Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 12.02.2014.
13:01
D. Dekić - Vesti A

Sudije kroje nepravdu

Posle odustajanja od gonjenja Marka Miloševića, a prekjuče i Mihalja Kertesa, usledio je novi šok: Apelacioni sud oborio presudu Darijanu Musiću za zversko ubistvo Vladislave Červenko u Novom Sadu. Ovi slučajevi pokazali su da je i pored "reforme reformi iz 2009." srpsko pravosuđe i dalje puno skandala.

Krš i lom: Nikola Selaković
 

Zaprepašćenost nije krio ni ministar pravde Nikola Selaković, brzopotezno obećavši naciji hitno preispitavanje ovih presuda, ali i ponovljeno suđenje za požar u novosadskoj diskoteci u kojoj je smrtno stradalo šestoro mladih. Selaković tvrdi da poštuje načela sudijske nezavisnosti, ali mora da reaguje zbog "uznemiravanja javnosti".


- Iako nemam pravo da se mešam u sudske odluke, građani imaju pravo na pravdu i istinu. Podneću zahtev za nadzor rada svih koji su učestvovali u procesima - obećao je ministar, inače asistent na Katedri za pravnu istoriju Pravnog fakulteta za koga pričaju da vuče pogrešne poteze jer "nikada nije ušao u sudnicu".

Zastareo niz postupaka

Zbog zastarevanja su ruku pravde izbegli akter afere "koferče" Sekula Pjevčević, bivši direktor Kreditno-eksportne banke, vladika Pahomije za pedofiliju i vlasnik piramidalne banke Jezdimir Vasiljević, koji je u pritvoru odležao 4,5 godine. Osim sina Slobodana Miloševića Marka, za prebijanje otporaša, slučajevi su zastareli i brojnim funkcionerima Miloševićevog režima, komesarki za izbeglice Bubi Morini, ministrima zdravlja Leposavi Milićević, pravde Dragoljubu Jankoviću, poljoprivrede Živanku Radovančevu i telekomunikacija Ratku Marčetiću.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ukazuje da ovakvim obraćanjem Selaković ne doprinosi nezavisnosti pravosuđa.


- Ministar posebno ne sme da vrši nadzor kad je predmet nepravosnažan, pa verujem da to obećava javnosti u jeku predizborne kampanje i pere ruke od svojih grešaka - rekla je Dragana Boljević za "Vesti". Ona smatra da je greška ministra što je i pored kritika domaće i strane stručne javnosti, zadržao iz prethodne vlasti poslušne članove Visokog saveta pravosuđa koji vrši reizbor sudija.


Za dovođenje "najgorih sudija" koji ponižavaju građane, naprednjake je optužila Demokratska stranka, a Selaković ih podsetio da su ostavili "krš i lom" u pravosuđu. Ukazao i da je DS bila na vlasti 2010. kada je zastarelo Kertesovo delo.


O liku i delu nekih sudija progovorio je funkcioner DS Vladimir Todorić. On je ukazao na to da Apelacionim sudom koji je ukinuo presudu Musiću, predsedava Novica Peković, poznat što je presudio u korist stranke koja mu je ostavila testamentom nekretnine. Ukazao je i na "stručnjaka za zastarevanje", čelnika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, koji je uticao na oslobađanje Kertesa, jer mu je VKS marta 2013. ukinuo osuđujuću presudu. Milojević je, kaže Todorić, predsedavao i sudskim većem u slučaju protiv monaha Ilariona za zavođenje maloletnika, koji je takođe zastareo. 

Greška za greškom: Dragana Boljević
 


U javne prepirke uključili su se i sami sudovi, pa je Viši sud za Kertesovo oslobađanje optužio tužioca Miljka Radisavljevića jer se pre tri godine nije žalio na presudu bivšem direktoru carine zbog čega je njegovo delo i zastarelo.
 

Politika iznad zakon

Komitet pravnika za ljudska prava kaže da je stanje u sudovima "alarmantno", a reforma izvršena "formalno, bez realne procene".
- Nova mreža sudova ni dva meseca od novih reformi još nije zaživela, a izmene nadležnosti dovele su do zastoja u suđenjima. Slučajevi poput Kertesa su dopuna slike o pravosuđu započete prethodnom reformom - kažu u Komitetu.
Transparentnost Srbija je ukazala na odsustvo "političke volje" da se slučajevi istraže i neuspelu reformu policije i pravosuđa, založivši se za izmene Krivičnog zakonika u delu zastarelosti postupka.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.02.2014. 13:45
Sudije kroje nepravdu ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, А калашњиков исправља,,,,,
Sreda 12.02.2014. 13:12
Да није било жутаћа свега тога неби било. За издају треба почети вешати у центру Београда.
Sreda 12.02.2014. 16:22
Kakva drzava takve i sudije ( da ne redjam i ostale "postene" drzavne sluzbe )
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online