Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 17.03.2014.
16:27
b92.net, Beta A

Ko će preživeti pad ispod cenzusa?

Ispod cenzusa ostali su DSS Vojislava Koštunice, URS Mlađana Dinkića i LDP Čedomira Jovanovića, a politički analitičar Vladimir Goati kaže da će njima biti teško da prežive.

Šta sad?: Lider LDP Čedomir Jovanović
 

Stranke koje nisu prešle cenzus suočiće se s gubitkom državnog finansiranja i sopstvenih donatora, pa će im biti teško da prežive do narednih izbora, ocenio je Goati, a prenosi B92.

Goati je rekao i da te stranke, ako i prežive, neće imati velike šanse na narednim izborima, jer neće biti finansirane četiri godine. Kao najveći problem koji će se javiti zbog nedostatka finansija, Goati je naveo osipanje članstva.

"Entuzijazam je dobar prijatelj, ali nije dugotrajan. Činovnici neće da rade bez plate", rekao je Goati i naveo da će se u tim okolnostima povući i donatori, jer oni najčešće finansiraju stranku od koje imaju korist, odnosno stranke u vlasti.

On je kazao da očekuje da se ujedine partije koje nisu prešle cenzus, a imaju šličan program, kao što su to pre izbora učinile Srpska radikalna stranka i pokret Naši.

Pročitajte još:

* Vučić: Nema čekanja, Vlada što pre!

* Šta kažu gubitnici izbora?

* Čudo: Palma izgubio u Jagodini!

* SNS pokorila Srbe i Srbiju!

Komentarišući mogućnost stranaka ispod cenzusa da "prežive" do narednih izbora, Goati je URS okarakterisao kao heterogenu stranku i dodao da ne očekuje da će u tom obliku opstati, već da će njeni članovi "sreću potražiti svako na svojoj strani".

Goati je procenio da će biti teško da se DSS vrati u parlament, ako ne odstupi od svoje politike i ne promeni lidera (Vojislava Koštunicu), koji je na čelu stranke od 1992. godine.

On je kazao da Liberalno-demokratska partija (LDP) ima programske šanse da u demokratskom smislu bude radikalnija opcija od Demokratske stranke, ali da ostaje pitanje postoji li biračka potreba za takvom strankom.

Kao listu koja ima šanše da se politčki "probije" Goati je naveo listu Saše Radulovića "Dosta je bilo" i kazao da je, iako su osvojili samo 1,7 odsto, to veliki uspeh s obzirom na to da postoje samo mesec dana.

On je objasnio da posle izbora dolazi do promena partijskog sistema u Srbiji, odnosno da će umesto dosadašnjeg višepartijskog sistema postojati "višepartijski sistem s dominantnom partijom", odnosno da će jedna partija biti moćna, a da će oko nje postojati "politički patuljci".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 19:29
I ode Čeda i bi svjetlost! ;)
Utorak 18.03.2014. 02:30
Sta tu treba mudrovati. Srbi vecito pripadnost partiji gledaju kroz licnu korist, da ucare nesto sitno, da se ogrebu, a onda se opet prilagode, promene boju kako kameleoni. I tako od danas do sutra, i uvek je neko drugi kriv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online