Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 10.02.2014.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Srbe žigošu, ministar ih hvali

Poruka srpskog ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića da su odnosi Srbije sa državama bivše Jugoslavije najbolji od raspada zemlje, prema oceni stručne javnosti, u najmanju ruku je iznenađujuća. Ne samo da ga demantuje praksa jer se nije otišlo dalje od protokolarnih državnih poseta, već i to što u poslednje vreme isplivavaju ozbiljno opterećujući problemi s nekad bratskim republikama.

Nije jasno da li svi u Vladi misle kao šef diplomatije Ivan Mrkić ("nikad bolji odnosi Srbije sa zemljama bivše SFRJ")
 

 Zvanični Beograd se hvali napretkom odnosa sa Sarajevom, a tamošnja javnost tumači da to znači da nije bilo koraka unazad.

Sve do pre nekoliko dana kad je Bakir Izetbegović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, zbog srpske poternice za ratnim komandantom Naserom Orićem uložio oštar protest ambasadoru Srbije Stanimiru Vukićeviću i Srbiju teško optužio za nastavak "agresivne politike prema BiH".

Susreti Srbije i Hrvatske na državnom  nivou nisu zatvorili nijedno goruće pitanje, pa ni tužbu i kontratužbu za genocid, a osim sporne granice na Dunavu najveće breme odnosa je obespravljenost srpske zajednice.

Koliko košta Brisel?

- Koliko košta taj naš datum za Evropsku uniju? Da li Srbija to treba da plati odricanjem od srpskog naroda van Srbije koji je diskriminisan i da li treba da se odrekne Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske? - pita bivši ministar inostranih poslova Živadin Jovanović i dodaje da su srpske vlasti bezglavim jurišanjem u EU zapostavile probleme svoje manjine u zemljama okruženja.

Jedini pomak sa Crnom Gorom je dolazak crnogorskog premijera Mila Đukanovića posle decenijske pauze u Beograd, dok su i dalje nerešni brojni problemi. Prvenstveno obespravljenost Srba koji čine skoro trećinu stanovništva Crne Gore, pa činjenica da crnogorska vlast i dalje koči i izdavanje dvojnog državljanstva svojim građanima nastanjenim u Srbiji.

Crkveni spor godinama opterećuje Beograd i Podgoricu, ali i Beograd i Skoplje, dok Slovenija odbija da Srbima u "deželi" da status nacionalne manjine.


Na te probleme ukazuju sagovornici "Vesti", a pozitivne tonove u izjavi srpskog ministra bivši šef diplomatije Živadin Jovanović vidi kao Mrkićev pokušaj da proširi optimizam i iskaže pozitivan odnos Srbije prema bivšim jugo republikama.


- Vidna je Mrkićeva težnja da Srbiju predstavi kao otvorenu, konstruktivnu i kooperativnu, ali je odnose obojio mnogo više ružičasto nego što jesu. Mnogo je otvorenih pitanja, pa i ono za nas najvažnije nezavidni položaj Srba u tim zemljama i stanje njihovih prava koje je daleko od evropskih i standarda Ujedinjenih nacija - ukazuje Jovanović ističući da dominira diskriminacija u manjem ili većem obimu

Dajemo primer ostalima

Ivan Mrkić je u pauzi skupa u Atini rekao da je bilo je dosta problema, da odgovorni političari moraju da gledaju napred i na teme koje u sopstvenom razvitku spajaju zemlje.
- Srbija učestvuje u svim regionalnim okupljanima. Tu smo da damo primer ostalima u regionu, ali i da budemo dokaz da region poput našeg treba primiti u šire društvo, evropsku porodicu - rekao je Mrkić.

zavisno od države, zbog koje bi Srbija morala da reaguje.


On je ukazujući na porast antisrpstva u Hrvatskoj ocenio da Beograd vodi pasivnu politiku nezameranja po svaku cenu, zbog čega i ostaju problemi srpske zajednice ne samo u Hrvatskoj.


- Srbija vodi štetnu politiku nezameranja i umesto da naši kao i drugi državnici, tokom zvaničnih poseta idu prvo da vide svoju nacionalnu zajednicu, ponašaju iskompleksirano, plašeći se da nešto ne zamere Brisel i Vašington - naveo je Jovanović ističući pogrešno mlako reagovanje Beograda na hapšenje političkih predstavnika na severu Kosova, bez jasnog osnova, a zbog navodnih zločina.


Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da Mrkićeva izjava "drži vodu" ukoliko šef diplomatije polazi od toga da nema nekih državničkih kontakata, pa tako nije moguće ni praviti gafove. U prevodu, odnosi su dobri jer ih i nema.


- Netačna je Mrkićeva izjava. Kako su dobri odnosi sa Hrvatskom kad se tužimo? Sa BiH vidimo da su se pokvarili, a ako bismo hteli tako da analiziramo dalje vidimo na primer da sa Makedonijom nismo uradili ništa na unapređenju odnosa, pa ni sa Crnom Gorom, osim što je Đukanović bio u Beogradu - kazao je Jakšić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.02.2014. 12:22
Super su odnosi, rade cekici i maljevi kojima se skidaju srpske glave i cirilicne table. Ali to je verovatno u opisu posla jednog bageriste.
Ponedeljak 10.02.2014. 12:19
dementni mrkić
Ponedeljak 10.02.2014. 13:30
Ма ви све радите у договору, јер вам је исти газда! И то вам је циљ, да нас жигошете, али неће моћи, истина полако излази на видело!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online