće pogodnosti koje uživaju ratni veterani iz Beograda posle izbora neće menjati. Kada budemo... moći ćemo da razmišljamo o novim olakšicama za ratne veterane...“


Uz kopiju obraćanja, naš sagovornik je poslao i Zaključak Privremenog organa grada Beograda o izmeni interventnih mera zaštite najugroženijih građana, u kojem se vidi da je pomenuti popust od 50%, “koji neće biti promenjen, a možda će biti i još olakšica kad se stvore uslovi“, u stvari smanjen na 30%.
 

- Posle ovog Zaključka poslao sam mejl kancelariji gradonačelnika, interesujući se kako mogu da postavim pitanje Malom zašto ne ispunjava ono što obeća, uz kasniju napomenu da odgovor očekujem tog dana - kaže naš čitalac, čije ime ne objavljujemo iz bojazni da ekspeditivna beogradska birokratija ne utvrdi ko je, pa naprasno ustanovi da je državljanin Sao Tomea i Principea (čime gubi pravo na popust), ili ga proglasi, ne daj bože, mrtvim (čime opet gubi pravo na popust).


Kako odgovor na mejl koji je poslat u prepodnevnim časovima nije stizao, naš sagovornik se latio telefona.


- Pozvao sam kabinet na broj 011/3216-104 i pitao da li je gradonačelnik upoznat sa mejlom. Sekretarica Katarina mi je odgovorila da nije i da ne zna da li će danas gradonačelnik to da vidi. Ja sam napomenuo da do kraja radnog vremena želim odgovor putem mejla, a ona mi je rekla: “Gospodine, ne možete biti tako drčni“. Posle ovog sam joj odgovorio da mi nismo zajedno ovce čuvali da bi ona meni rekla da sam ja drčan, i da je sa ovakvim njenim stavom prema meni naš razgovor završen - rekao je ogorčeni sagovornik portala.


Nije, dakle, Mali prvi političar koji je lagao, niti poslednji koji će da laže. U predizborne svrhe. Ovako su ti političari, inače, predivni ljudi. Altruisti. Samo što nije lepo lagati. I vama je jasno iz ovog teksta da smo prezime gradonačelnika Beograda mogli da pišemo kao pridev uz njegovo ime, malim slovom, ali iz poštovanja prema našem pravopisu to ipak nije korektno. Bilo bi to isto kao da smo, ne znam... lagali. A to nije lepo.

Ima li kraja lažima? Pa, da vidite, i nema...

Obrazlažući smanjenje popusta, sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić je, kako stoji na kraju teksta “s poštovanjem”, u dopisu uz račun Infostana objasnio kako se umanjuju svi popusti i to sa 50% na 30%, sa 40% na 25%, sa 30% na 20% i sa 20% na 15%. On je, s poštovanjem, rutinski lagao, što je i sam potvrdio par redova posle prvog objašnjenja - da, umanjuju se popusti za ove procente, ali samo za račune do 8.000 dinara - za iznose preko toga, nema uopšte popusta! To znači da je za račune od 8.001 dinar pa naviše umanjenje popusta još veće, ili, narodski - plaćaćete više nego što su vam obećali u prvom delu teksta.
Sekretaru, ili ko je već sastavljao tekst objašnjenja, nekulturno je smatrati one od kojih uzimate pare debilima. S poštovanjem - sram vas bilo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.06.2014. 08:31
Ima nešto u prezimenu...
Ponedeljak 09.06.2014. 08:59
ХВАЛА РЕДАКЦИЈИ ШТО ЈЕ ОБЈАВИЛА ОВУ ЛАЖ малог ГРАДОНАЧЕЛНИКА ДА ВЕТЕРАНИ ВИДЕ КОМЕ СУ ВЕРОВАЛИ. ЖИВЕЛА СРБИЈА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online