Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 01.02.2014.
01:45
D. Dekić - Vesti A

Spušta se mrak na medije

Odluka da progovori javno, kritički i optužujuće za kabinet prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, bivšeg ministra privrede Sašu Radulovića je preko noći od odlazećeg člana Vlade pretvorila u kriminalca i državnog funkcionera sa sumnjivim poslovima "sa strane".

Saša Radulović

Ovaj eksministar je samo jedna od žrtava koja plaća danak ulasku u mutne vode politike. Glasila su godinama unazad sve punija prljavih pikanterija, spinova i blaćenjima političkih protivnika koja se pojačavaju u predizbornim kampanjama kad se najprljaviji veš baca javnosti pred oči. Srpska svakodnevica pokazuje da se većina političkih partija predala i gleda kako da postanu vagon naprednjačke izborne lokomotive, a da i mediji kreću put svojevrsne diktature i cenzure. Tako se iste večeri kada je Radulović "udario" na vicepremijera desilo da je njegovo obraćanje javnosti emitovano, pa je posle 15 minuta volšebno nestalo sa sajta državne agencije, da bi se potom opet pojavilo. Radulović je ipak i juče bio centralna tabloidna figura čiji su lik i delo ukaljani do nerazumnih granica.


Koliko je cena njegove istine visoka, pokazala je i činjenica da mu je većina medija zatvorila vrata za svaku odbranu od napada. Da ovaj bivši ministar nije razumeo stanje u zemlji primetila je univerzitetski profesor Danica Popović u izjavi za naš list da će novoj vladi biti lakše jer neće biti ministara koji se baš ništa ne razumeju u politiku. Poput Radulovića koji čak nije shvatio ni da je titulu "reformator godine" dobio da bi zaćutao, a ne da bi talasao po novinama. Koliko je ovaj bivši član Vlade pogrešio što je zašao u u političke vode na neki način je potvrdio i sam Vučić.


- Saša Radulović je, kad je postao ministar privrede, imao dobre ideje i namere, ali se u međuvremenu pretvorio u političara, za razliku od ministra finansija Lazara Krstića, čijim radom sam zadovoljan - objasnio je Vučić koga je Radulović okarakterisao kao "kočničara reformi".

Zabrinuta EU

Da Evropska unija pomno prati stanje u srpskim medijima videlo se iz ovonedeljne izjave šefa Misije Oebsa Majkla Devenporta koji je izrazio zabrinutost zbog instrumentalizacije pojedinih glasila.
- EU zalaže za nezavisne medije, jasnu vlasničku strukturu i primenu Medijske strategije. Dugo čekamo na suštinsku primenu svega toga. Duboko smo zabrinuti i zbog instrumentalizacije pojedinih medija i što cure podaci iz pojedinih istražnih postupaka. Želimo da vidimo napredak u tome, jer je to neprihvatljivo - poručio je Devenport.

Godinama unazad na zloupotrebu medija i cenzuru ukazuje bivši premijer Zoran Živković koji za "Vesti" kaže da je to što se sada događa Saši Raduloviću još jedna posledica takvog stanja.


- Blaga je reč kontrola, to je diktatura. Krenulo se 2004. godine, a od tada se samo smenjuju kontrolori, vlasnici i suvlasnici medija među kojima su i političari, a uredništva zarad šake dolara na sve pristaju srozavajući novinarsku profesiju - kaže Živković.


On podseća da je ministar Radulović kao Vučićev kadar pre pola godine proglašavan ekspertom za ekonomiju i strategom, što i nije bilo tačno, da bi sada bio u blatu kao kriminalac i sramota za Srbiju, što je takođe netačno.


- Još gore će biti u predizbornoj kampanji, a koliko se koriste mediji dobar primer je državna televizija koja do raspisivanja izbora Vučića i predsednika Tomislava Nikolića nije pominjala samo u vestima o vodostaju reka, a verujem da će ih i u njima biti u kampanji, kao i već poznate zloupotrebe državnih resursa - kaže Živković.


On je kazao da je Nikolić, koji se proglašavao predsednikom svih građana Srbije, sada najavio da će glasati za SNS, što je pečat na zloupotrebe i sliku Srbije danas.


Da vodeća stranka u vlasti kontroliše medijsku scenu smatra i sociolog Vesna Pešić, koja kaže da je te kontrole bilo i u vreme vladavine Demokratske stranke, ali je sada brutalizovana.

Neustavni vrhunac

- Vrhunac svega je da nijedan medij nije pisao o nezakonitom smenjivanju Saše Radulovića, ne pitavši kako se smenjuje neko ko je već podneo ostavku. Koliko znam, to ne radi Vlada Srbije, već parlament koji je raspušten, a ovo neustavno ponašanje niko nije komentarisao, što dovoljno govori o medijskoj situaciji - kaže bivši premijer Zoran Živković.

- Kontrolišu uglavnom sve, ali ponešto puste, a ponešto doziraju. Ta brutalizacija je evidentna u tabloidima koji teraju u aps, satanizuju i ljude proglašavaju lažovima, lopovima i kriminalcima. Za razliku od vremena bivše vlasti, sada se udara samo na opoziciju, dok je pre bilo i napada na ljude u vlasti, što je dobro na svojoj koži osetio Mlađan Dinkić - ocenila je Pešićeva za "Vesti".


Spinovanja i medijske laži uglavnom gađaju političare, ali se na istoj meti našla i voditeljka "Utiska nedelje" na TVB92 Olja Bećković koja je u poslednjoj emisiji ugostila Aleksandra Vučića. Jedan od tabloida bliskih vlasti naprasno je posle tog vikend nimalo prijatnog propitivanja vicepremijera Bećkovićevu sa B92 preselio na TV Nova koja je odmah takav transfer demantovala. Poznata voditeljka za "Vesti" otkriva pozadinu medijske spekulacije u kojoj se obrela kao "slučajnost".


- To sam shvatila kao redovan gledalac emisije "Kod Đuke na kafi" na TV Kopernikus koju vodi funkcioner SNS Vladimir Đukanović. On mi je pomogao da uvidim da su TV Nova i ta TV stanica konkurenti za nacionalnu frekvenciju i da se u stvari radi na tome da je dobije Kopernikus. Odnosno da se vrši pritisak i preko tabloida na Vučića koji o svemu u zemlji odlučuje i na Republičku radio-difuznu agenciju kako da prelome tu odluku koja uskoro treba da usledi - objašnjava Bećkovićeva kako je kao "kolateralna šteta" postala i figura u ovoj priči.
 

"Olja naroda"

Olja Beković, koja budućim kolegama poručuje da novinarstvo nije za kukavice, otkrila je i kako su protekli višeminutni reklamni blokovi u poslednjoj emisiji u kojoj je gostovao vicepremijer.
- Prva dva u tišini, a druga dva u buci - kratko je opisala.
Da je Vučića dobro preslišala primetio je kolumnista Dragoljub Petrović.
- Prava drama, naime, odvijala se u nedelju u glavi prvog potpredsednika. U istom danu saopštio je da valja proveriti volju naroda i uveče otišao da proveri Olju naroda. S voljom će on lako, ali mu s Oljom nikako ne ide. Za razliku od naroda, ona postavlja pitanja i potpitanja - naveo je Petrović.

POVEZANE VESTI

Subota 01.02.2014. 08:28
I BUDALA shvata da je na delu u SRBIJI MEDIJSKI MRAK,ovo oko Radulovića jadno i bedno od veleizdajnika VUČIĆA,kad ga je dovodio za ministra tako ga nahvali,a sad ga blati kad više nije mogo da gleda šta izdajnik radi i dao mu do znanja da nije njegov potrčko isti ga blati.Olja Bećković je penicilin za vučića,poklapa mu sve odgovore podpitanjima.vidi se da je neobrazovan.Gledam onog iz informera i kad vodi tešku reč samo što se vučiću ne uvuče u dupe blagonaklonim pitanjima,a tek šta reći o onom bednom DJuki i njegovoj kafi,slušao sam ga ranije kad je o ljudima sa severa Kosova sa divljenjem govorio,a sad sve crnje i grdje, zato što mu vredjamo tatu vučića.
Subota 01.02.2014. 07:37
Medijski mrak u Srbiji postoji. Nametnut je od strane Zapada sa namerom menjanja Srba. Ne možeš da otvoriš novine a da iz njih ne iskoče: Čeda Jovannović, Vesna Pešić, Nenad Čanak, Nataša Kandić, Sonja Biserko... A ako si patriota onda te ne objavljuju, štoviše prave fašistu od tebe. U većini medija u Srbiji komentari protiv EU su nedozvoljeni što je smešno.
Subota 01.02.2014. 07:26
Spusta se mrak nad Srbijom to da,a da ce hrvati p.... doci,tesko,pre cemo mi kod njih sa nekim pravim srbima na vlasti.Hrvati su komplex,koji istoriju nemaju niti drzavu imali vec su bili i bice konjusari svabama.Ovaj naivni narod ima priliku da ih skloni jer su foteljasi koji ispunjavaju zelje mentora sa zapada,i ako nedao bog opet osvoje vlast onda narode nema kajanja.A Radulovic,pa on je Vucicev kadar znaci isti su.Radulovic je placenik i toliko je muljao da treba da robija,ali nece biti nista od toga.Nikada politicari i jaci biznismeni lopovi ne robijaju.Cvetkovic,Vlahovic,Djelic,Kene,Hamovic i Lazarevic,Davinic,Ceda,i jos stotine znanih i neznanih,oni ne robijaju robija je za sirotinju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online