Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.12.2013.
09:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Kafić koji zarađuje gubitke

Slast i gorčinu dijasporskog hleba osetio je i 60-godišnji Slobodan Perić, iz sela Radoševac, nadomak Golupca. Slobodan je bio dijasporsko dete, ali nikada nije pokazivao znakove razmaženosti i obesti, kao što su to činili njegovi vršnjaci čiji su roditelji takođe radili u inostranstvu i novcem nadoknađivali ljubav i razdvojenost.

Slobodan Perić
 


- Moji roditelji Danica i Stanimir radili su u Francuskoj. Otišli su daleke 1967. godine kod prijatelja. U nepoznatu zemlju je prvo otišao otac, pa posle nekoliko godina i majka. Otac je bio krojač, učio se zanatu u Velikom Gradištu i neko vreme je tamo i radio, a onda je shvatio ako ne ode u inostranstvo nećemo maknuti s nule. Zato se pokupio i otišao u Pariz - kaže sagovornik "Vesti" Slobodan Perić, dodajući da je on tada bio dečak promenljive naravi, jer je ulazio u "magareće godine".

- Imao sam 14, a moj mlađi brat Dragan 12 godina. Ostali smo kod bake Živane i dede Slavomira u Radoševcu i nama je, ruku na srce, bilo odlično. Moji su u Parizu radili 40 godina, a svake godine sam uredno odlazio kod njih, na po mesec, dva. Ti moji odlasci nisu bili samo odmaranje već sam svaki put nešto i radio - kaže Slobodan i objašnjava da se posle srednje škole zaposlio u Golupcu kao vozač.


- Brat i ja nismo bili od one dece koja sede i čekaju da im roditelji pošalju devizni džeparac od kojeg lagodno žive - veli Slobodan, dodajući da su patrijarhalni koreni odlična osnova dobrog vaspitanja, pa su brat Dragan i on odlično razumeli, koliko se njihovi roditelji žrtvuju i muče kako bi njima obezbedili sigurnu egzistenciju i budućnost.

Šarm Pariza

- Za razliku od roditelja i svih dijasporaca, Pariz sam potpuno drugačije doživljavao. U glavni grad Francuske sam dolazio nakratko, ali me je osvojio nekim nevidljivim šarmom i šmekom. On nikoga nije ostavljao ravnodušnim, osim one koji u njemu žive - kaže Slobodan.

- Tokom godina sam počeo da shvatam da dobra dijasporska zarada zahteva velika odricanja i naporan rad. Ako sam nekada i razmišljao da odem i živim u Parizu, odustao sam jer sam znao da ne mogu da zaradim koliko mogu moji roditelji. Oni su radili dan i noć kao krojači, što na poslu, što kod kuće, u malom pariskom stanu. S druge strane, neko je morao da ostane u selu sa babom i dedom koji su ulazili u ozbiljnije godine - kaže naš sagovornik.


Razmišljao je i da ode u Pariz, da se tamo zaposli, ali od te ideje je odustao.


- Na pitanje da li se danas kajem doskora sam odgovarao ne. Međutim, u poslednje vreme sam sve nezadovoljniji i na granici blagog očaja, jer je u Srbiji sve stalo. Teško se živi i ne vidim izlaz iz ovog tamnog vilajeta i iskreno se kajem što nisam otišao na rad u inostranstvo. Nisam morao da odem u Pariz, već bilo gde, sigurno bi mi bilo bolje - kaže naš sagovornik, kome su roditelji ušteđevinom pomogli da otvori kafić u centru Golupca.


- Nekad je ovaj moj kafić radio pristojno, mogao sam da živim od onoga što zaradim, a kako se dalje bavim poljoprivredom, bilo je i da pretekne, što se odmah ulagalo u neke osnovne životne stvari. Međutim, poslednjih nekoliko godina ništa ne ide, pa slobodno mogu da kažem da mi kafić proizvodi jedino - gubitke - kaže Slobodan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online