Četvrtak 19.12.2013.
20:08
Srna

''Uvođenje viza opasnost po Balkan''

Dačić je rekao da se Srbija realno suočava sa paradoksom da je uložila maksimum napora da formalno dobije pregovore o članstvu rešavajući najteža moguća pitanja – dijalog sa Prištinom i unutrašnjo-političke reforme, a da joj, sa druge strane, preti opasnost od suspenzije vizne liberalizacije zbog velikog broja ljudi iz Srbije koji traže azil u zemljama EU.

Romi i Albanci najviše traže azil: Ivica Dačić

"Ne možemo da primenjujemo represivne mere, ali svi moramo biti svesni realne opasnosti koja postoji. Preduzećemo sve što možemo, a naročito je važno da i zemlje EU preduzimaju mere kada je reč o skraćivanju rokova za rešavanje pitanja azila", rekao je Dačić u Budvi, gde učestvuje na forumu "EU - zapadni Balkan".

On je istakao da značajan broj azilanata dolazi iz zemalja zapadnog Balkana, a u Nemačkoj je posebno veliki broj iz Srbije.

Dačić smatra da lica iz Srbije azil traže iz ekonomskih razloga, a u najvećem broju slučajeva u pitanju su Romi i Albanci.

"U nastavku zasedanja razgovaraće se o viznoj liberalizaciji. Postoji otežavajuća okolnost da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ili ilegalnih emigranata ili takozvanih azilanata", rekao je Dačić.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da će u prvoj polovini februara ekspertske misije Evropske komisije doći u Srbiju i analizirati stanje u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

On je rekao da je na današnjem forumu u Budvi informisao učesnike o toku pregovora Srbije sa EU, navodeći da je Srbija krenula u skrining procese za poglavlja 23 i 24.

Dačić je rekao da je evropski komesar za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom informisala učesnike foruma o stavu Evropske komisije o stanju u ovoj oblasti za zemlje zapadnog Balkana i tok proširenja EU.

On je rekao da će u nastavku zasjedanja foruma biti reči o viznoj liberalizaciji, ilegalnim migracijama, saradnji policije u borbi protiv narkotika i ostalih oblika kriminala.

"Ovo je za nas važna sednica, jer želimo da iznesemo zvaničnu kandidaturu da sledeći ovakav skup bude održan u Srbiji", rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online