Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 09.01.2014.
13:35
Z. M. - Vesti A

Beč pere ruke od Velikog rata

Austrijski istoričari negiraju tvrdnje iz Beograda prema kojima su postojali planovi za početak Prvog svetskog rata 13 meseci pre sarajevskog atentata i 14 meseci pre austrougarske objave rata Srbiji.

Pismo koje je predstavljeno u Andrićgradu
 

"Pismo nije ništa značajno", reagovao je jedan od poznatijih austrijskih eksperata na temu Prvog svetskog rata Manfrid Rauhenštajner, povodom pisma koji je u Andrićgradu predstavio Miroslav Perišić, direktor Arhive Srbije.
Rauhenštajner je kazao da mu nije jasno zašto bi to pismo uopšte ikada bilo u Beogradu.


To pismo je bečki vojni guverner BiH Oskar Poćorek uputio tadašnjem ministru finansija Austrougarske monarhije Leonu Bilinskom, 28. maja 1913. godine, a prepis je sada predstavljen u Odeljenju za istoriju Kamengrada.


Perišić je rekao da je to pismo višestruko značajno za sve one koji se bave proučavanjem Prvog svetskog rata, jer otkriva ne samo namere ratnih krugova Beča da ga povedu, već i stavove vladajućih krugova prema Srbima, Hrvatima i muslimanima i njihove međusobne odnose, a posebno na politiku Beča prema Srbima u Bosni i Srbiji.


Bečki dnevnik "Kronen cajtung" ukazuje da je Perišić predstavio novinarima samo prevod pisma. Prema bečkom listu prevod je suprotnost onoga što Srbija namerava da njime dokaže.


U pismu bečki vojni guverner govori o "neizbežnom ratu za par godina" i da "Srbija nikada ne može biti napravljena pouzdanim prijateljem", zato što će "se zemlja u svakom budućem ratu otvoreno i odlučno boriti na strani preostalih neprijatelja", navodi list.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.01.2014. 14:59
Naravno da peru ruke kad smo im mi dali sapun. Stite nas sve same patriote i brilijantni umovi. Udaraju nas buzdovanom a nasi vitezovi nas brane lepezama. Na osnovu ovog pisma moze da se zakljuci i da ce uslediti kopnena invazija na Saturn. Ne zamerite ako gresim, ali kako to da niko od nasih branitelja nije ponovio par cinjenica koje ne moze da ospori ni jedan svetski istoricar: 1.Prvi Svetski rat je bio interesni obracun kolonijalnih svetskih sila. Srbija nit je bila svetska sila, nit je bila kolonijalna sila, sto je dokaz ne samo da ona nije izazvala rat nego da je u njega uvucena i zrtvovana.
Četvrtak 09.01.2014. 16:30
Beč ne može "oprati" ni Atlantski okean od grijehova, a kamo li Dunav. Beč je bio okupator, tako da mu je džaba svo natezanje do dokaže da nije bio tiranin. Nije Srbin okupirao Linc niti bilo koji pedalj Austrije, no je obratno bilo. Takođe, nije pravio Srbin vojne manevre kao priprema za rat, nego je bilo obratno, niti je Srbin pokrenuo Carinski rat prije toga, nego je bilo obratno. I nije Srbin sarađivao sa Njemačkom, nego je to bio Beč. Istina je činjenica, a ona je kao što bi rekao Njegoš "tvrd orah a voćka čudnovata; ne slomi je al' zube polomi". Ne zalijećite se putnici ka Istoku, jer proće te kao 1918. i 1945. "Uzalud vam trud svirači, za drugog su dunje žute".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online