Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.08.2013.
01:13
J. Arsenović - Vesti A

Diplomate iz penzije u ofanzivu

Penzionisani diplomata Zoran Jeremić ponovo se vraća u aktivnu službu. Sadašnje vlasti u Beogradu predložile su Jeremiću staro radno mesto - ambasadorski položaj u Nemačkoj i sada se samo čeka agreman od Berlina pa da Jeremićevo ime osvane u "Službenom glasniku" kao ime novog diplomatskog predstavnika Srbije u najmoćnijoj državi Evropske unije.

Povratak starih kadrova: Ministarstvo inostranih poslova Srbije
 

S obzirom na diplomatske, političke i ekonomske kontakte koje je ostvario kao dugogodišnji ambasador, upravo u ovoj državi, nema sumnje da će on biti više nego prihvatljiv za Berlin.

Ni Andrić ne bi prošao

Ako predloženi zakon bude striktno primenjivan, niko neće imati ništa protiv da se isključi mogućnost dobijanja ambasadorske fotelje po političkoj, a ne profesionalnoj zasluzi, ali se postavlja i pitanje da li to znači da srpska diplomatija više neće moći da svojim redovima ima nekog novog Andrića ili Dučića?
Ministar Ivan Mrkić, međutim, podseća da je slavni pisac pre nego što se posvetio samo pisanju, počeo da radi u Ministarstvu kao referent i da je "isprašinario po arhivama, bio pripravnik i učio kako se pišu depeše".

I dok Jeremiću predstoji pakovanje kofera kako bi nasledio odlazećeg ambasadora Ivu Viskovića, poznavaoce dešavanja ne čudi profesionalno oživljavanje već penzionisanih diplomata.


- Naprednjaci nemaju kadrove ni za šta, pa ni za diplomatiju. To što će poslati Jeremića u Berlin je način da iskoriste njegovo iskustvo, veze i kontakte koje je ostvario dugogodišnjim službovanjem u Nemačkoj. Ali, to nije dugoročno rešenje za veliku prazninu u kadrovima srpske diplomatije. Vlasti se ne usuđuju da neke nove profesionalce stave u diplomatsku službu, plašeći se da neće biti lojalni njihovoj političkoj stranci - komentariše za "Vesti" Simeon Pobulić, nekadašnji diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Početkom avgusta, ukazom predsednika Srbije Tomislava Nikolića za ambasadora u Bukureštu postavljen je takođe još jedan penzionisani diplomata Branko Branković (72), koji je devedesetih godina bio ambasador tadašnje SR Jugoslavije pri UN.
 

Iskustvo je važno: Ivan Mrkić, šef srpske diplomatije
 

Da li je aktiviranje ljudi od iskustva, pa čak i ako su u zasluženoj penziji, samo prelazni period dok se ne usvoji i ne zaživi novi Zakon o spoljnim poslovima i ne iznedri neke nove, po kriterijuma profesije, stasale ambasadore? Prema priznanju šefa srpske diplomatije Ivana Mrkića, ovakav izbor je načinjen jer u Ministarstvu nisu imali na raspolaganju nekog drugog doraslog poslu.
  

- Mora se razumeti da se dugi niz godina nije radilo na obnavljanju kadra. Mnogi pre nas nisu predviđali takvu mogućnost u budžetima... Tako smo došli u ovu situaciju, pa sada moramo da izgrađujemo i sistem i kadar. U tome će nam pomoći i odredbe novog zakona - objašnjava Ivan Mrkić novu kadrovsku kombinatoriku u srpskoj diplomatiji.


Kada je najavljivao zakonske izmene, ministar je istakao da novi propis treba da uspostavi stručnost kao glavni kriterijum pri izboru diplomata.
- Ne možemo nekoga ko se oprobao u nekoj drugoj struci iz vedra neba da postavimo za ambasadora, a da pre toga ni depešu nije pročitao. Zamislite da ja na muzičkoj akademiji budem proglašen za glavnog dirigenta, da li bih to mogao - komentariše Mrkić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online