Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.01.2014.
15:19
D. N. PETROVIĆ A

Zavičaj brani od bele kuge

Lazar Vitorović (76), koji živi u Parizu, svakom trećem detetu iz Bele Reke podno Murtenice, na kolevku šalje po 500, a četvrtom po 1.000 evra. To je dodatni razlog što u ovo selo, za razliku mnogih drugih u Srbiji, rode često sleću.

DECA SU BLAGO: Vitorovići ispred kuće
 

Teško se živi u selima podno planine Murtenice kod Nove Varoši gde gorštaci vekovima sa 10 prstiju i volovskom zapregom obrađuju krševita i posna imanja i trude se da stočarstvom i rabadžisanjem prehrane i školuju svoju decu. Mnogi su zbog mučnog i neizvesnog gorštačkog života morali da odu trbuhom za kruhom, mahom u Novu Varoš, Užice, Čačak ili Beograd, a oni koji su ostali, uprkos svim nedaćama sa kojima se suočavaju, rađaju decu, proširuju svoje porodice i veruju da će bar za njihove potomke doći bolji dani.


Jedno od sela podno Murtenice gde u poslednje vreme "rode često sleću" je i Bela Reka, sa ukupno 42 domaćinstva, mahom iz plemena Vitorovića, koje je najmlađe u opštini, u kome pet porodilja ima po troje dece, a jedna četvoro. Nastavu u lokalnoj školi trenutno pohađa dvadesetoro dece, ali već za koju godinu biće ih više.
 

Dijasporac Lazar Vitorović podstiče rađanje beba u svom rodnom kraju

Da se deca rađaju i da Vitorovići ostaju na svom kućnom pragu doprinos poslednjih godina daje i 76-godišnji Lazar Vitorović, koji živi u Parizu i koji svako novorođeno treće dete daruje sa 500 evra, a četvrto sa 1.000 evra.


"Dar bebama je moj skromni prilog i podsticaj porodicama koje su u vrletima mog zavičaja odlučile da povećaju broj članova i da odgajaju decu u teškim, ali zdravim uslovima", poručio je Lazar svojim rođacima i komšijama prilikom poslednje posete Beloj Reci.

Žitelji ovog sela ističu da je Lazar Vitorović i ranije, iz dalekog Pariza, pomagao rodnom kraju, da je finansirao mnoge komunalne projekte, obnovu crkve i rekonstrukciju doma kulture. U selu je podigao i mini-motel koji će u nasleđe ostaviti zavičaju.


Sedmočlana porodica starine Dragoslava Vitorovića (74) najbrojnija je u celom kraju podno Murtenice. Iako je slabog materijalnog stanja, Dragoslav tvrdi da je bogataš, jer su nedavno njegov sin Milijan (39) i snaja Ljilja (36), koji imaju sinove Milutina (10) i Miloša (8), dobili i blizance Milana i Milicu koji su, posle dva meseca provedena u inkubatoru u Beogradu, upravo stigli kući i primili dar Lazara Vitorovića.
 

"Otac i supruga brinu o kući i stoci, a ja volovima moram u šumu da 'na vlaku' izvlačim drva. Težak je rabadžijski posao, ali raditi se mora, deca ne smeju ni u čemu da oskudevaju i dece, ni u ovim planinskim uslovima, nikada ne bi trebalo da je mnogo, naprotiv", priča Milijan Vitorović i dodaje: "Evo, moji Milutin i Miloš, iako su dobri đaci škole u obližnjem Ljubišu, stižu da leti pomognu u kosidbi i plašćenju i redovno čuvaju i hrane stoku. Srećni smo što smo dobili još dvoje dece, još dva nova člana porodice, ko zna: možda, ako bog da, naša porodica bude i brojnija", naglašava Milijan i hvali rođaka Lazara iz Pariza, koji borbom protiv bele kuge doprinosi očuvanju Bele Reke i opstanku sela podno Murtenice.

Žale zadrugu, nadaju se traktoru


Porodica starine Dragoslava Vitorovića žali što u Beloj Reci više nema zadruge i što nemaju kome da prodaju mleko, sir i druge svoje proizvode, ne mogu ni da dobiju kredit kako bi kupili traktor o kome odavno maštaju i za čiju nabavku sakupljaju novac.


"Slične nevolje muče i naše rođake i komšije, ali i oni, kao i mi, rađaju decu, sigurni smo da Murtenica neće ostati pusta i da će Bela Reka, za pet, 10 ili 15 godina biti selo sa perspektivom i sa školom punom đaka", kaže Dragoslav Vitorović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.01.2014. 15:30
Bog ti dao zdravlja i dugo te pozivio Lazare!
Četvrtak 30.01.2014. 16:43
Бог Вас благословио и пуно здравља Вам дао !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online