Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.12.2017.
00:24
B. Đokić - Vesti A

Korupcija uništava Srbiju

Prošle godine Beograd je izbio na drugo mesto liste najnebezbednijih prestonica Evrope gotovo isključivo zbog korupcije, ali i krađa i vandalizma, posebno navijačkih grupa. Poslednji skandali s nabavkama novogodišnje rasvete i ukrasa ne daju nadu da će doći do ozbiljnije promene pozicije.

M. Karović
Od Beograda gori samo Kijev: Iz Agencije za borbu protiv korupcije kažu - zasluženo

Ovu listu jednom godišnje objavljuje Merser, svetska konsultantska firma koja se bavi ljudskim resursima. Prema njima, Beograd se našao odmah iza Kijeva, prestonice neredima i ratom obuhvaćene Ukrajine. U kriterijume ne spadaju samo opasnost od terorističkih napada, kriminala i ubistava, već i ostali aspekti kao što su broj krađa, visoka i sitna korupcija, infrastruktura, način života građana i kvalitet policijskih snaga.

Zasluženo drugi

Iako je beogradski ulični kriminal u umiranju, jer iz novčanika građana nema šta da se ukrade, u vrh liste srpsku prestonicu izbacila je sitna korupcija u opštinama, domovima zdravlja, raznim institucijama, pa do najviših nivoa. Komunalni policajci se ponašaju kao šerifi, a jedino ih pravi policajci ne vole više od građana...

Jelisaveta Vasilić, iz Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da je ovakvi rezultati ne iznenađuju.

- S obzirom na predmete koje radimo mi smo zasluženo na drugom mestu. To se pre svega odnosi na sistemsku korupciju, kada se u nekoliko slučajeva pojavljuju ista metodologija, osobe ili preduzeća, što je poprimilo široke razmere. Svaka država može da se izbori sa korupcijom ako to želi. Međutim u Srbiji ni bivše, niti sadašnja vlast to ne žele - objašnjava Jelisaveta Vasilić.

Poslednji primer je nabavka novogodišnje jelke u Beogradu za 83.000 evra. Predsednik Aleksandar Vučić je pokušao da opravda gradsku vlast i gradonačelnika Sinišu Malog navodima da je cena jelke niža, pa da je jelka poklonjena, sve do toga da su gradske vlasti čak izabrale najjeftiniju jelku od ponuđenih.

youtube.com/Istinomer
Uvek isti ljudi: Jelisaveta Vasilić

Sve gore

Jelisaveta Vasilić kaže da Savet stalno upozorava vlast na korupciju.
- Gde god zagrebemo, shvatimo da iza korupcije stoje moćnici koji su uz vlast. Pišemo izveštaje, dajemo preporuke i upozorenja Vladi. Od 2002. sam član Saveta, a nikad do sada nismo dobili povratnu informaciju od Vlade Srbije da je nešto učinjeno - objašnjava Jelisaveta Vasilić.
Ona kaže da Agencija za borbu protiv korupcije gotovo ne radi, jer nema dovoljno ljudi.
- Korupcija je možda još gora nego što je bila. Nijedna vlast nije želela da se izbori s tim - zaključuje Vasilićeva.

"Kompletni idioti"

A sve se to dešava uoči lokalnih izbora u Beogradu, pa je predsednik Vučić pozvao građane da "ne glasaju prema emocionalnoj inteligenciji Siniše malog, jer je nema, već po rezultatima".

Sve podseća na slučaj Savamala, kada je predsednik Vučić nazvao "kompletnim idiotima" one koji su organizovali rušenje u centru Beograda pod okriljem noći, kada su maskirani ljudi čak zadržavali građane i oduzimali im telefone, a policija nije reagovala na prijave.

Kosturi u getima

Kao u Parizu, Briselu ili Londonu, tako i u Beogradu postoje kvartovi gde policajci noću gotovo da ne zalaze, osim teško naoružanih ekipa Interventne policije. Po tome su poznati delovi nekih prigradskih mesta, kao što su Padinska skela, Zemun polje i pojedina sela na prilazima Beogradu.
Još gora situacija je, kako kažu u policiji, u romskim nehigijenskim naseljima.
- Kad se raseljavalo romsko naselje na Novom Beogradu nađeni su kosturi. Zbog nehigijene ili sukoba, dešava se da mrtve samo bace na smetlište. Šta sve tamo ima možemo samo da zamislimo, ali ko će da ide tamo i da prekopava - kažu nezvanično policajci sa kojima su reporteri "Vesti" razgovarali.

Vučić je čak direktno rekao da iza rušenja stoji "vrh gradske vlasti" i istakao da će oni snositi i krivično-pravnu, prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti.

Uprkos obećanjima i grubim rečima predsednika gradskim ocima, posledica nije bilo, a Beograđani mogu da čekaju novu listu Mersera u strepnji da li će da skinu Kijev s prvog mesta.

Tanjug/MOD
Aleksandar Vulin

"Tetka iz Kanade" ne može u EU

Proces koji je u EU pokrenula protiv Poljske zbog "ugrožavanja vladavine prava" izazvao je burne lančane reakcije. Tako "Hafington post" ukazuje da EU istovremeno pregovara sa Srbijom čiju vladu karakteriše masovna korupcija.

"Umesto da EU Srbiju najjačim mogućim sredstvima natera da se pridržava evropskih vrednosti, proces pristupanja ide napred kroz otvaranje dva nova poglavlja o pristupu. Na listi Transparensi internešenela Srbija je na 72. mestu od 176 zemalja, koje deli s Burkinom Faso i Solomonskim Ostrvima", navodi nemački list.

Ukazuje se i da je pitanje koliko je srpski pravni sistem nezavisan od političkog, te da postoji velika zabrinutost povodom slobode štampe i mišljenja.

"Teško je poverovati da će Srbija narednih godina biti država liberalne demokratije prema Zapadnom uzoru. Izveštaj Evropske Komisije iz 2016. godine potvrđuje da Srbija ima duboke probleme, pre svega sa korupcijom. U izveštaju se navodi da antikorupcione mere nisu dale rezultate, a da institucije sistema ne funkcionišu kao pouzdana odbrana protiv korupcije", navodi se u tekstu.

Laži dvorske televizije

Podseća se i na pad Srbije na 66. mesto na listi slobode medija.
- Političari često daju izjave samo izabranim redakcijama. Novinari koji kritikuju moraju da se boje napada plaćenika. Najveća privatna televizija Pink je glasnogovornik SNS-a, gde se po čitav dan ponavljaju priče Vučića i njegovih dvorjana. Ovaj kanal čitavoj državi besomučno ponavlja lažne vesti o onima koji se nisu priklonili režimu - citira se Nenad Šebek, šef biroa nemačke fondacije "Hajnrih Bel".

"Hafington post" pominje i ministra Aleksandra Vulina koji je tvrdio da je od ženine tetke iz Kanade unosio "devet po devet hiljada evra", ukupno 205 hiljada evra, da bi kupio stan.

Zbog svega ovoga bi trebalo da je jasno da EU ne može da dozvoli da sebi navuče nove probleme prijemom zemlje u kojoj demokratija funkcioniše samo delimično. Za Srbiju treba da važi jednostavno pravilo - sve ili ništa. Stoga je Vučića želja da pristupi EU 2020. nemoguća", zaključuje se u komentaru "Hafington posta".

Tanjug

Podmseh svetskih medija

Siniša Mali postao je svetski hit, pošto su zahvaljujući jelci od 83.000 evra najveći mediji na planeti pisali o njemu.
"Vašington post" ističe optužbe za korupciju i prenosi opise jelke od 18 kao najskuplje na svetu, kao i da četiri puta više košta od one ispred Rokfeler centra u Njujorku. "Njujork tajms" je preneo da je gradonačelnik Mali izjavio da nije bio svestan cene jelke. Agencija Asošijeted pres objavila je kako su Beograđani ispod jelke ostavljali poruke s novogodišnjim željama, od puta na Tajland do kišnog mantila za svog psa, tretirajući gradonačelnika kao Deda Mraza. Uključili su se i ruski mediji, "El pais", "Los Anđeles tajms", "Gardijan", "Herald tribjun" i mnogo drugih, pa Malom na takvoj medijskoj pažnji predsednik Vučić može samo da pozavidi.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online