Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 08.03.2014.
02:39
J. L. Petković - Vesti A

Mladi u Prilužju štrajkuju zbog nezaposlenosti

Više od mesec dana, po hladnoći i kiši, šezdesetak mladih Srba iz Prilužja kraj Vučitrna, štrajkuju ispred kancelarije opštine. Nezadovoljni su jer u najboljim godinama, većina njih ima porodice, a niko od njih posao. Pričaju da su žrtve svih saziva vlasti do sada "koje su dovodile i zapošljavale samo svoje ljude", pa im na putu do posla ne pomažu ni diplome završenih srednjih škola i fakulteta. Poručuju da štrajk neće prekinuti sve dok se ne ispuni jedini uslov koji su postavili, a to je - posao.

- U štrajku smo od 30 januara i imamo samo jedan cilj. Želimo posao. Šanse da se ovde zaposlite su nikakve. Nema privatnog sektora, nikakvih proizvodnih pogona, nema čak ni objekata koji bi mogli da se pretvore u proizvodne pogone, zato što se godinama ništa nije ulagalo. Mada, možda i jeste, ali je odlazilo u nepoznatom smeru, kaže Peđa Rakić, jedan od predstavnika mladih iz Prilužja.


- Uzmite u obzir 14 nezaposlenih generacija, odnosno više od 300 omladinaca na birou za nezaposlene. Jeli to previše za ovakvu sredinu? Zbog svih saziva i političkih partija koje su bile na vlasti godinama unazad postali smo građani drugog reda, jer su oni najpre upošljavali svoju rodbinu i prijatelje, a mi nikako nismo mogli da dođemo na red. Tako imamo porodice u kojima su svi članovi radno angažovani, a i one u kojma niko ne radi. Jasno iz kojih razloga, dodaje Rakić.
 

Peticija

Peđa Rakić kaže da je peticija sa zahtevima meštana, odnosno 2000 potpisa prosleđena na adrese šet ministarstava u Beogradu.
- Od njih smo dobili neka obećanja, ali kako stvari stoje izgleda su to samo predizborna obećanja, kaže Rakić.

Iako toliko dugo, i dan i noć, borave u improvizovanim šatorima, pričaju da je predstavnicima vlasti trebalo dugo da ih primete. A neki za njihove probleme još nisu imali ni vremena.


- Kosovska Mitrovica je od nas udaljena 15 km. U tom gradu je kancelarija načelnika kosovsko-mitrovačkog okruga. Koliko je rukovodstvo opštine bilo zainteresovano za nas problem možete da zaključite iz činjenice da je tom načelniku bilo potrebno tri nedelje da bi čuo za našu blokadu. Neki sada dolaze, na sve načine pokušavaju da nas ubede da odustanemo. Zovu u pomoć neku novoformiranu zadrugu Metohija koja nam nudi da gajimo prasiće i sejemo krompir, mi koji imamo završene i srednje i više škole, fakultete i master studije. Nadamo se da će se javiti neko od zvaničnika sa konkretnom ponudom. Ako je Gračanica uspela da u EPS-u uposli 150 ljudi, a ostale sredine u zdravstvenim ustanovama, zašto da takva opcija ne važi i za nas?


Nemogućost posla, tvrdi Rakić dovela je do toga da se poslednjih godina iseli oko 50 porodica.


- Neki su otišli u centralnu Srbiju, neki u inostranstvo. Ako se nešto ne reši idemo i mi. Moja dva rođena brata su zbog toga iselila, trojica braće od stričeva su sa porodicama su otišli u Norvešku. Ovde sam samo ja ostalo sa suprugom, ocem i majkom. Ako i ja odem gasi se jedna porodica koja je mogla biti ovde sa više od 20 članova.

POVEZANE VESTI

Subota 08.03.2014. 03:09
Dobra vest je da Srba jos uvek ima na Kosmetu. Losa vest je da ih nema u vlasti Srbije.
Nedelja 09.03.2014. 14:09
SVAKA ČAST OVIM MLADIM LJUDIMA !!! Oni traže svoja osnovna ljudska prava da rade i samim tim i da imaju egzistenciju.... Ko o njima vodi računa...?! NIKO !!! Sjete ih se kada su izbori oni koji zadnjicom žuljaju kožne fotelje po svojim udobnim kabinetima ....FUUJ GADOVI !!!
Subota 08.03.2014. 09:23
SRBIMA IZ PRILUŽJA , SRPSKA IZDAJNIČKA VLAST nikolić vučić i dačić,siguran sam neće pomoći,da su hteli da pomognu nebi priznali ŠIPTARSKE ZAKONE.17.marta 2004.g. ti ljudi su se sami odbranili od ARNAUTSKIH PLJAČKAŠA,svo vreme su odolevali od 1999.godine,to su NAJSLOŽNIJI SRBI na KOSOVU,zato su i opstali,al DŽABA IM KAD IH POTEZOM PERA VELEIZDAJNICI SRPSTVA nikolić vučić i dačić,PROKLETE IM DUŠE MA GDE BILI PREDADOŠE UZ POMOĆ NATO ZLIKOVACA TAČIJU.Kad juče čujem onog prokletog DAČIĆA u nekoj hali pred okupljnim narodom da KAŽE SRBIJA MII JE U SRCU,stvarno se pitam dali sam LUD,IZDAO KOLEVKU SRPSTVA I JOŠ IMA OBRAZA DA TO KAŽE,OBRAZ MU JE POD DUPETOM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online