Sreda 18.12.2013.
21:48
Beta

Dačić: Od izvinjenja važnije da zločinci budu osuđeni

Premijer Srbije Ivica Dačić na otvaranju izložbe "Bogujevci - vizuelna istorija, omaž svim porodicama i žrtvama rata"
 


Dačić je izjavio da je tokom organizovanja izložbe bilo pretnji i da se on sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem složio da izložba "mora da bude održana, jer mora da postoji sloboda da se čuje sudbina svih stradalih".


Premijer Srbije je rekao da bi "bilo veoma loše da izložba podrazumeva da se govori o 'našim' ili 'njihovim' žrtvama", i podsetio da je u Briselu svojevremeno predlagao da se na Kosovu, i u srpskom i u albanskom delu, podigne zajednički spomenik žrtvama.


Prema njegovim rečima, važno je da se slične izložbe otvaraju u svim delovima bivše Jugoslavije, u Kninu, Sarajevu, Zagrebu, Banjaluci i drugim gradovima.


Dačić je rekao da su počinioci zločina u Podujevu osuđeni i dodao da je važnije od izvinjenja da svi koji su odgovorni za zločine nad civilima u bivšoj Jugoslaviji budu osuđeni.
 

Šta je na izložbi?

Izložba predstavlja rekonstrukciju dnevnog boravka u kući porodice Bogujevci, bolničke sobe u kojoj su posle ranjavanja ležali Fatos, Jehona i Saranda Bogujevci i sudnice u kojoj su svedočili protiv pripadnika jedinice "Škorpioni".

Direktorka Kulturnog centra Beograd Mia David je ocenila da izložba otvara novo poglavlje u posleratnim odnosima Prištine i Beograda.


Izložba Fatosa Jehone i Sarande Bogujevci predstavlja svojevrsnu ličnu ispovest i omaž nevinim žrtvama ratova. Izložba se u formi umetničke instalacije bavi zločinom rezervne jedinice MUP-a Srbije Škorpioni u Podujevu u martu 1999. godine, kada je streljano 14 članova porodice Bogujevci i Durići, dok je petoro dece preživelo napad.


Otvaranje izložbe, koju su posetili Dačić i brojne ličnosti javnog i intelektualnog života, proteklo je uz jako policijsko obezbeđenje.


Ispred Kulturnog centra Beograda okupila se grupa građana koja se protivi održavanju izložbe, ali ih je policija potisnula do restorana Ruski car.

Autori izložbe, Saranda, Jehona i Fatos Bogujevci, koji su u vreme zločina imali 13, 11 i 12 godina, svedočili su u julu 2003. godine pred Većem za ratne zločine u Beogradu u postupku protiv člana jedinice Škorpioni Saše Cvjetana. U septembru 2003, preživeli članovi porodice Bogujevci započeli su u Kanadi kampanju za privođenje pravdi pripadnika Škorpiona Dejana Demirovića, koji je izručen Srbiji.


Demiroviću je suđeno u Beogradu, sa još četvoricom optuženih, ali je on u zamenu za povlačenje optužnice dobio status svedoka-saradnika, dok su ostali osuđeni 2009. godine na po 20 godina zatvora.


Dačić je obišao izložbu i razgovarao sa autorima. Izložba je prošla mirno i bez incidenata.

2024 © - Vesti online