Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 25.03.2014.
15:02
Đ. Barović - Vesti A

Od vojske ni slovo, od junaka ni pomen!

"Petnaest godina od NATO bombardovanja, Vojska Srbije gotovo da i ne postoji, postoje indicije da ćemo uskoro naoružavati Vojsku Kosova, a većina starešina koji su učestvovali u odbrani uveliko je, milom ili silom, razdužila uniforme" - ovako za "Vesti" sumira tumorne utiske penzionisani general Božidar Delić.

Iz vojske odstranjena većina generala: Božidar Delić
 


Delić je tokom 1999. bio komandant brigade VJ raspoređene na granici Srbije i Albanije, o čemu je i svedočio u Hagu kao svedok odbrane Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića i generala Vladimira Lazarevića. Danas, 15 godina kasnije, kaže da ga se jedino saborci u Hagu sete mimo 24. marta, a da se sa bivšim saborcima u otadžbini viđa isključivo po parastosima i tužnim godišnjicama NATO agresije.


- Do 2004. godine iz Vojske je odstranjena većina generala. Neki su završili u Hagu, a drugi prevremeno penzionisani. U "drugom krugu" su odstranjeni niži "činovi", da bi se ovih godina iz Vojske odstranili i svi drugi koji su učestvovali u odbrani zemlje. Što više prolaze godine, bivši branioci otadžbine se viđaju samo po parastosima, ali tamo ne dolazi niko iz vrha države. Ili se stide da dođu ili znaju da nisu dobrodošli - kaže ogorčeno Delić.

Topovsko meso

- Kada više nema ni slova od vojske, a kamoli veličanja junaka iz NATO agresije, onda je sve moguće. Za nove vlastodršce u Srbiji je jedino bitno da ispune i najmanji hir Zapadu, pa već učestvujemo i u onim civilnim misijama koje nisu pod okriljem UN. Neće proći dugo vremena, a naši će vojnici u tim misijama postati topovsko meso u ime NATO pravde - zaključuje general Delić.


On podseća da su srpske oružane snage ostale na "svega 10 ili 15 odsto naoružanja i vojne opreme koju smo imali pre 15 godina".


- Srbiju danas brani tek nekoliko aviona, 200 tenkova i oko 2.000 minobacača. Sve ostalo je proglašeno za višak ili uništeno. Pa i sada, poslednjih meseci, u Vojsci Srbije se vrše pregledi magacina opreme i naoružanja, a višak će, prema mojim informacijama, završiti u Kataru, preko tamošnje firme Bin Jaber grup, odakle će biti prosleđen za naoružavanje Vojske Kosova i pobunjenika u Siriji, Dagestanu i Čečeniji.
Delić ne želi da precizira odakle mu ovakve informacije, ali navodi i da će prva milijarda dolara za Beograd na vodi stići upravo od prodaje srpskog oružja.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.03.2014. 15:22
covek je u pravu sve...vojska je spala na normiranje radnje..rasklapanje puske i sklapanje,stavljanje zastitnu masku,pravljenje ogrtaca od satorskog krila...nema vise prave borbene obuke,,,milo mi je sto sam sluzio pa zatim radio u vojsci dok je ona to i bila...kad pomislim sta je bila,kakva sila.. ovo sada je lovacko drustvo sa zenama,,e one su nas dokusurile u vojsci...
Utorak 25.03.2014. 15:36
Juce je Srbija cutala, danas cuti, hoce li I sutra cutati? Vise reportaze, izjave, protesti gradjana su bili u zapadnih, agresorskim drzavama nego u Srbiji! Sta su rekli nasi zvanicnici?
Utorak 25.03.2014. 16:20
Svaka cast Delicu i na odbrani Kosmeta i na hrabrosti da kaze istinu. Pravi ljudi i rodoljubi kao on su gurnuti u stranu ili predani Hagu, a kolo vodi fukara kupljena parama i podrskom zapada. Nist sem bede i ponizenja ne ceka Srbiju s njima. ako narod ne nadje snage da zatre tu rak ranu sto ga izjeda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online