Utorak 11.02.2014.
13:03
D. Dekić - Vesti

Kiparske milijarde zauvek tajna?

Zastarelo: Mihalj Kertes
 


Za javnost je osim sudbine novca, nepoznanica i kome je išlo u prilog da Kertes ne odgovara zbog iznošenja 38 miliona maraka bez znanja Narodne banke, jer je i nezgodan svedok.


Razrešenje "afere veka" obećavali su političari koji su vlast preuzeli 2000. godine, ali nikada nisu uradili ništa, mada je i sam Kertes na prethodnom suđenju rekao da su pare išle u 49 navrata legalnim avionskim letovima.

Tajkuni blokirali istinu

Pokojna Borka Vučić je uporno odbijala da govori o kiparskom novcu, tvrdeći da će sve reći na sudu. Poginula je u saobraćajnoj nesreći 2009. uoči suđenja na koje je pozvana kao svedok. Pokojni Vladan Batić je svojevremeno, na pitanje kome je u interesu da se taj slučaj ne pokreće, odgovorio da je reč o tajkunima koji su iz tog posla dobro profitirali i finansiraju neke od srpskih partija.

U potragu na Kipar uputili su se pre više od decenije Mlađan Dinkić i Velimir Ilić i vratili se praznih ruku, iako se govorilo da je u ostrvskoj zemlji 12 milijardi dolara srpskih para. Od tada do danas njih dvojica su s vremena na vreme govorili o tom novcu, ali kontradiktorno. Dinkić je uporan u priči da su našli prazne račune, dok Ilić, koji je bio šef tima za povraćaj srpskog novca, tvrdi da je novac mogao da bude vraćen Srbiji.

Naveo je i da je izveštaj u kojem su bila imena, prezimena, snimci, fotografije, pa čak i broj avionskog leta kojim su pare nošene, predao Vladi zajedno sa bivšom bankarkom Borkom Vučić. Od tada ga, kaže, baš niko nije pozvao u policiju da svedoči. Nije poznato ni šta je sa krivičnom prijavom koju je biv­ši mi­ni­star pra­vde, pokojni Vladan Batić 2007. podneo tadašnjem specijalnom tužiocu Slobodanu Radovanoviću protiv Dinkića. Kako je tada kazao za "Vesti", prijavu je podneo na osnovu dokumentacije o srpskim parama na Kipru koju mu je dala ha­ška tuži­telj­ka Kar­la del Pon­te. Batić je naveo da je Del Ponteova dobila dokumenta tra­ga­ju­ći za novcem koji­m je Miloševićev režim finan­si­rao rat­ne ope­ra­ci­je devede­se­tih.

Manastirska tajna

Kertes je na sudu tvrdio da su pare nošene na Kipar iskorišćene za plaćanje lekova, nafte i druge potrebe, a da je sve što zna o tome zakopao u jednom manastiru i zaveštao da se ne otvara 60 godina.
- Posle toga, neka se vidi šta je Mađar radio za Srbiju i kako je video Srbe. Sem patrijarha, sve funkcije su mi nudili, da budem ministar policije, vojske, čak sam predložen i za predsednika - rekao je bivši direktor carine. On je prvostepenom presudom Posebnog odeljenja Višeg suda prvo osuđen na osam godina, pa je Apelacioni sud kaznu smanjio na šest i po, da bi je ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio ponovno razmatranje žalbe.


Da je ova duga priča bez kraja puna čudnih zapleta ne spori nekadašnji kooministar u prelaznoj Vladi 2000. Božo Prelević. Ovaj advokat ukazuje da su optužbe protiv Kertesa za kiparski novac besmislene, jer je on bio samo saobraćajac u priči koja je imala glavne aktere.


- Kertes je trebalo da bude svedok ili zaštićeni svedok, a ne okrivljeni, ali je medijski proizvedena priča o njegovoj krivici, iako je bilo jasno da će to na sudu pasti - kaže Prelević za naš list.


On smatra da je do toga došlo zato što pravi akteri iznošenja srpskih para nisu pronađeni i ističe da je čudno što su i Dinkić i Ilić i Borka Vučić konstatovali da su pare odnete na Kipar, ali tim povodom nikada nije sproveden sudski postupak.

2024 © - Vesti online