Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Subota 12.04.2014.
18:01
N. Jokić - J. Arsenović A

Srpski poslanici protiv Rusije!

Prilikom glasanja o predlogu da se suspenduje ruska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, "za" je glasalo i troje poslanika iz srpske delegacije i to: Nataša Vučković i Vesna Marjanović iz Demokratske stranke i Vladimir Ilić iz Ujedinjenih regiona Srbije. Protiv su bili Aleksandra Đurović i Katarina Rakić iz Srpske napredne stranke i Stefana Miladinović iz Socijalističke partije Srbije. Svetislava Bulajić iz Liberalno-demokratske stranke bila je uzdržana.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (Foto:Arhiva)
 

U izglasanoj rezoluciji se kaže da PS SE donosi odluku o suspenziji ruske delegacije zato što je Rusija izvršila "aneksiju Krima" što predstavlja gaženja međunarodnog prava i povelje UN, Helsinške povelje i statuta Saveta Evrope. Nije bilo nikoga ko bi bar pomenuo slučaj Srbije i Kosova.


Iako je Srbija zvanično zauzela neutralan stav o ukrajinskoj krizi, poslanici su bili podeljeni. Argument srpskih poslanika koji su glasali za suspenziju ruske delegacije do kraja ove godine jeste da je ova odluka blaža verzija kazne koja je mogla da se izglasa budući da je postojao predlog da se Rusima oduzme mandat u PS SE.


Odluka da se suspenduje rad ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koja svaka tri meseca u Strazburu okuplja poslanike iz 47 država članica, znači da ruski poslanici do kraja ove godine neće više moći da učestvuju u radu PS SE. Suspenzija je izglasana na osnovu izveštaja austrijskog poslanika, socijaliste Štefana Šenaha, koji se smatra "kompromisnim" sa 1450 glasova "za", 21 protiv i 22 uzdržana.


 

Moskva nas je uvek podržala

Željko Ivanji kaže da je ruska delegacija najbrojnija u PS SE i da je redovno bila uz srpsku delegaciju.
- Na primer, kada smo izglasavali rezoluciju o trgovini ljudskim organima kosovskih Srba, imali smo podršku ruske delegacije. Prilikom zauzimanja stava treba voditi računa i o tome ko te je ranije podržavao - navodi Ivanji.

Poslanici iz Srbije nisu učestvovali u toku same rasprave u kojoj su dominirale osude Moskve i poređenja Putinove politike sa Hitlerovom kada je ušao u Čehoslovačku da bi navodno odbranio nemačku manjinu. Iako je se nalazio na listi govornika, ruski poslanik Puškov nije učestvovao u debati jer je izgleda u poslednjem trenutku ruska delegacija koja broji 18 članova odlučila da bojkotuje raspravu i napusti amfiteatar Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope u Strazburu.


Zbog nejedinstvenog nastupa srpske delegacije u PS SE povodom izglasavanja suspenzije ruske delegacije, u čudu se našao član srpske delegacije Miloš Aligrudić (DSS) koji zbog obaveza u Beogradu nije prisustvovao samom činu glasanja na plenumu.


- Ali sam prethodno na Komitetu za monitoring, čiji sam član i koji je pripremao tekst rezolucije, glasao protiv. Iskreno, nadao sam se da će neko ko je mene zamenjivao glasati protiv i nisam ni pomislio da će doći do raskoraka u glasanju naše delegacije, što je svakako loše - komentariše za "Vesti" Miloš Aligrudić, koji kaže da ne zna ko ga je u odsustvu zamenio.
 

Juče nije bilo prijatno ni u Demokratskoj stranci koja kao da je bila zatečena izveštajima beogradskih redakcija, pa im je čitavo pre podne trebalo da se oglase.
Pre njih to su uradili Ujedinjeni regioni Srbije, koji su se ogradili, kako kažu, "od skandaloznog čina svog poslanika Vladimira Ilića koji je glasao za izbacivanje Rusije iz Saveta Evrope".

Čudan stav Ilića

Član delegacije iz jedne države može da glasa u zavisnosti od stava koji je zauzela politička grupacija kojoj pripada njegova stranka. Na primer, poslanik iz DS-a može da se rukovodi stavom koji zauzme grupacija oko Socijalističke internacionale. Socijalistička grupa u PS SE, kojoj pripada i DS, zauzela je tvrd stav da treba reagovati i izreći neku sankciju Rusiji, pa je možda i to razlog što su dve predstavnice DS-a glasale "za" sankcije ruskoj delegaciji.
- Čudno mi je što je Vladimir Ilić glasao "za" jer je Narodna partija, grupacija kojoj pripada njegova stranka URS, bila podeljena po pitanju ove rezolucije - kaže Miloš Aligrudić.


U ovoj stranci kažu da je Ilić glasao bez ikakvih prethodnih konsultacija sa strankom.
"Glas Vladimira Ilića je njegov lični čin, isključivo tako ga treba tumačiti i nikako ne predstavlja zvaničan stav URS-a. Naš stav je u potpunosti saglasan sa državnom politikom neutralnosti povodom krize u Ukrajini", saopštili su iz stranke, uz podsećanje da podržavaju politiku srpske vlade da Srbija neće učestvovati u uvođenju bilo kakvih sankcija Rusiji.


Tek nedavno je prvi potpredsednik Vlade Srbije i budući mandatar Aleksandar Vučić izjavio da "Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi nikakve sankcije prema Rusiji". Te rečenice koja je do sada najprecizniji stav države prema ukrajinskoj krizi se očito nisu pridržavali svi članovi srpske delegacije koja se ponašala kao da se glasalo o nekom ideološkom, a ne izuzetno osetljivom političkom pitanju.


Dugogodišnji član srpske delegacije u PS SE Željko Ivanji kaže da je osnovni postulat da svako glasa po sopstvenom nahođenju, ali da se uvek uzimaju u obzir teme o kojima se izjašnjavaju, da li se radi o ideologiji, ljudskim pravima ili državnim pitanjima.

DS: Pristali smo na blažu varijantu

Demokratska stranka saopštila je da su njihove dve poslanice glasanjem o rezolucijama PS SE izrazile lični stav budući da Predsedništvo te stranke nije zauzelo stav o situaciji u Ukrajini, što će učiniti u narednim danima.
DS dodaje da su njihove poslanice "svojim parlamentarnim radom doprinele tome da sankcija koju Savet Evrope preduzima prema Ruskoj Federaciji ne bude oduzimanje mandata članovima ruske delegacije, kako je to predlagala grupa poslanika, nego najblaža moguća sankcija, odnosno suspenzija prava glasa do kraja zasedanja 2014. godine".


- Ovo nije bilo pitanje ideologije već državne politike i zato je trebalo imati usaglašen stav sa državnom politikom. Na primer, ako se glasa o nekom ekološkom pitanju, onda će predstavnici zelenih sigurno glasati u skladu sa svojom ideologijom, pa makar to bilo protivno stavu države iz koje dolaze - objašnjava Ivanji.

Svađa između Engleza i Rusa

Miloš Aligrudić nije štedeo Engleze u direktnom obraćanju
 

Najbučnije je bilo na političkoj grupaciji gde zajedno sede i engleski konzervativci i ruski delegati iz Jedinstvene Rusije. Na tom sastanku bio je i Miloš Aligrudić kao delegat koji dolazi iz Demokratske stranke Srbije koja je, kao i dve narečene partije, članica Evropske demokratske grupe.


- Rekao sam da mi je žao što moje poslednje obraćanje u SE mora da protekne u takvom tonu. Britancima sam rekao da ih cenim zbog mnogih stvari, pre svega Konzervativnu stranku, ali da ne mogu da podržim da se suspenduju prava ruske delegacije, na čemu su oni tako žustro insistirali, ako ni zbog čega drugog onda zbog nedoslednosti. Pitao sam ih gde su bila ta međunarodna prava i evropski standardi kada je bespravno bombardovana Jugoslavija, a njihova država u tome učestvovala, tada britanskoj delegaciji nije oduzeto pravo glasa - svedoči Aligrudić.

POVEZANE VESTI

Subota 12.04.2014. 18:28
Нешто најглупље што је урађено је гласање делегата из ДС и УРС. Показали су да им држава није битна већ само неки лични интереси.Нанели су велику љагу и својим странкама.Могу у нашем парламенту да гласају како хоће, али када представљају државу мора се имати један став.Свако објашњење да је то демократија је бесмислено, а њихова неодговорност може Србију да кошта у губљењу једног од ретких пријатеља у свету.Нису нам пријатељи они који су признали комадање Србије .Недопустиво је да углед државе зависи од овако неодговорних и национално непросвећених појединаца . Српски народ не жели никакве санкције БРАТСКОЈ РУСИЈИ .
Subota 12.04.2014. 18:07
SVE koji su glasali PROTIV RUSIJE TREBA PROCESUIRATI PROTIV IZDAJE SRBIJE . ODMAH .
Subota 12.04.2014. 19:28
bravo samo tako protiv rusa ,pa kad su oni srbiju nesto pomogli????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online