Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.02.2014.
13:03
D. Dekić - Vesti A

Kiparske milijarde zauvek tajna?

Apsolutna zastarelost krivičnog dela spasla je zatvora bivšeg direktora Uprave carina Mihalja Kertesa, kome se sudilo za iznošenje novca na Kipar, a ovim je, prema svemu sudeći, stavljena i tačka na najveću pljačku naroda iz vremena vladavine Slobodana Miloševića.

Zastarelo: Mihalj Kertes
 


Za javnost je osim sudbine novca, nepoznanica i kome je išlo u prilog da Kertes ne odgovara zbog iznošenja 38 miliona maraka bez znanja Narodne banke, jer je i nezgodan svedok.


Razrešenje "afere veka" obećavali su političari koji su vlast preuzeli 2000. godine, ali nikada nisu uradili ništa, mada je i sam Kertes na prethodnom suđenju rekao da su pare išle u 49 navrata legalnim avionskim letovima.

Tajkuni blokirali istinu

Pokojna Borka Vučić je uporno odbijala da govori o kiparskom novcu, tvrdeći da će sve reći na sudu. Poginula je u saobraćajnoj nesreći 2009. uoči suđenja na koje je pozvana kao svedok. Pokojni Vladan Batić je svojevremeno, na pitanje kome je u interesu da se taj slučaj ne pokreće, odgovorio da je reč o tajkunima koji su iz tog posla dobro profitirali i finansiraju neke od srpskih partija.

U potragu na Kipar uputili su se pre više od decenije Mlađan Dinkić i Velimir Ilić i vratili se praznih ruku, iako se govorilo da je u ostrvskoj zemlji 12 milijardi dolara srpskih para. Od tada do danas njih dvojica su s vremena na vreme govorili o tom novcu, ali kontradiktorno. Dinkić je uporan u priči da su našli prazne račune, dok Ilić, koji je bio šef tima za povraćaj srpskog novca, tvrdi da je novac mogao da bude vraćen Srbiji.

Naveo je i da je izveštaj u kojem su bila imena, prezimena, snimci, fotografije, pa čak i broj avionskog leta kojim su pare nošene, predao Vladi zajedno sa bivšom bankarkom Borkom Vučić. Od tada ga, kaže, baš niko nije pozvao u policiju da svedoči. Nije poznato ni šta je sa krivičnom prijavom koju je biv­ši mi­ni­star pra­vde, pokojni Vladan Batić 2007. podneo tadašnjem specijalnom tužiocu Slobodanu Radovanoviću protiv Dinkića. Kako je tada kazao za "Vesti", prijavu je podneo na osnovu dokumentacije o srpskim parama na Kipru koju mu je dala ha­ška tuži­telj­ka Kar­la del Pon­te. Batić je naveo da je Del Ponteova dobila dokumenta tra­ga­ju­ći za novcem koji­m je Miloševićev režim finan­si­rao rat­ne ope­ra­ci­je devede­se­tih.

Manastirska tajna

Kertes je na sudu tvrdio da su pare nošene na Kipar iskorišćene za plaćanje lekova, nafte i druge potrebe, a da je sve što zna o tome zakopao u jednom manastiru i zaveštao da se ne otvara 60 godina.
- Posle toga, neka se vidi šta je Mađar radio za Srbiju i kako je video Srbe. Sem patrijarha, sve funkcije su mi nudili, da budem ministar policije, vojske, čak sam predložen i za predsednika - rekao je bivši direktor carine. On je prvostepenom presudom Posebnog odeljenja Višeg suda prvo osuđen na osam godina, pa je Apelacioni sud kaznu smanjio na šest i po, da bi je ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio ponovno razmatranje žalbe.


Da je ova duga priča bez kraja puna čudnih zapleta ne spori nekadašnji kooministar u prelaznoj Vladi 2000. Božo Prelević. Ovaj advokat ukazuje da su optužbe protiv Kertesa za kiparski novac besmislene, jer je on bio samo saobraćajac u priči koja je imala glavne aktere.


- Kertes je trebalo da bude svedok ili zaštićeni svedok, a ne okrivljeni, ali je medijski proizvedena priča o njegovoj krivici, iako je bilo jasno da će to na sudu pasti - kaže Prelević za naš list.


On smatra da je do toga došlo zato što pravi akteri iznošenja srpskih para nisu pronađeni i ističe da je čudno što su i Dinkić i Ilić i Borka Vučić konstatovali da su pare odnete na Kipar, ali tim povodom nikada nije sproveden sudski postupak.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.02.2014. 17:04
Vladajuca garnitura na celu sa gospodinom Vucicem najmocnijim podredsednikom na svetu je po ko zna koji put pljunula narodu u lice i pokazala da se oni ne bore za istinu i pravdu niti za interes naroda vec iskljucivo za svoju licnu korist. Ali taj isti pljunuti narod ce sutra da glasa za te iste profitere i izdajnike kao sto su do juce svi glasali za zute bandite. Meni je jako bitno sto je nakon dvadeset godina laznih politicara i zastitnika naroda na scenu stupila jedna prava patriotska organizacija koja ce ako ostane dosledna onome sto propagira sigurno doci na vlasat ato je pokret Dveri.
Utorak 11.02.2014. 13:55
Zato je i oslobođen!
Sreda 12.02.2014. 07:30
A Kertesova imovina? Zašto ona nije upisana i urađena realna analiza njegovih primanja tokom godina radnog staža? Sve to bi znao da uradi svaki, nepristrasni pravnik.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online