Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.02.2014.
05:27
Z. Gligorijević - Vesti A

Osam godina čeka srpsku penziju

Radoslav Radisavljević i njegova supruga Vojislava iz Crkvenca kod Svilajnca desetak godina su radili u svilajnačkoj štampariji. Pošto je Vojislavin brat Milutin Mijajlović radio u Parizu, i oni su rešili da odu. Tako su 1972. godine otišli u Montreur nadomak Pariza. Vojislava se odmah zaposlila zahvaljujući krojačkom kursu, a Radoslav je u istoj firmi posao dobio četiri meseca kasnije. Kada su stekli uslov za penziju oni su se vratili u zavičaj.

Radisavljevići od ušteđevine kupili kuću

- U to vreme samo su određeni poslovi bili traženi. Otišao sam u fabriku za poliranje poslužavnika, a Vojislava je odmah počela da radi u konfekciji. Kada sam dobio papire na dve godine, a posao mi je bio zaista težak i opasan, prešao sam i ja u konfekciju. Tu smo i penzionisani.

- Jedino nikako da dobijem srpsku penziju za ono vreme koje sam radila u štampariji. Borim se od 2007. godine. Kad god odem u Svilajnac kažu mi da iz Pariza nisu poslali papire. Kada u Francuskoj otkucaju u kompjuteru i odmah nam kažu da su oni to odradili, da su čak odredili i iznos koji treba da primam. I eto, u vlastitoj zemlji ne mogu da ostvarim prava, a u tuđoj sam ih ostvarila bez problema - kaže Vojislava za "Vesti".

Ogorčeni na Srbiju: Vojislava sa suprugom Radoslavom
 


Radoslav dodaje da imaju još jedan problem. Nemaju zdravstveno osiguranje, jer su im na šalteru službe rekli da nemaju pravo na njega.


- Ne daj bože da moramo u bolnicu, ne znamo šta bismo. Jedino kada je Vojislava povredila palac u Službi hitne pomoći nije platila pregled, ali previjanje i dalje lečenje smo morali da platimo. Tražio sam da nam napišu zbog čega nemamo pravo, ali niko to neće. Zbog toga se i dalje lečimo u Parizu. I lekove nam deca kupuju u Parizu, pa nam pošalju. U svojoj zemlji se osećam veoma loše, jer ne razumem zašto to rade. Nikome ne bih savetovao da se vraća. Mislim da mnogi misle kao ja i da će tako i da bude - dodaje Radoslav.

Potomci ostali

Svi Radoslavljevi i Vojislavini potomci i dalje su u Parizu i svi imaju francusko državljanstvo. Njihov stariji sin Dragan živi sa suprugom Vesnom i sinovima Markom i Milošem, dok mlađi sin Dejan im suprugu Slavicu, sina Stefana i ćerku Ivanu. Dejan je završio elektroničku školu, a Dragan je automehaničar, ali obojica rade spuštene plafone.

POVEZANE VESTI

Subota 22.02.2014. 07:04
Koliko sam razumeo 10 godina su radili u stampariji u Svilajncu ostalo vreme su radili u Francuskoj,a i dalje se lece u Parizu,izgleda da njima nije stalo do Srpske mucenice(penzije) vec da imaju socijalno, jer ocigledno imaju para i puni su kao brodovi,ko im je kriv sto su se vratili? Sada dok ostvare pravo dok to prodje kroz nasu birokratiju,bolje da se i dalje lece u Francuskoj.
Subota 22.02.2014. 08:04
Prvih deset godina braka muz i zena su strastveni dvadeset godina braka ko prijatelji trideset godina braka ko brat i sestra i cetrdeset godina a braka ko dve sestre
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online