Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.02.2014.
14:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Zakasnelo priznanje Verici Barać

Velika je zasluga Verice Barać u borbi protiv korupcije, trebalo je da joj država za to dodeli priznanje za njenog života, smatra Čedomir Čupić, dugogodišnji saradnik pokojne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno odlikovao zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u borbi protiv korupcije.

Čedomir Čupić, član odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Kako tumačite potez predsednika Srbije?
- Odlikovanje Verice Barać može ohrabriti ljude koji se bore protiv korupcije, a može značiti i da sadašnja vlast javno hoće da se izjasni da će se boriti protiv korupcije. Ipak ne treba zaboraviti da je u toku predizborna kampanja, pa je možda to razlog zašto je baš sada odlikovana.

Veoma hrabra žena

Šta vi mislite o Verici Barać?
- Za razliku od drugih, ona je svoju hrabrost pokazivala time što je korupciju označavala tako što je personalizovala odgovorne. I to je vrlina, kada opštu pojavu konkretizujete. Zbog toga je izazivala otpore i napade, ali to nju nije zaustavilo. Uspostavila je novi obrazac ponašanja u borbi protiv korupcije.

Da li je istina da nijedan slučaj, izveštaj, prijava koju je podneo Savet za borbu protiv korupcije nije procesuiran u srpskom pravosuđu?

- Verujem da jeste.

Pretpostavljam da bi njoj, da je danas među nama, više značilo da je država nešto preduzela.
- Mnoge prošle vlade su ignorisale njene izveštaje. Tokom godina njenog iscrpnog rada, suprotstavila se krupnim tajkunima, od Beka do Miškovića. Vladi je podnosila detaljne izveštaje, recimo, 14. maja 2010. podneseno je 17 krivičnih prijava zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija Luke Beograd, ta lica državi nanela štetu od najmanje 21 milion evra. Imala je ogromne probleme zbog toga, a prethodne vlade nisu uradile ništa.

Aleksandar Vučić svakodnevno obećava da će se izboriti protiv korupcije.
- Imao sam nadu. Ova vlast je jedina koja je to govorila u kampanji pred izbore, ali i 2012. kada je došla na vlast.

Nadate li se još uvek?
- Očekivao sam da će se vlast sistematski i organizovano obračunati s korupcijom, a to je moguće samo promenom zakona.

Kojih zakona?
- Potrebno je promeniti Zakon o poreklu imovine, i učiniti da ne zastarevaju slučajevi bespravno stečene imovine. Govorili su kada su došli na vlast da će biti donet na jesen 2012, a onda su najavili predlog zakona za jun 2013. Od tada do danas ne događa se ništa.
 

Selektivna borba

Borba protiv korupcije je selektivna. Ukoliko se ne donese zakon i ne doda rečenica u Ustavu da prisvajanje imovine ne zastareva, ne vredi ništa, smatra Čupić.
Morali bismo i Ustav da menjamo?
- Ne. Amerika Ustav menja amandmanima u Senatu, pa šta bi nama falilo. Ne može neko da odgovara, a neko ne. Smatram da nije nužno da se krivično gone ti što su prisvojili imovinu, ali bih im je oduzeo i vratio državi.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.02.2014. 14:35
Kako su niski, providni i jeftini u podilazenju glasacima. Verica sigurno zasluzuje priznanje, ali iskreno i od coveka, ne od Tome.
Sreda 12.02.2014. 15:42
Odakle izmile ovaj otporaski CRV?
Sreda 12.02.2014. 17:22
Sramota !!! Ne razumem zasto je pokojna Verica dobila priznanje kada niko nije za ozbiljno uzeo to sto je ona radila? Ona je poslala vladi i politicarima nekoliko izvestaja u kojima se po imenu navode kriminalci ali niko iz vlasti prstom nije mrdnuo, i sad je odlikuju i odaju joj priznanja. Jadno da jadnnije ne moze biti. Pokojna Verica je zasluzila da joj se digne spomenik u sred Beograda a Srbija je zasluzila da se resi kriminal i korupcija koju je Verica pokazala i dokazala u svojim izvestajima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online