Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 18.12.2013.
21:48
Beta A

Dačić: Od izvinjenja važnije da zločinci budu osuđeni

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u sredu uveče u Beogradu, na otvaranju izložbe inspirisane zločinom jedinice Škorpioni u Podujevu 1999. godine, da je od izvinjenja važnije da svi koji su odgovorni za zločine nad civilima u bivšoj Jugoslaviji budu osuđeni.

Premijer Srbije Ivica Dačić na otvaranju izložbe "Bogujevci - vizuelna istorija, omaž svim porodicama i žrtvama rata"
 


Dačić je izjavio da je tokom organizovanja izložbe bilo pretnji i da se on sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem složio da izložba "mora da bude održana, jer mora da postoji sloboda da se čuje sudbina svih stradalih".


Premijer Srbije je rekao da bi "bilo veoma loše da izložba podrazumeva da se govori o 'našim' ili 'njihovim' žrtvama", i podsetio da je u Briselu svojevremeno predlagao da se na Kosovu, i u srpskom i u albanskom delu, podigne zajednički spomenik žrtvama.


Prema njegovim rečima, važno je da se slične izložbe otvaraju u svim delovima bivše Jugoslavije, u Kninu, Sarajevu, Zagrebu, Banjaluci i drugim gradovima.


Dačić je rekao da su počinioci zločina u Podujevu osuđeni i dodao da je važnije od izvinjenja da svi koji su odgovorni za zločine nad civilima u bivšoj Jugoslaviji budu osuđeni.
 

Šta je na izložbi?

Izložba predstavlja rekonstrukciju dnevnog boravka u kući porodice Bogujevci, bolničke sobe u kojoj su posle ranjavanja ležali Fatos, Jehona i Saranda Bogujevci i sudnice u kojoj su svedočili protiv pripadnika jedinice "Škorpioni".

Direktorka Kulturnog centra Beograd Mia David je ocenila da izložba otvara novo poglavlje u posleratnim odnosima Prištine i Beograda.


Izložba Fatosa Jehone i Sarande Bogujevci predstavlja svojevrsnu ličnu ispovest i omaž nevinim žrtvama ratova. Izložba se u formi umetničke instalacije bavi zločinom rezervne jedinice MUP-a Srbije Škorpioni u Podujevu u martu 1999. godine, kada je streljano 14 članova porodice Bogujevci i Durići, dok je petoro dece preživelo napad.


Otvaranje izložbe, koju su posetili Dačić i brojne ličnosti javnog i intelektualnog života, proteklo je uz jako policijsko obezbeđenje.


Ispred Kulturnog centra Beograda okupila se grupa građana koja se protivi održavanju izložbe, ali ih je policija potisnula do restorana Ruski car.

Autori izložbe, Saranda, Jehona i Fatos Bogujevci, koji su u vreme zločina imali 13, 11 i 12 godina, svedočili su u julu 2003. godine pred Većem za ratne zločine u Beogradu u postupku protiv člana jedinice Škorpioni Saše Cvjetana. U septembru 2003, preživeli članovi porodice Bogujevci započeli su u Kanadi kampanju za privođenje pravdi pripadnika Škorpiona Dejana Demirovića, koji je izručen Srbiji.


Demiroviću je suđeno u Beogradu, sa još četvoricom optuženih, ali je on u zamenu za povlačenje optužnice dobio status svedoka-saradnika, dok su ostali osuđeni 2009. godine na po 20 godina zatvora.


Dačić je obišao izložbu i razgovarao sa autorima. Izložba je prošla mirno i bez incidenata.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.12.2013. 21:58
Složio se sa Aleksandrom Vučićem da izložba mora da se održi, jer mora da postoji sloboda da se čuje sudbina svih stradalih....!!! Gdje se čuje sloboda stradalih Srba, pitam tebe i tog Alekdandra ? Pa ovo je mazohizam iz sekunde u sekundu, ima li kraja samoponižavanju ??? Jednostavno, užas ! Borise vojvodo, vrati se ponovo....., nisam nikada mogao vjerovati da ću žaliti za flekavim !!!
Sreda 18.12.2013. 22:22
Oslobodis se stida, odreknes savesti, odbacis Boga i onda postanes ovo...
Sreda 18.12.2013. 22:03
Ti si zlocinac Dacicu i ne postoji nista vaznije za Srbiju od izlaska iz okupacije i unistavanja koje nam zapad priredjuje vec godinama preko tebe i tebi slicnih. Pozdravi bracu po izdaji zelim vam sve najgore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online