Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 12.03.2014.
05:40
D. Đorđević - Vesti A

Vladičin Han: Beskućnici s osmoro dece

Naselje Kula, na brdu, poviše Vladičinog Hana, u najsiromašnijem gradu u Srbiji. Odozgo puca vidik na grad. U strmoj, tesnoj ulici dočekuju nas deca, veselom grajom se okupljaju oko terenskog vozila. Teško ih je prebrojati na prvi pogled - jedni su iždžikljali, a ostali jedno drugom do uveta. Svi su Nešići, od oca 43-godišnjeg Gorana i majke Negoslave, tri godine mlađe. Ulazimo u visoku nedovršenu kuću, nakalemljenu na strminu, u useku brda. Penjemo se stepenicama. Soba prostrana, pa kuhinja i još jedna soba; kupatilo je bez pločica, ali s kadom, tekućom vodom...

Od najmlađeg do najstarijeg: Nešići na okupu
 


- Nije naša - uzdiše Negoslava. - Od bliskih rođaka je, dali nam da se služimo. Gledam da je čisto, da trun prašine nema, zbog dece, svih nas - dočekuje nas domaćica. Upoznajemo njihovo osmoro dece. Najlakše je tako što ih Negoslava postavlja na kauč, od najstarijeg do najmlađeg koga ona drži u rukama. Kreće prozivka: Milan - 14 godina, Aleksandra - 13 godina, Luka - 10, Vesna - osam, Andreja - sedam, Jelena - pet, Lena - tri i najmlađa Dunja koja ima 15 meseci. Razliva se smeh u sobi, deca vesela. Neko je sito, neko bi moglo nešto da pojede, a ima i gladnih. Lena traži komad hleba.


- Hleba uvek imamo. Mesim i pečem u tepsiji, mora da ima, to ih zasiti, a i zavara glad kada nemamo dovoljno hrane. Mada, retko se to dešava - kaže Negoslava.

Lena sa domaćim hlebom

BOLI SNAGA

Goran, glava kuće, radi u šumi.


- Nema vremena za goste - kaže kroz smeh njegov prvenac Milan koji se sprema da krene u susret ocu koji u obližnjoj šumi radi kao najamnik. - Onako visok, koščat, povijena mu leđa od izvlačenja drveta, bukovine i hrastovine. Sve poslove radi, seče testerom drveće, kastri grane, seče na debla, rastavlja sekirom u cepanice, izvlači na put, tovari u kamione. Dnevnica je oko 18 evra, a to je za nas puno. Posla nema stalno, a ne bi ni mogao svaki dan, naporno je, umara se, bole ga ruke, kosti, snaga - veli Negoslava.


Novac njen muž donosi kući, a uveče se dogovarju šta će kupiti. Hrana i odeća su na prvom mestu.


- Dobar je čovek, moj Goran. Ne pije, zna da rakija rastura kuću. Hvala dragom Bogu, podario nam ovu dečicu zdravu, čilu i veselu. Kuća nam je otvorena, smeh u nju caruje, a meni nije teško da rađam jer ih volim. Šta ima draže od dece na svetu? Za mene ništa! Zato ih čuvam kao malo vode na dlanu. Obaveza jeste velika, ali ne žalim se. Radim po kući, po ceo dan sam oko šporeta, kad pretekne vremena idemo u Goranovo rodno selo Urvič, koje je između Hana i Džepa. Brdsko-planinsko je, tamo su njegovi ostareli roditelji, imaju jednu kravu, hranimo je kako bismo imali mleka za decu i malo sira. Sadimo i baštu, pa šta rodi. Kad nema gradobije, rađa se pasulja, krompira, kupusa, paprika, paradajza... Nije dovoljno, zato Goran prinosi iz nadnica, pridodaje za brašno, so, šećer, zejtin. Od svega pomalo, a ja delim, kako znam i umem, kao oni čarobnjaci, i kad nema, mora da ima - smeje se Negoslava.

Čokolada nepoznata

Deca još nisu probala čokoladu, više i ne pamte kada su pojela pomorandžu, bananu. Za slatkiše iz radnje ne znaju, Negoslava im pravi domaće kolače od brašna i šećera. A kad im napravi vanilice sa pekmezom, u stanju su dve tepsije da pojedu.
- Za mnogo toga su željna, pa i hrane, za mnogo toga još ne znaju. Možda je to dobro, možda nije. Ne mogu da grešim srce i kažem da ne treba da probaju čokoladu. Deca su to, ali računam, rastu, završiće neke škole, Milan i Aleksandra prvi, pa će doći do nekog posla, a tad će kupiti za sve. Vaspitali smo ih da budu složni - objašnjava Negoslava.

Pet školaraca


Starija deca idu u školu u Hanu. Milan je u osmom razredu, nema jedinica, mada nema još ni petica. Aleksandra je u sedmom, bori se da bude vrlo dobra, Luka je u četvrtom, Veljko u drugom, a Andreja u prvom razredu, i oni su zapeli da budu odlični. Jelena i Lena su u predškolskom i vole da crtaju, stalno traže blokove i bojice.


- Knjige dobijamo besplatno, pošto niko nije za stalno zaposlen, a ne plaćamo ni predškolsko. Imamo socijalnu pomoć i dečji dodatak, i to sve donese ukupno oko 200 evra. To nam mnogo znači jer moramo da platimo struju i ostale dažbine. Problem su odeća i obuća za decu. Ne mogu da tražim od drugih, od kućnog posla godinama nisam sišla do Hana, do centra varoši, tamo odem jedino kad se porađam.

PASULJ I ĐUVEČ
Svakodnevno se kod Nešića mesi okrugli hleb. U velikoj šerpi uvek se krčka nešto za ručak.

Odeća sa pijace

- Vredan je Goran, zaradiće on kako zna i ume, veli Negoslava. - Takav je, borac! A, sve je teže. Kupuje deci odeću na pijaci od Roma koji je donose iz Bugarske, iz Pančeva, odakle sve ne. Tu je najjeftinije, ali kvalitet je nikakav. Za bolje nemamo para...

- Jela su glavna na stolu: pasulj, krompir, čorbe, variva, paprikaš, đuveč i tako... Mnogo drugih jela nisu probali, ali šta im fali? Ništa! Jedu hleb namazan svinjskom mašću, posoljen, pa hleb na koji stavim odozgo malo šećera i - gledajte ih, pucaju im obrazi od crvenila! Igraju se, čuvaju i paze međusobno. Mnogo mi pomažu starija deca, naučili smo ih da vode računa o mlađim. Evo sada, kada moram nešto da radim, Luka čuva najmlađu bebu Dunju. Navikla se na njega, grli ga, kod drugih hoće da zaplače. Tako je bilo oduvek, svako od starijih je imao obavezu da čuva mlađeg. Zato se slažu, nikad se ne biju. Ovi mlađi trče kod starijih, grle ih, ljube, traže da ih uzmu u ruke... Pa, kako da ne budemo srećni - ističe Negoslava.


Ovoj porodici nedostaje puno toga materijalnog, ali ljubavi imaju napretek. Deca rastu, menja se hladno vreme toplim, a njima je potrebna garderoba. To im stvara najveće probleme, pa vode i svesku u kojoj pišu šta treba kupiti, po redu. Nema za sve u isto vreme.


- Eh, kad bi Goran našao neki stalan posao, lakše bi bilo. Plate su male, ali sigurne. Nadničarenje je povremeno i s vremenom, a stalan posao donosi sigurnost i olakšanje. Ovako, neizvesnost nas ubija, ali da bismo opstali, decu izveli na put živu i zdravu, mislimo samo na sutrašnji dan. Gde da planiramo za nedelju dana? To bi nas uvelo u boleštine - kaže Negoslava. - Nikad ne bismo otišli u narodnu kuhinju, tamo idu nevoljni, oni koji nemaju nikakvog izlaza, bolesni koji ne mogu da rade i sami gledaju sebe. Goran ne da, kaže, nismo prosjaci. Mi imamo po deset prstiju, volju, želju, snagu, a to malo što prihodujemo ako je sloga u kući, veliko je.


Deca su se zaigrala i jedno drugom skaču u ruke, na ćukiš, kako viče mala Jelena dok je Milan prihvata na leđa. Brojne nevolje muče ovu porodicu, od toga da nemaju sopstveni krov nad glavom, do nedostatka hrane, odeće i obuće. Ali, oni se ne predaju. Negoslavina je deviza - dece nikad dosta, zar ne?

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Iznenađeni i obradovani
Sreda 12.03.2014. 06:48
Ovoje srbija koja svakodnevno odumire i nestaje jer joj ovakva deca ne trebaju za Srbiju su deca prošlost a političari budućnost i zato ona investira u političare a ne u decu ,Čedu čuvaju 5 policajca koji imaju po 90 hiljade platu jer joj on treba da je blati i pljuje po njoj ,ova deca još neznaju štaje čokolada i bombone ali političari u srbiji znaju kako se pljačka i otima državna imovina,zato se u srbiji svakodnevno ukrade ali proneveri 5 miliona eura,ali se u srbiji deca ne rađaju ili bolesna umiru jer roditelji nemaju para da ih leče,svuda na svetu deca su bogastvo i budućnost ali u srbiji je bogastvo skupština od 240 poslanika i 39 hiljade službenih automobila toje Srbija,
Sreda 12.03.2014. 08:36
DOKLE CE VISE DA ZALIMO LJUDE KOJI PRAVE DECU DA BI ZIVELI OD SOCIJALE. JA NEZNAM NIJEDNU PORODICU KOJA IMA VISE OD PET DETETA A DA NESTO OZBILJNO RADE. IZVINJAVAM SE IZUZECIMA MADA IH JE VEOMA MALO. IMAM SVOJU KUCU ALI SAMO DVA DETETA, KOLIKO MOZES DA ZARADIS TOLIKO SE PRUZI. STO BI DECA ZIVELA U NEMASTINI ONA TO NE BIRAJU TO IM MI NAMECEMO. OD KADA SAM OSTAO BEZ POSLA IDEM NA PO TRI MESECA NA ZAPAD , DA BIH OBEZBEDIO DECI KAKAV TAKAV ZIVOT. NE CEKAM MILOSTINJU. IMAJ DECE KOLIKO SI VOLJAN DA IM OBEZBEDIS NORMALAN ZIVOT, NA OVAKAV SE NACIN NE BORI PROTIV BELE KUGE.
Sreda 12.03.2014. 10:35
Vrlo neodgovorno sa strane roditelja. Mogli su malo i da se uzdrže...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online