Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.08.2014.
10:38
Đ. Janković - Vesti A

Zaboravljeni heroji I sv. rata (4): Na bojištu krvava đačka knjižica

Obeležavanje stogodišnjice od početka Velikog rata na svetlo dana iznelo je priče o nekim zaboravljenim junacima koji su pre jednog veka neustrašivo stali na branik otadžbine. Deo istorije koji je dugo potiskivan opet je otkriven i pokazuje kakvo je rodoljublje pre jednog veka vladalo u srpskom narodu, od seljaka do naučnika, kojima je zajednička bila želja da sačuvaju slobodu i nezavisnost otadžbine.

Stanislav - Staško Sondenmajer je najmlađi poginuli učesnik Cerske bitke

- Jedna od takvih priča jeste i sudbina Stanislava - Staška Sondenmajera, najmlađeg učesnika velike Cerske bitke koji je poginuo u tom slavnom boju - kaže Goran Vilić, istoričar iz lozničkog Muzeja Jadra.


Prema njegovim rečima, Stanislav je imao 17 godina kada je Austrougarska uputila ultimatum Srbiji i nedugo zatim krenula u napad otpočevši tako Prvi svetski rat, i odmah je hteo da se prijavi u srpsku vojsku.


- Stanislav je bio sin tada poznatog hirurga Romana Sondermajera, sanitetskog pukovnika, i Stanislave, rođene Đurić. Ugledavši se na stariju braću Tadiju i Vladisava, on je, iako je tada bio učenik šestog razreda Druge beogradske gimnazije, želeo da se prijavi u dobrovoljce, ali mu to otac nije dozvolio. Inače, dečakov stariji brat Tadija bio je poznati srpski pilot. Stanislav je pobegao od kuće i negde kod Šapca prijavio se u vojsku koja ga je prihvatila - kaže Vilić.

Poginula i majka

Porodica Sondermajer pretrpela je teške udarce u svega nekoliko dana. Staškova majka Stanislava (služila u sanitetu kao bolničarka) nije dočekala smrt sina-junaka izgubivši život dva dana pre njegove pogibije.

Kako je bio izuzetno mlad, određeno je da služi u pozadini, dalje od bojišta, ali dečaku to nije bilo dovoljno časno i preklinjao je da ga prebace u prve borbene redove. Njegova upornost urodila je plodom i prebačen je na front. Borbe na Ceru bile su strašne, Austrougari su nadirali ubijajući sve na svom krvavom putu, a srpska vojska pokušavala je da ih zaustavi u odsudnoj odbrani.


Nažalost, među onima koji su život dali u odbrani otadžbine našao se i mladi Stanislav samo nekoliko dana posle stupanja u vojsku. Tokom 18. avgusta, u vreme najžešćih borbi, dok je i nebo gorelo iznad Cera, a jeka topova i eksplozije nebrojenih granata tresli zemlju, Staško je poginuo kod Pocerskog Dobrića. Tako je postao najmlađi srpski borac koji je izgubio život u cerskoj operaciji.

Smrt malog junaka Trećeg konjičkog puka potresla je prekaljene ratnike, one koji su smrti u oči gledali u dva Balkanska rata i koji su se smrti već dosta nagledali.

Profesorov zapis

Vest o Staškovoj smrti uzdrmala je i njegovog profesora Miodraga Ibrovca koji je čuvši za stradanje zapisao: "Od srca žaljen, mlad, a tako slavan, mali junak Trećeg konjičkog puka, boravi večni san na polju časti."

O ovom hrabrom mladiću, pravom primeru iskrenog i velikog rodoljublja, danas se ne zna mnogo. Prema zapisima, bio je pripadnik Trećeg konjičkog puka, a poginuo je četiri-pet dana po stupanju u vojsku.


Njegovo telo žene mesta Bogosavac sahranile su u centru sela gde je kasnije podignut spomenik najmlađem heroju Cerske bitke. One su na bojištu pronašle palog dečaka u uniformi, a u njegovom džepu krvavu đačku knjižicu. Nedaleko od poginulog junaka pronađen je njegov dnevnik, umotan u okrvavljenu maramicu. U njemu je učenik-borac Staško opisivao događaje na frontu, svoje utiske o atmosferi koja je tih paklenih dana vladala na Ceru i oko njega, ali i svoja osećanja i duboku tugu zbog majčine smrti.
Da ga na poprištu slavne bitke nisu pronašle žena Bogosavca, o Staškovoj sudbini se možda ne bi nikad ni saznalo.

Zaboravljeni heroji I sv. rata:

1. Dečak koji je srušio tri cara
2. Devojački peškir spasao vojnika

3. Deca svezana za austrijski top

KRAJ

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.08.2014. 14:01
Ima mnogo takvih junaka koji su ostali nepoznati. Svima je bilo zajednicko da su im zemlja i narod bili vazniji od sopstvenog zivota. Ta vrlina izgleda izumire u Srbiji. Ne znam koliko bi porodica danas dalo zemlji svoj dug kao Sondermajerovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online