Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 09.01.2014.
13:35
Z. M. - Vesti A
Austrijski istoričari negiraju tvrdnje iz Beograda prema kojima su postojali planovi za početak Prvog svetskog rata 13 meseci pre sarajevskog atentata i 14 meseci pre austrougarske objave rata Srbiji.
Četvrtak 09.01.2014.14:59
Naravno da peru ruke kad smo im mi dali sapun. Stite nas sve same patriote i brilijantni umovi. Udaraju nas buzdovanom a nasi vitezovi nas brane lepezama. Na osnovu ovog pisma moze da se zakljuci i da ce uslediti kopnena invazija na Saturn. Ne zamerite ako gresim, ali kako to da niko od nasih branitelja nije ponovio par cinjenica koje ne moze da ospori ni jedan svetski istoricar: 1.Prvi Svetski rat je bio interesni obracun kolonijalnih svetskih sila. Srbija nit je bila svetska sila, nit je bila kolonijalna sila, sto je dokaz ne samo da ona nije izazvala rat nego da je u njega uvucena i zrtvovana.
Četvrtak 09.01.2014.15:00
2. Ako pogledamo kartu Evrope iz tog vremena, ne treba mnogo pameti da se vidi kako bi igranje rata sa Austro-ugarskom od strane Srbije u to vreme bilo cisto samoubistvo za Srpsku drzavu, sto se na kraju uglavnom i desilo iako je ceo svet usao u rat pa nismo sami ratovali protiv njih. E sad, da li je neko drugi preko ledja male Srbije hteo da unisti Austro-ugarsku, to takodje jasno govori ta ista karta. .Kako god okrenes, Mlada Bosna i Crna Ruka su bile sastavljene od lokalnog stanovnistva svih vera. U samom Sarajevskom atentatu ucestvovali su svi oni zajedno samo sto je Princip povukao oroz.
Četvrtak 09.01.2014.15:01
Dakle, ako se uzme u obzir da je Crna Ruka bila iz regije gde se dogodio atentat a Franc Ferdinand nije, to po definiciji terorizma nikako ne moze da bude teroristicki cin. Da je obrnuto, moglo bi da se diskutuje. Ako se jos na to nadoda da je potonji bio deo komandne linije vojske koja je 30 godina ranije zauzela Bosnu, moze se reci da je ubijen okupator. Dakle ako je to terorizam, onda je to bila i americka borba za nezavisnost kao i borbe francuskih i britanskih predaka protiv Rimljana. Ne zamerite ako gresim ali ovo su trivijalne cinjenice koje sadrzi gotovo svaka enciklopedija a koje mi stidljivo precutkujemo cak i u nasim medijima.
Četvrtak 09.01.2014.16:30
Beč ne može "oprati" ni Atlantski okean od grijehova, a kamo li Dunav. Beč je bio okupator, tako da mu je džaba svo natezanje do dokaže da nije bio tiranin. Nije Srbin okupirao Linc niti bilo koji pedalj Austrije, no je obratno bilo. Takođe, nije pravio Srbin vojne manevre kao priprema za rat, nego je bilo obratno, niti je Srbin pokrenuo Carinski rat prije toga, nego je bilo obratno. I nije Srbin sarađivao sa Njemačkom, nego je to bio Beč. Istina je činjenica, a ona je kao što bi rekao Njegoš "tvrd orah a voćka čudnovata; ne slomi je al' zube polomi". Ne zalijećite se putnici ka Istoku, jer proće te kao 1918. i 1945. "Uzalud vam trud svirači, za drugog su dunje žute".

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)