Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Utorak 21.01.2014.
10:43 >> 19:39h
Beta A

Svet: Srbijo, bravo!

Stižu čestitke Srbiji za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Evropski komesar za proširenje Štefan File
 

Prvi je Srbiji čestitao Evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Istorijski dan na putu za EU: razgovori u pristupanju su stvarno počeli. Čestitam", napisao je File na svom Tviter nalogu.


File je na konferenciji za novinare posle prve međuvladine konferencije kojom su počeli pristupni pregovori Srbije u EU rekao da je današnje otvaranje pregovora istorijski dan i za Srbiju i za Uniju, i da ono predstavlja zasluženo priznanje napretka koji je postignut do sada.

Istakao je da će Srbija morati da ostane potpuno posvećena normalizaciji odnosa s Prištinom.

Ukazao je da poglavlja 23 i 24 moraju da budu usklađena sa EU.

"Verujem u rešenost srpskog društva da se ovo sprovede kako treba... Promena je važna za srpsko društvo i ekonomiju", rekao je File.


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport

I šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pozdravio je početak pregovora o pristupanju Srbije EU na Tviteru.

"Prva međuvladina konferencija EU-Srbija je u toku. Pozdravljen napredak u reformama i u dijalogu. EU će i dalje da vas podržava", napisao je Devenport, koji je povodom današnjeg početka pristupnih pregovora EU-Srbija ocenio da se u "istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje".

Devenport je to napisao u uvodniku brošure "Pregovaračka poglavlja - 35 koraka ka Evropskoj uniji" koju je objavio Informacioni centar Evropske unije (EUIC) povodom održavanja prve međuvladine konferencije EU-Srbija, čime su počeli pregovori o članstvu Srbije u EU.

Kacin: Srbija lider evropskih integracija

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je održavanje prve međuvladine
konferencije EU-Srbija i ocenio da Srbija kao najveća zemlja Zapadnog Balkana "postaje i lider evropskih integracija u regionu". Izrazio je uverenje da će srpski pregovarački tim predvođen Tanjom Miščević uraditi odličan posao, ali, kako je dodao, "glavni posao leži u Srbiji i reformama koje tamo treba sprovesti".

"Sada se u istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje. Stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u Evropskoj uniji cilj je koji treba da nas sve ujedini", napisao je Devenport i precizirao da ti pregovori "određuju kako i kada će Srbija usvojiti pravne tekovine Evropske unije (acquis communautaire) kako bi mogla da se pridruži Evropskoj uniji".

"Nadam se da će vam ova brošura pomoći da se snađete u 'svetu' pregovora i pravnih tekovina Evropske unije, koji će od sada za građane Srbije biti od velike važnosti", napisao je šef Delegacije EU u Srbiji.

"Pregovori su zahtevni i pravedni. Srbija će biti u mogućnosti da pokaže svoju posvećenost našim zajedničkim vrednostima, politikama i standardima, kao i vladavini zakona i poštovanju jednakosti i osnovnih prava", dodao je Devenport i istakao da će EU i njene države članice nastaviti da pružaju finansijsku pomoć kako bi pomogle Srbiji da se pripremi za preuzimanje i efikasno sprovođenje obaveza koje sa sobom nosi punopravno članstvo.

Na Tviteru se oglasio i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji je  čestitao Srbiji na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

"Ovo je važan dan za Srbiju, EU i Zapadni Balkan", naveo je Šulc na Tviteru.

Venizelos: Istorijski dan za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Grčke, koja predsedava Evropskoj uniji u prvoj polovini 2014, Evangelos Venizelos izjavio je danas u Briselu da je početak pregovora o pristupanju EU istorijski dan za Srbiju.

 

Venizelos je, povodom današnjeg početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, naveo da je to prekretnica u odnosima Srbije i EU.

 

"Čestitam narodu Srbije i najbolje želje za našu zajednicku evropsku sudbinu", poručio je Venizelos na konferenciji za novinare u Briselu.

Barozo "detaljnije" pohvalio

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da je današnja

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom počinju pregovori o članstvu Srbije u Uniji, "novo poglavlje u odnosima i veliki uspeh".

"Pohvaljujem Srbiju za napore u reformama i napredak koji je postignut tokom poslednjih godina", navodi se u saopštenju Baroza, koji se uoči međuvladine konferencije u Briselu sastao sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da "građani Srbije imaju snažne evropske težnje" i da će EU nastaviti da podržava Srbiju, korak po korak, na njenom evropskom putu.

Barozo je pozitivno ocenio napore srpske vlade poslednjih meseci u normalizaciji odnosa s Kosovom, "pre i posle istorijskog sporazuma iz aprila 2013. godine".

U saopštenju posle sastanka s Dačićem i Vučićem, predsednik Evropske komisije je naveo izazove koji predstoje Srbiji u ključnim oblastima vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija i zaštitu manjina. 

Rompej: Novo poglavlje u odnosima Beograda i Brisela

Herman Van Rompej

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej čestitao je u Briselu uspešan početak pregovora Srbije o pristupanju EU, navodeći da se današnjim danom otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Unije.


Rompej je, posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, rekao novinarima da je od suštinske važnosti da budu nastavljeni dijalog sa Prištinom i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 11:05
Samo napred u propast Srbije. Nista vise necemo imati nase,a prodavace nam njihovo. Srbi vole da su robovi.zazeleli se turaka i ugnjetavanja. Uzalud prolive svoju krv Vozd Karadjordje.
Utorak 21.01.2014. 11:33
Pristace oni na sve,odrecice se svega...zbog lepe evropske parlamentarne plate.
Utorak 21.01.2014. 12:02
Bravo za kolonijalfasiste i mediopropagandu, bravo za bankstere koji porobljuju srbski narod. MEDIJSKO PRANJE MOZGA. Na kraju ce da prihvatimo i da nam majka nije majka, vec ona koja nas je samo nosila u maternici, a otac je samo dao seme. Boga takdoje treba da se odreknemo, na poslu postanemo kiborzi-za sta manju platu asketski, uz namestenu zabavu u podrumima negde.Takodje i lebac nekadasnji zamenimo srotom. E onda ce da nas jos vise pohvale. Neverovatno sta znaci NEOBICAN datum. Pa ovo iduca vlada moze da odbaci. Ali jeftinije je placati odane kerovske i ucenjene pojedince u neoliberalnom kapitalizmu nego ceo narod u komunizmu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online