Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2018.
22:00
O. Đoković - Vesti A

Nebeski puk na putevima predaka

Zahvaljujući poetesi Dani Dodić i njenoj asocijaciji Art et la vie (Umetnost i život), nekoliko prethodnih dana naš Pariz je bio raspevan. I to malo drugačije raspevan.

O.Đoković
Osvojili srca buduće publike: Gosti i đaci u parohijskoj školi

Ovaj put nije bilo harmonike, estradnih zvezda i kola, ali su svi sve razumeli i upleli se u isto klupko, a čula se ozbiljna muzika. U Pariz su stigli kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, operski pevači Tanja Andrijić i Oliver Njego i pijanista Milivoje Veljić.

Dana je pronašla mesta slavlja muzike, rasporedila dane i satnice, okupila publiku u rasponu od vrtića do poodmaklih penzionerskih leta i sve to nazvala "Nebeski puk", uz podnaslov "Putevima predaka". U duhu obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata program je istkan od rodoljubivih dela srpskih stvaralaca, stiglo se i do srcedirajućih i oku suznih pesama "Kreće se lađa francuska" i "Ovo je Srbija", a okupljenima se posebno dopala kompozicija Rasinskog "Ovde daleko" na stihove Danice Dodić. Koliko je god lepotom glasa, a i svoje pojave plenila sopranistkinja Tanja, toliko je elokvencijom, recitatorskim sposobnostima i baršunastim baritonom oduševio šarmer Oliver.

- Ne pamtim bolji koncert. Svi smo uživali. A kad je po želji publike odjeknulo "Pukni zoro", od glasnoće spontanog horskog pevanja mogla su da popucaju i prozorska okna.
Oliver Njego je fenomenalan, a tek kako je lepo začinio sa "Praštajte, ali ne zaboravljajte". Dva i po sata proteklo je kao tren - opis je Zeničanke Mire Teskeredžić.

Aplaudiralo se i uživalo u Kulturnom centru Srbije.

- Zbog radova, otkazan je koncert u crkvi Sv. Save, pa smo na radost svih, dodali muzičke časove u Dopunskim školama u parohiji Sv. Sava i u Bondiju. Puno mi je srce - kaže Danica Dodić.

O.Đoković
Milivoje, Tanja i Oliver

U dve škole, sa dve nastavnice i uz mnogo đaka zajednički je odrađen doživljaj za dugo pamćenje.

- Tokom dogovaranja na koji način da dočekamo majstore pevače, đaci su predložili da oni postavljaju pitanja, a gosti da odgovaraju pevajući.
Ali i taj dogovor je bio suvišan, jer su Tanja i Oliver u razred ušetali gromko pevajući svima znani "Marš na Drinu".

- Bio je to izuzetan spoj duha. A kako i naša deca imaju glasove jačine jerihonskih truba, Tanja i Oliver su ih brzo raspevali - prepričava nastavnica Ljubica.

Razmenjivala su se pitanja: "Kako vam je u Parizu","Zašto se kupuju ulaznice", "Ko je najbolji kompozitor", gosti odgovaraju kao da su u borbi za ispitnu ocenu, a deca pamte odgovore, uče kroz objašnjavanja raspona i boje glasa, onda kompozitor Rasinski pojednostavljuje tehniku komponovanja, pa klavir naziva "svojim bukvarom".

- Umetnici su osvojili srca svoje buduće publike. A ovo je bio i prvi korak uvođenja dece u svet ozbiljne muzike - ponosna je Ljubica.

Duet sa Unom

Drugi muzički čas održan je u pariskom predgrađu Bondi u kojem decu srpstvu, kroz srpski jezik, uči nastavnica Blaženka Trivunčić.

- Izuzetan je doživljaj jednočasovno druženje učenika sa velikanima srpske muzičke scene. To nam je najlepši prednovogodišnji dar. Divno je bilo kad su gosti ušli u učionicu pevajući "Ovo je Srbija", deca zanemela, a onda su eksplodirala u radosti - opisuje nastavnica Blaženka.
Čas je proticao uz šale i smeh, ali i nevericu i divljenje prema nezamislivo moćnim glasovima Tanje i Olivera. Pevalo se po operski, zabavnjački, dečje, stiglo se i do numera iz nekad popularnih crtanih filmova. Onda je Una Trivunčić uz gitaru pevala "Ponoć je tako tiha", a izrogačila oči kad joj se u pesmi pridružio čika Oliver.
- Svi učenici bili su deo ovog nezaboravnog događaja. Posebno raduje što su ovu atmosferu osetili najmlađi đaci, ali i oni koji srpski uče kao strani jezik - zadovoljno komentariše nastavnica Blaženka.

Muzej i kafana

Dana se nije angažovala samo oko koncerta, već je goste odvela u Latinsku četvrt, Rodenov muzej i "na viđenje" sa srpskom lokomotivom iz Velikog rata, izloženom ispred palate Invalida. Posebno lepo, spontano, veselo i ukusno gastronomsko veče bilo je u stanu Ljubice Burgić, a o upoznavanju pariskih kafana ne treba govoriti.

Odlično osmišljeno

- Odlično uklopljeno. Pesma na Danine stihove bila je u duhu "Tamo daleko", a dok ja Tanja izvodila originalnu verziju "Tamo daleko", Oliver je pronalazio pauzu za recitovanje "Plave grobnice". Tokom "Pukni zoro" govorio je o svom dedi iz okoline Ivanjice koji se borio u Prvom svetskom ratu, izronio je i jedan tekst o kralju Petru Prvom. Pevanje i klavirska pratnja bili su na najvišem nivou. Sve ovo nabrajam kako bih istakao odličnu osmišljenost programa i režiju ovog koncerta - analiza je muzikologa Vojina Jagličića.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online