Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.01.2014.
11:24
Beta A

Srbija protiv korupcije: Napredujemo, fali nam samo još sistem

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić ocenila je prvog dana Nove godine da je u 2013. ostvaren inicijalni napredak u borbi protiv korupcije i ukazala da država u narednom periodu mora da se posveti jačanju institucija.

Napredujemo polako, ali nas tek čeka težak put u borbi protiv korupcije
 


"Ono čemu treba da težimo jeste sistem za borbu protiv korupcije koji funkcioniše nezavisno od političke volje. Srbiji tek sledi najzahtevnija faza u kojoj je odlučujući rad profesionalaca u institucijama", rekla je Tatjana Babić u intervjuu za agenciju Beta.


Ona je naglasila da svi sporni slučajevi korupcije moraju da budu prepoznati i procesuirani.


"Važno je da se donesu pravosnažne presude, jer tek tada su vidljivi konkretni rezultati svih normativnih i institucionalnih reformi", rekla je Babićeva.


Ona je istakla da je za Agenciju veoma važno što je Ministarstvo pravde uradilo Nacrt zakona o uzbunjivačima i dodala da je velika šteta što nacrt nije donet ranije, a što je moglo da se uradi usvajanjem modela zakona koji su uradili ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja.


"Šteta je što je propuštena prilika da ovaj važan zakon dobijemo i ranije stavljanjem tog modela u formalnu proceduru, ali tu smo gde smo", rekla je Tatjana Babić.


Prema njenim rečima, zaključno sa 4. decembrom 2013. godine Agencija je primila 142 zahteva, a status uzbunjivača dobila je 81 osoba. Prošle godine, jednoj osobi je oduzet satus uzbunjivača, pošto sumnju na korupciju "nije prijavio u dobroj veri".


"Broj zahteva za zaštitu raste iz godine u godinu. Samo prošle godine Agencija je primila 101 zahtev, a status uzbunjivača je dobilo 66 lica", rekla je Tatjana Babić.


Dodala je da uzbunjivači najčešće ukazuju na korupciju u javnoj upravi, pravosuđu, zdravstvu i prosveti.


Pored Zakona o zaštiti uzbunjivača, ona je navela da je za 2014. godinu izuzetno važno da se donose nov zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.


"Izdvojila bih i najavljene izmene Poslovnika vlade, koji će je obavezivati da daje predloge zakona na mišljenje Agenciji i da mišljenje Agencije priloži uz predlog zakona prilikom dostavljanja skupštini", rekla je Tatjana Babić.


Prema njenim rečima, važno je da se usvoje i izmene Poslovnika Narodne skupštine, koje podrazumevaju uvođenje obavezne analize rizika na korupciju u obrazloženja predloga zakona.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.01.2014. 11:35
Reče "napredujemo fali nam SAMO sistem" ? Tačno . Ono što se dobijalo za 100 € sada je 150 € a možda i više . Naravno ovo je za sirotinju kod BANDITA koji vode SRBIJU KORUPCIJA JE U MILIONIMA € I TU SISTEM ODLIČNO FUNKCIONIŠE ... NAŽALOST .
Sreda 01.01.2014. 12:21
Pa ugledajte se na Brisel, oni imaju najrazvijeniji sistem korupcije, normalno mora da se plati, ali nije strašno jer uz to dobijate i imunitet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online