Subota 28.12.2013.
13:55
Đ. Barović - Vesti

Srbiju čekaju nove ucene

Predrag Simić

- Sa početkom pregovora, u spoljnoj politici Srbije problem nije toliko ni u vojnoj neutralnosti, ni u ugovorima o slobodnoj trgovini sa CEFTA i Rusijom, ni u Južnom toku i kineskim i arapskim kreditima, koliko u strategiji "četiri stuba" na kojoj je do sada građena podrška birača.


Na šta konkretno mislite?
- Nije potrebno biti rusofil da bi se zaključilo da će Srbija do kraja pregovora sa EU

U paketu i Kosovo


Šta ako status Kosova bude ključen za ulazak u EU?
- U pregovarački okvir su već ušli zahtevi britansko-nemačkog "non-pejpera" koji napredak u pregovorima uslovljavaju napretkom u odnosima sa Prištinom. Sporazum o "sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa" koji će Srbija morati da potpiše pre ulaska u EU ne mora, ali može značiti uzajamno priznanje.

morati da "dovede u red" još mnogo toga u odnosima sa Rusijom, Kinom i ostalim zemljama i da počne da glasa u UN u skladu s politikom EU.


Šta je za Srbiju prioritet?
- Najviše političke odlučnosti i povoljnih međunarodnih okolnosti biće potrebno da se srpska privreda, uhvaćena u klopku nedovršene tranzicije i udara ekonomske krize koja je u Srbiju došla upravo iz Unije, dovede do stanja u kome će moći da preživi konkurenciju evropskog tržišta. Zbog toga su u pravu i srpski evroskeptici koji su odluku o početku pregovora Srbije sa EU doživeli tek kao jedan korak na dugom i neizvesnom putu.

Insistirate na ekonomiji, zašto?
- Odluka o početku pregovora neće promeniti tešku ekonomsku situaciju u zemlji, i na samom putu ka EU je previše prepreka. EU je danas zaokupljena višegodišnjim političkim i ekonomskim krizama, evropske kase su ispražnjene i evropski birači nisu spremni za nove članice, pogotovu ne za one u kojima vide novu Grčku, Portugalu ili Španiju.


Možemo li i tu očekivati pritiske ili ucene?
- Evropski komesar za energiju, Ginter Etinger je već upozorio da će Srbija morati da ugovor o Južnom toku dovede u sklad sa evropskim propisima ako ne želi probleme u pregovorima sa EU.


I šta još?
- Srbija će u red morati dovede i druga pitanja, počev od tužbi i razgraničenja sa Hrvatskom, problema sa susedima do pitanja u odnosima sa članicama Unije za koje još uvek ne zna da ih ima.


Koliko je realno da Evropa tu pomogne?
- Vlasti i u Zagrebu i u Beogradu znaju da su te tužbe besmislene, ali se ne usuđuju da ih povuku u strahu od birača. Iz istih razloga ni problem razgraničenja dve zemlje nije nepromostiv jer se uz pomoć Brisela mogu naći rešenja kakva nisu retkost u EU.

2024 © - Vesti online