Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 14.01.2014.
14:02
J. L. Petković - Vesti A

Kasno Pantić na Kosovo stiže

Krajnje iscrpljujući izbori na koje su milom, podstrekom, pa čak i ucenom izvođeni građani Kosovske Mitrovice da biraju novog gradonačelnika propali su jednim potezom Krstimira Pantića, koji se u samom finišu predomislio i odbio je da položi zakletvu za tu funkciju.

Krstimir Pantić (treći zdesna) u jeku kampanje
 

Sada kaže da bi time prekršio Ustav Srbije, zaboravljajući da je bio gluv na to da je te izbore raspisala kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Pantić objašnjava da nije želeo da potpiše tekst iznad kojeg se nalazi grb Kosova. Prethodno je dao ostavku na mesto potpredsednika Kancelarije za KiM zbog neslaganja sa direktorom Aleksandrom Vulinom, za kojeg tvrdi da je "jedno pričao, a drugo radio". Vulin je, ocenjuje Pantić, na račun SNS-a gradio infrastrukturu Pokreta socijalista na KiM i "najmanje vodio računa o državnim i nacionalnim interesima Srbije".


- Nema statusne neutralnosti na izjavama koje su potpisane. Žalosno je šta su sve naši odbornici i gradonačelnici bili prinuđeni da prihvate. Ne samo da nam otimaju

Zakonski okvir poznat

 

Na veče potpisivanja svečane izjave u Zvečanu odbornik Nebojša Vlajić (koji će verovatno biti upamćen kao čovek koji je pokušao da skine nalepnicu), je na pitanje medija koje će zakone primenjivati, odgovorio:

- Znam po kojim zakonima smo izašli na izbore i potpuno sam siguran da ćemo po tim zakonima morati da se vladamo. To su kosovski zakoni.

deo teritorije, već nam vređaju dostojanstvo i inteligenciju - poručio je Pantić i dodao da za sve ima podršku vicepremijera Aleksandra Vučića.


Pitanje šta sa Briselskim sporazumom, podjednako je važno koliko i ono šta je Beograd obećavao, a u šta se sve to na kraju izrodilo. Ali, sem opozicije, izgleda da ovo niko ne doživljava skandalom.


- Ovo su bruka i sramota vlasti. Pokazali su da ne znaju šta rade. Činjenica da njihova uzdanica i glavni kandidat za najvažnije gradonačelničko mesto na severu podnosi ostavku, pokazuje da ili nisu dobro procenili Pantića ili su olako verovali da on može da bude dobar adut u potvrđivanju njihove kvazipatriotske politike - kaže Borislav Stefanović, bivši pregovarač Vlade Srbije u Briselu.


On tvrdi da je sve ovo korak unazad i da pokazuje da je vlast bila duboko neiskrena prema građanima.


- Ponovni izbori ne mogu biti korisni, ali mi se čini da su neizbežni, ali će sada za kandidata birati nekog ko je nedvosmisleno na liniji ove novorođenje proevropske SNS ili Pokreta socijalista. Spasonosno rešenje za njih bi verovatno bilo da to bude proveren Vulinov kadar koji će da sprovodi sve ono što se Beogradu sviđa – dodaje Stefanović. On smatra da je sve što se desilo “lep politički poklon za Novu godinu bloku koji se zalaže za bojkot i DSS-u”.


- Mislim i da Pantić sada razmišlja da je debelo pogrešio što je napustio DSS - ocenjuje Stefanović.


S druge strane, poslanik Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić smatra da je Pantićev potez šansa Srbima da se bore za opstanak na Kosovu i da je pokazao da "puca" politika Vlade Srbije prema pokrajini.

Pohvala Naprednog kluba


Beogradska nevladina organizacija Napredni klub pozdravila je ostavku Pantića. U saopštenju ove organizacije, čiji je predsednik istoričar Čedomir Antić, navodi se da je Pantićev gest vredan najviše pohvale i da pokazuje da ima nade za srpski narod na Kosovu i Metohiji i očuvanje demokratije u Srbiji.


- Sigurno je da se samo budala o isti kamen dva puta spotiče, a da obećanja, pretnje i pritisci kojima su građani bili žestoko izloženi sa namerom da izađu te izbore neće ponovo uroditi plodom. Priče da će sa tom takozvanom Zajednicom teći med i mleko još se nisu ohladile, a oko 1.000 policajaca MUP-a Srbije je dobilo otkaz, a isto preti i Upravi prihoda i finansijskoj policiji. Oni koji to ranije nisu videli, sada su se opametili i prozreli politiku Vučića i Dačića. Shvatili su da su prevareni, i dobro je što je Pantić iz bilo kojih pobuda i motiva odbio da položi zakletvu - podvlači Jakšić.

Izbori za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice će biti ponovljeni, i raspisaće ih predsednica Kosova, potvrđeno je u Prištini. Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, tek će odlučiti da li će se ponovo kandidovati. Zbog svega što su građani Kosovske Mitrovce preživeli on predviđa malu izlaznost. Dok Marko Jakšić veruje da od Zajednice srpskih opština neće biti ništa, Ivanović smatra da ova dešavanja mogu samo malo da uspore njeno konstituisanje.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.01.2014. 14:11
Само ти нама Пантићу реци ко те тукао ономад или си сам ударао главом о зид!
Utorak 14.01.2014. 15:15
dva samara i izdajnik manje.sta li ce biti kad pocnu koske da pucaju?
Utorak 14.01.2014. 14:12
panticu .... ili nemas debeo dzon na obrazu , ili tioi je slab zeludac ili planiras jos dublje da veslas ... tj dizes sebi cenu za definitivnu izdaju, mada ako nisi obavesten , vec ste izdali SVE ...a ti panticu neces da stavi tacku ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online