Utorak 25.03.2014.
15:02
Đ. Barović - Vesti

Od vojske ni slovo, od junaka ni pomen!

Iz vojske odstranjena većina generala: Božidar Delić
 


Delić je tokom 1999. bio komandant brigade VJ raspoređene na granici Srbije i Albanije, o čemu je i svedočio u Hagu kao svedok odbrane Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića i generala Vladimira Lazarevića. Danas, 15 godina kasnije, kaže da ga se jedino saborci u Hagu sete mimo 24. marta, a da se sa bivšim saborcima u otadžbini viđa isključivo po parastosima i tužnim godišnjicama NATO agresije.


- Do 2004. godine iz Vojske je odstranjena većina generala. Neki su završili u Hagu, a drugi prevremeno penzionisani. U "drugom krugu" su odstranjeni niži "činovi", da bi se ovih godina iz Vojske odstranili i svi drugi koji su učestvovali u odbrani zemlje. Što više prolaze godine, bivši branioci otadžbine se viđaju samo po parastosima, ali tamo ne dolazi niko iz vrha države. Ili se stide da dođu ili znaju da nisu dobrodošli - kaže ogorčeno Delić.

Topovsko meso

- Kada više nema ni slova od vojske, a kamoli veličanja junaka iz NATO agresije, onda je sve moguće. Za nove vlastodršce u Srbiji je jedino bitno da ispune i najmanji hir Zapadu, pa već učestvujemo i u onim civilnim misijama koje nisu pod okriljem UN. Neće proći dugo vremena, a naši će vojnici u tim misijama postati topovsko meso u ime NATO pravde - zaključuje general Delić.


On podseća da su srpske oružane snage ostale na "svega 10 ili 15 odsto naoružanja i vojne opreme koju smo imali pre 15 godina".


- Srbiju danas brani tek nekoliko aviona, 200 tenkova i oko 2.000 minobacača. Sve ostalo je proglašeno za višak ili uništeno. Pa i sada, poslednjih meseci, u Vojsci Srbije se vrše pregledi magacina opreme i naoružanja, a višak će, prema mojim informacijama, završiti u Kataru, preko tamošnje firme Bin Jaber grup, odakle će biti prosleđen za naoružavanje Vojske Kosova i pobunjenika u Siriji, Dagestanu i Čečeniji.
Delić ne želi da precizira odakle mu ovakve informacije, ali navodi i da će prva milijarda dolara za Beograd na vodi stići upravo od prodaje srpskog oružja.

2024 © - Vesti online