Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 05.01.2014.
09:12
rts.rs A

Alarmantno: Svake godine u Srbiji 40.000 ljudi manje!

Stanovništvo u Srbiji spada među najstarije populacije na svetu, jer se više od pola veka suočava s nedovoljnim rađanjem. Svake godine u našoj zemlji nestane jedna opština veličine Ćuprije. Ako se tako nastavi i ostvare pretpostavke demografa, broj stanovnika Srbije bi 2060. godine bio sveden na 4,9 miliona, odnosno za trećinu manje nego sada!

Bela kuga: Beba sve manje u Srbiji
 

Prazno selo je pravi simbol sve praznije Srbije. U Zorovcu kod Leskovca, sa samo tri domaćinstva, ni puta ni vode - izvor je kilometar daleko.


"Da je sneg ne biste mogli da dođete da nas vidite", otpozdravlja stanovnica Zorovca.

Svake godine 40.000 je manje rođenih od broja umrlih, stariji smo od prosečnog Evropljanina. Žene se kasnije odlučuju da rađaju, najčešće između 30 i 34 godine, a migracije se ne zaustavljaju. Demografi u obzir uzimaju nepovoljne društveno-ekonomske prilike u zemlji, ne prognoziraju poboljšanje - otuda pretpostavka da će narednih desetak godina biti nastavljen pad fertiliteta.

"Ako bi se te pretpostavke ostvarile onda bi Srbija 2060. godine imala 4,9 miliona stanovnika, vraćamo se na broj stanovnika iz 1927. godine. Da bi bila prosta reprodukcija potrebno je da svaka žena rodi 2,1 dete u proseku, da bi bila zamena generacija", objašnjava demograf Vladimir Panev. Da bi se to desilo nužni su ekonomski preduslovi, svesni su i demografi i političari.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da neće tolerisati stvari poput otpuštanja trudnica. Dok je on predsednik parlamenta, tvrdi, žestoko će se suprtostavljati takvim pokušajima.


"Sve kasnije se odlučuju da imaju potomstvo, ali zato što je teža ekonomska situacija, nego pre 30 godina. Moramo da preokrenemo trend i da pomognemo da u zemlju dođu investicije i otvore radna mesta koja će mlade ljude zaposliti", dodaje Stefanović.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ističe da je natalitet tema broj jedan.
"Nadam se da će naši ministri, koji nisu još poradili na tome, imati dovoljno vremena da pokažu svoje opredeljenje za realizaciju tih ciljeva", dodaje Dačić.Ako se uzme u obzir visoka projekcija, odnosno naglo povećanje fertiliteta, Srbija bi i u tom slučaju imala milion stanovnika manje 2060. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.01.2014. 09:26
vazno da m@ckice, lutkice, swatke mawe i tako to poziraju neprirodno uvrnute kako bi istovremeno mogle da pokazu sve atribute...i guzu i sike i napucene usne...kakvo radjanje, pa tek su na pocetku,,karijere,,za starletice u pokusaju...momci nista bolji...drzava nece da im obezbedi posao, pa jadni ne mogu da se snadju...gradjevina?? taman posla, pa nece tatini sinovi da zuljaju ruke...sve u svemu, dobro ce biti ako nas i toliko ostane
Nedelja 05.01.2014. 12:31
i bolje da nestanemo,pcuje se Bog,crkva,kolac,sveci,lebac....nepostuju se stariji,okrenuli smo se od Boga;bice nama tek kazni. cast izuzecima pravim Srbendama,da su zivi i zdravi
Nedelja 05.01.2014. 10:03
Da bude Porast veci,treba da bude dobri Uslova!Znaju to ovi Lesinari samo sto se pravi ludi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online