Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 19.12.2013.
20:08
Srna A

''Uvođenje viza opasnost po Balkan''

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi mogućnost suspenzije vizne liberalizacije mogla da predstavlja "veliku opasnost" za zemlje zapadnog Balkana kada ta odluka EU stupi na snagu 9. januara, imajući u vidu da je bezvizni režim jedno od trenutno najvećih dostignuća koje imaju na evropskom putu.

Dačić je rekao da se Srbija realno suočava sa paradoksom da je uložila maksimum napora da formalno dobije pregovore o članstvu rešavajući najteža moguća pitanja – dijalog sa Prištinom i unutrašnjo-političke reforme, a da joj, sa druge strane, preti opasnost od suspenzije vizne liberalizacije zbog velikog broja ljudi iz Srbije koji traže azil u zemljama EU.

Romi i Albanci najviše traže azil: Ivica Dačić

"Ne možemo da primenjujemo represivne mere, ali svi moramo biti svesni realne opasnosti koja postoji. Preduzećemo sve što možemo, a naročito je važno da i zemlje EU preduzimaju mere kada je reč o skraćivanju rokova za rešavanje pitanja azila", rekao je Dačić u Budvi, gde učestvuje na forumu "EU - zapadni Balkan".

On je istakao da značajan broj azilanata dolazi iz zemalja zapadnog Balkana, a u Nemačkoj je posebno veliki broj iz Srbije.

Dačić smatra da lica iz Srbije azil traže iz ekonomskih razloga, a u najvećem broju slučajeva u pitanju su Romi i Albanci.

"U nastavku zasedanja razgovaraće se o viznoj liberalizaciji. Postoji otežavajuća okolnost da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ili ilegalnih emigranata ili takozvanih azilanata", rekao je Dačić.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da će u prvoj polovini februara ekspertske misije Evropske komisije doći u Srbiju i analizirati stanje u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

On je rekao da je na današnjem forumu u Budvi informisao učesnike o toku pregovora Srbije sa EU, navodeći da je Srbija krenula u skrining procese za poglavlja 23 i 24.

Dačić je rekao da je evropski komesar za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom informisala učesnike foruma o stavu Evropske komisije o stanju u ovoj oblasti za zemlje zapadnog Balkana i tok proširenja EU.

On je rekao da će u nastavku zasjedanja foruma biti reči o viznoj liberalizaciji, ilegalnim migracijama, saradnji policije u borbi protiv narkotika i ostalih oblika kriminala.

"Ovo je za nas važna sednica, jer želimo da iznesemo zvaničnu kandidaturu da sledeći ovakav skup bude održan u Srbiji", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.12.2013. 20:12
Pa zar će nam vaši prijatelji iz EU uvesti vize. Prodali ste Kosovo a oni prete vizama? Ti si stvarno za NOBELA!
Četvrtak 19.12.2013. 20:29
nesloga i domaci izdajnici nas urnisase,nestacemo ! samo nacionalno Jaki narodi opstaju,mi smo to bili pre,vise nismo!
Četvrtak 19.12.2013. 23:54
lazu pre nego sto zinu.Po nasim zvanicnim podacima u 2010 ako se dobro secam koja je bila prva godina u belom sengenu bilo je 200000 dvestahiljada izlazaka manje iz zemlje nego u 2009.To znaci da za izlazak trtebaju pare a tek nesto malo znaci beli sengen tolko da ovi sa parama ne moraju u red za vizu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online