Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 28.12.2013.
13:55
Đ. Barović - Vesti A

Srbiju čekaju nove ucene

Profesor na Fakultetu političkih nauka i nekadašnji ambasador Srbije u Francuskoj, Predrag Simić ocenjuje za "Vesti" da će Srbija na putu ka Evropskoj uniji morati da promeni strategiju o "četiri stuba" spoljne politike, ali i da će ključ uspešnosti priključenja EU zavisiti isključivo od stepena oporavka privrede.

Predrag Simić

- Sa početkom pregovora, u spoljnoj politici Srbije problem nije toliko ni u vojnoj neutralnosti, ni u ugovorima o slobodnoj trgovini sa CEFTA i Rusijom, ni u Južnom toku i kineskim i arapskim kreditima, koliko u strategiji "četiri stuba" na kojoj je do sada građena podrška birača.


Na šta konkretno mislite?
- Nije potrebno biti rusofil da bi se zaključilo da će Srbija do kraja pregovora sa EU

U paketu i Kosovo


Šta ako status Kosova bude ključen za ulazak u EU?
- U pregovarački okvir su već ušli zahtevi britansko-nemačkog "non-pejpera" koji napredak u pregovorima uslovljavaju napretkom u odnosima sa Prištinom. Sporazum o "sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa" koji će Srbija morati da potpiše pre ulaska u EU ne mora, ali može značiti uzajamno priznanje.

morati da "dovede u red" još mnogo toga u odnosima sa Rusijom, Kinom i ostalim zemljama i da počne da glasa u UN u skladu s politikom EU.


Šta je za Srbiju prioritet?
- Najviše političke odlučnosti i povoljnih međunarodnih okolnosti biće potrebno da se srpska privreda, uhvaćena u klopku nedovršene tranzicije i udara ekonomske krize koja je u Srbiju došla upravo iz Unije, dovede do stanja u kome će moći da preživi konkurenciju evropskog tržišta. Zbog toga su u pravu i srpski evroskeptici koji su odluku o početku pregovora Srbije sa EU doživeli tek kao jedan korak na dugom i neizvesnom putu.

Insistirate na ekonomiji, zašto?
- Odluka o početku pregovora neće promeniti tešku ekonomsku situaciju u zemlji, i na samom putu ka EU je previše prepreka. EU je danas zaokupljena višegodišnjim političkim i ekonomskim krizama, evropske kase su ispražnjene i evropski birači nisu spremni za nove članice, pogotovu ne za one u kojima vide novu Grčku, Portugalu ili Španiju.


Možemo li i tu očekivati pritiske ili ucene?
- Evropski komesar za energiju, Ginter Etinger je već upozorio da će Srbija morati da ugovor o Južnom toku dovede u sklad sa evropskim propisima ako ne želi probleme u pregovorima sa EU.


I šta još?
- Srbija će u red morati dovede i druga pitanja, počev od tužbi i razgraničenja sa Hrvatskom, problema sa susedima do pitanja u odnosima sa članicama Unije za koje još uvek ne zna da ih ima.


Koliko je realno da Evropa tu pomogne?
- Vlasti i u Zagrebu i u Beogradu znaju da su te tužbe besmislene, ali se ne usuđuju da ih povuku u strahu od birača. Iz istih razloga ni problem razgraničenja dve zemlje nije nepromostiv jer se uz pomoć Brisela mogu naći rešenja kakva nisu retkost u EU.

POVEZANE VESTI

Subota 28.12.2013. 14:00
BANDA koja danas vodi SRBIJU i ne radi u interesu Srbije već protiv Srbije . EU ZLIKOVCI NIKADA ALI BAŠ NIKADA NEĆE PRIMITI SRBIJU U EU . TO SVI ZNAMO I PRAVIMO SE DA NE ZNAMO . ZATO VLAST I PRISTAJE NA UCENE A KROZ NJIH I NA UNIŠTAVANJE SRBIJE .
Subota 28.12.2013. 15:47
Vi ste samo izvršioci vašingtonsko-briselskih ideja.
Subota 28.12.2013. 16:42
U stavu Predraga Simića ima previše kontradiktornosti! Njegov stav da ključ uspešnosti priključenja EU zavisiti isključivo od stepena oporavka privrede je kontradiktoran. Jer propadanje privrede ona glavna pojava što veže sve one koji hoće da uđu u EU ili su nedavno ušli u EU. Čak se može staviti znak jednakosti EU= propadanje privrede ili EU= prezaduženost ili EU= dužničko ropstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online