Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 13.01.2014.
13:02
J. Arsenović - Vesti A

Vučić između čekića i nakovnja

Dok se lider najveće vladajuće stranke i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić još premišlja hoće li dati ili ne zeleno svetlo za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm je načisto sa tim da izbori ne bi bili blagonaklono prihvaćeni u Berlinu.

Aleksandar Vučić
 


- Ne verujem da bi to u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama bilo prihvaćeno sa mnogo entuzijazma, jer otvarate pregovore, a potom, pet nedelja kasnije, održavaju se novi izbori, što znači da gubite vreme - upozorio je Vilhelm.


Energija bi u slučaju izbora bila usmerena na predizbornu kampanju i formiranje nove vlade, dok bi pristupni pregovori i dijalog s Prištinom bili u zastoju, a Srbija nema vremena za gubljenje, objašnjava nemački diplomata koje to poslove Beograd prethodno mora da pozavršava.

Prvo predaja Kosova

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović jedan je od retkih domaćih političara koji veruju da na proleće neće biti vanrednih parlamentarnih izbora. Svoju procenu bazira upravo na pritiscima i očekivanjima Zapada da sadašnji srpski režim završi predaju Kosova.
- Pitanje je koliko će im se dati da raspišu izbore, a da nisu završili do kraja poslove o Kosovu i sve ostalo. Prema mom mišljenju teško da će biti izbora - kaže Stevanović.

Posle ovako precizno izrečenog stava Berlina postaje jasnije zašto se lider SNS-a tako dugo dvoumi da li da raspiše izbore, uprkos tome što istraživanja javnog mnjenja pokazuju kako bi naprednjaci mogli na proleće da osvoje i apsolutnu vlast. Vučić je tako izložen pritiscima stranih centara moći, ali istovremeno i unutrašnjim očekivanjima članova svoje stranke koja je dosegla neviđeno uporište u biračkom telu, a koje svakako neće moći dugo da potraje.


Analitičar Dragomir Anđelković je saglasan sa stavom da se lider SNS-a nalazi u nezavidnoj poziciji - ako raspiše izbore pokajaće se, ako ih ne raspiše pokajaće se.


- Vučić se nalazi između čekića i nakovnja. Postoji realna potreba za izborima i to ne samo zbog unutrašnjopartijskih razloga, a opet dobijaju se jasni signali da ih Berlin smatra gubitkom vremena. Meni se čini da izbori treba da budu raspisani za proleće, jer ćemo u suprotnom imati nestabilnost u državi. Jedino ukoliko toliko bude snažan zapadni pritisak, ima smisla razmisliti. Mada, meni deluje da je prošlo to vreme kada pritisak može biti toliko snažan da može da nanese realnu štetu - procenjuje Anđelković.
Prvi čovek Kragujevca Veroljub Stevanović, međutim, jasno vidi u čemu bi bila naneta šteta, pre svega SNS, ukoliko Vučić ne posluša Berlin.


- Realno, ako izbori budu sada pobediće naprednjaci. Narod još ne razume, jer mu se servira sve i svašta, od hapšenja do šarenih laža i ostalog. Ako izbori budu na jesen, nigde ih neće biti, jer predstoji strašna kriza, a ova godina će biti izuzetno teška - kaže lider Zajedno za Šumadiju.


Anđelković, međutim, misli da nije realno da za tako kratko vreme dođe do drastičnog pada rejtinga naprednjaka.


- Za naprednjake nije pitanje da li će sada ili za šest meseci biti izbori, ali niko ne garantuje da pritisaka sa Zapada neće biti i u naredne dve-tri godine - dodaje Anđelković.

Još nije spreman

Do sredine sledeće nedelje SNS na stranačkim organima treba konačno da prelomi da li će raskinuti sadašnju vladajuću koaliciju i krenuti u predizbornu trku za novu, još veću koncentraciju sopstvene moći u državi. Iako su članovi Predsedništva SNS-a listom za prevremene izbore, a brojno članstvo još više jer se nada novim pozicijama i sinakurama, čeka se samo lider stranke da ih aminuje. Vučić je, međutim, pre par dana izjavio da mu je to najteže pitanje, jer se "bavimo svim drugim državnim problemima".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.01.2014. 13:24
silikonski izdajnik,mora da slusa strane ambasadore..pa koja smo mi zemlja,i da li se mozemo zvati drzavom,?? aaaaa kako bi oterao ove ambasadore u_ pm...cim bi neki zucnuo o unutrasnjem pitanju srbije,odma bi dobio sut-kartu iz srbije..bili bi mirni ki bubice,da je normalna vlast !!
Ponedeljak 13.01.2014. 14:10
Vučić između Brisela i Beograda, između pravoslavlja i katolika većeg od pape, između MI6 i BND. Pa da, stvarno jeste između čekića i nakovnja.
Ponedeljak 13.01.2014. 16:28
Drmoser! Zavrsio si svoje. Nemas vise glasa od radikala, a to je preko 50%.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online