Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.04.2014.
01:23
Đ. Janković - Vesti A

Milunka zarobila 23 bugarska vojnika

Nedavno otvorena izložba u Loznici obuhvata reprodukcije Milunkinih porodičnih, ličnih i ratnih fotografija, nastalih uglavnom u Tunisu, Solunu i Parizu, od kojih mnoge do sada nisu prezentovane.

Vojevala kao Milun Savić

Milunka Savić, hrabra dobrovoljka, bila je gotovo zaboravljena, kao i Lozničanin Momčilo Gavrić, najmlađi vojnik Velikog rata, a ova izložba je način da se Srbija podseti žene koja se u Balkanskim ratovima 1912. i 1913. borila prerušena u muškarca.


- Izuzetno je važno da narodu ispričamo priču o Milunki Savić jer to je jedini način da je vratimo na mesto gde pripada u istoriji. Mi nemamo, po mom mišljenju, veću ženu od Milunke. Ona je najodlikovanija žena Prvog svetskog rata, ne zna se da li je veći heroj bila u ratu ili u miru, kada je od svoje bede uspela da odškoluje svoju ćerku Milenu i još tridesetak dece iz rodne Koprivnice i pruži im obrazovanje koje je njoj nedostajalo. Nažalost, o njoj naš narod malo zna, ali smo sa RTS uspeli da uradimo ovu zajedničku izložbu i pokušaćemo da priču o Milunki ispričamo širom Srbije. Interesovanje je toliko da smo uradili još četiri istovetne izložbe na engleskom, francuskom, grčkom i ruskom, koje će sledeće četiri godine putovati po Evropi - kaže v. d. direktora Istorijskog muzeja Srbije Miroslav Živković.

On je podsetio da je Milunka ratnički put započela 1913. godine u redovima Drinske divizije predstavljajući se kao Milun Savić, a u boju na Bregalnici je ranjena i tada je otkriveno da je hrabri vojnik ustvari Milunka. Kao vojnik Gvozdenog puka učestvovala je u Kolubarskoj bici, prešla s vojskom Albaniju peške, borila se na Solunskom frontu gde je sama zarobila 23 bugarska vojnika.

Sledi Banjaluka

Posle Loznice, izložba o Milunki Savić je u Banja Luci, onda slede Novi Sad, Trstenik i dalje kroz Srbiju. Inače, odmah posle ove Lozničani će u Muzeju Jadra videti izložbu posvećenu Momčilu Gavriću, koju pripremaju istoričari lozničkog Centra za kulturu.

Milunka je najodlikovanija žena Velikog rata, dvostruka dobitnica Legije časti, Ordena Karađorđeve zvezde i jedina žena nosilac francuskog ordena Ratni krst sa zlatnom palmom, a ranjavana je devet puta. Posle rata je postala majka ćerke Milene, a usvojila je još tri devojčice. Posle silnih urgencija ratnih saboraca dobija posao čistačice u Hipotekarnoj banci u Beogradu i tu provodi najveći deo radnog veka.


U periodu posle Drugog svetskog rata radi kao čistačica u beogradskim kafanama. Za zasluge pokazane u ratu kralj joj je dao imanje u blizini Novog Sada, ali je ona znala da odatle ne može da školuje decu, pa ga je prodala i kupila mali kućerak na Voždovcu. Tek 1971. Skupština Beograda dodeljuje joj stan u naselju Braće Jerković gde je provela poslednje dve godine života. Umrla je 5. oktobra 1973. u 84. godini u Beogradu.


- Na njenoj umrilici piše da će biti sahranjena u Aleji velikana, ali to se nije desilo. Proverio sam i utvrdio da nije sahranjena tamo, nego u porodičnom grobu. Onda sam se zainatio i ona je na inicijativu Istorijskog muzeja Srbije prošlog novembra, 40 godina posle smrti, sahranjena u Aleji velikana - kaže Živković.

Počiva pored Mišića

- Milunka je sahranjena pored svog komandanta Živojina Mišića. U Srbiji ima samo jedan njen spomenik u Jošaničkoj banji, a moja želja je da ispred Istorijskog muzeja Srbije, gde postoje dva postamenta koja nikada nisu upotrebljena, postavim spomenik od dva i po metra Milunki Savić i mislim da joj je tu mesto - kaže Živković.

POVEZANE VESTI

Petak 11.04.2014. 02:02
+Милунка Савић+ Поштовање нашим Прецима који своје младе Животе положише за Одбрану Срба и Србије. Наше време долази и Свест се буди чекамо новог Србскогa Вођу..............Живео Вођа који се рађа у окршају са непријатељом..........Наша Крв је најача на Свету...........Живела наша Доминантна Србска Расса+
Petak 11.04.2014. 09:53
Veliko HVALA Heroju Srbije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online