Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
21:56 >> 22:29h
Tanjug A

"Da jednom rešimo pitanje Kosova: Spreman sam da politički stradam za to!"

Kosovo nije "izgubljeno" kako neki tvrde, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer, dodao je, da je tako, ne bi se tako snažno i toliko borio za njega.

Tanjug
Rešiti pitanje Kosova: Aleksandar Vučić

- Ne bih se ovako i ovoliko za njega borio svakog dana - rekao je Vučić za RTS komentarišući neke napise da je Kosovo izgubljeno i podsetio da je bio najčvršći i najtvrđi u svim razgovorima o tom problemu. 

Situacija je za nijansu bolja za Srbe na Kosovu, ocenio je, i u tom smislu je naveo da ROSU sada nema na severu Kosova i da su tamo prisutni pripadnici KPS sa 99 odsto.

Predsednik je odbacio navode o tome da kod Mogerini već postoji pripremljen tekst sveobuhvatnoj sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nema, istakao je, ni stolice u UN za Kosovo, niti ima bilo čega, bilo kakve odluke bez Srbije. 
Predsednik je istakao da će kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju biti jako teško postići.

Upravo činjenica da bez Srbije nije moguća nikakva odluka, kaže Vučić, podiže našu odgovornost:

- U tome i jeste naša odgovornost - istakao je i objasnio da je naša odgovornost da brinemo o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, o njihovim životima, ali i o našoj teritoriji i o našoj budućnosti.

Nema idealnih rešenja

Kad se sve to ima u vidu jasno je, rekao je, da nema idealnih rešenja, a kakvo god da bude predloženo jasno je da će biti nepopularno.

On je odbacio navode da je pronalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju neminovno, primetivši da je u SAD neminovno samo platiti porez i umreti, a da u Srbiji čak ni plaćanje poreza, na žalost, nije neminovno.

Vučić ističe da su, šta više, male šanse da se pronađe kompromisno rešenje, i dodao:

- Ali, spreman sam da politički stradam u borbi za to, a u želji da naša deca u budućnosti mogu da se bave nečim drugim.

Upitan šta je mislio kad je rekao "težak kompromis", Vučić je ponovio da to znači da ne mogu Albanci da dobiju sve, a Srbija da izgubi sve, a na pitanje da komentariše da je i sam prvi put pomenuo učlanjenje Kosova u UN, a u zamenu za nešto, kaze da on to nije pominjao, ali da su o tome drugi govorili.

- Ne može Kosovo u UN, osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a to nikako ne može da bude da priznamo nezavisno Kosovo - istakao je. 

Realno i objektivno sagledati situaciju

Dodaje da je potrebno sagledati realno i objektivno situciju na KiM, da ne damo nešto što imamo i što već kontrolišemo.

- Mene interesuje da učinim šta je dobro za narod, to je suština svega - rekao je Vučić dodajući da je u to siguran i da stoji iza svih svojih odluka, kao što je bio siguran, recimo, da treba doneti baš takav Zakona o radu kakav smo doneli i da treba smanjiti plate i penzije.

- I onda su me napadali, a mi sad imamo odličan zakon i imaćemo povećanje penzija i plata i to je sve moglo posle teških odluka i teškog rada - rekao je Vučić. 

Istakao je da ne treba da se obmanjujemo, niti da nas neko obmanjuje, po pitanju koliko je važno rešiti problem Kosova i Metohije.

- Neće investitori doći nigde gde postoje teritorijalni problemi - primetio je.

Ukazao je takođe da u BiH živi 33 odsto Srba, u Crnoj Gori oko 20 odsto, da se ne govori o Srbima u Hrvatskoj i da sa svim njihovim poroblemima treba da se suočimo, a da istovremeno očuvamo stabilnost u Srbiji, u kojoj, takođe, živi nekoliko stotina hiljada Bošnjaka, žive Mađari..."i o svima njima treba da brinemo, to je naš posao".

- U tako delikatnoj situaciji ljudi će shvatiti da samo borbom za bolji život možemo nešto da uradimo, da rešenje leži samo u napretku ekonomije, a ne u teranju inata i sukobima - rekao je srpski predsednik.

- Jaki ste onoliko koliko ste uvek u stanju da čuvate otadžbinu - rekao je Vučić.

Nemamo mnogo vremena

Odgovarajući na pitanje koliko će trajati unutrašnji dijalog o Kosovu, Vučić je rekao da su "meseci u pitanju". Kako je rekao, nemamo vremena za godine dijaloga. Ističe da je sintagma "zamrznuti konflikt", što se spominje kao "moguće rešenje", kontradikcija - a ne rešenje. 
- U svakom trenutku može da se odmrzne. Voleo bih da imam rešenje, a ako ga ne bude, imaćemo zamrznuti konflikt.

Nikom ne treba pretiti, ali...

Dodaje da nikom ne treba pretiti, ali da je važno da država uvek može da se odbrani, jer snaga ne sme da bude u argonaciji, već u ekonomskim činjenicama i odbranbenim moćima.

Upitan da li će u budućnosti biti oružanih sukoba na KiM, Vučić je rekao da tu nema garancija, ali da je dobro što u poslednje četiri godine nijedan Srbin na KiM nije stradao u sukobima.

Ranije je bilo desetine mrtvih u sukobima, sada je bolje, naveo je Vučić i dodao da ima pomaka, ali da je u prirodi Srba da misle da je uvek sve loše.

- Ima još mnogo da se uradi, ali smo stabilizovali stanje. Ima problema, posebno u metohijskim selima. Najveći problem je sa povratnicima, to je slučaj i sa uhapšenim Bogdanom Mitrovićem, takvih pojedinačnih slučajeva imate. Ranije smo govorili o desetinama mrtvih, a ovo su pojedinačni slučajevi. Učinjen je pomak, biće problema, nemojte da bežimo od toga - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, neozbiljnosti i neodgovornosti u srpskom društvu je mnogo i lako je, kaže, kritikovati sve.

- Problem sa Kosovom traje 250 godina, da ne pričam o Prvoj, Drugoj, Trećoj prizrenskoj ligi koja nas je najviše koštala. Važno je da govorimo otvoreno, unutar svog naroda i da se ne stidimo. Ja ću da slušam, a onda ću hrabro, za razliku od onih koji ćute u zapećku, da kažem šta je moguće - rekao je Vučić. 

Podrška za Srpsku listu

Kada je reč o ulasku Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da podržava odluku Liste iako, dodaje, Srbija svoj stav o Haradinaju neće promeniti. 

- U Srbiji je optužen za ratni zločin i nemam nameru da se branim od onih koji na Kosovo nikada otišli nisu. Dobio sam podršku od 80 odsto Srba na KiM na predsedničkim izborima, ne zato što sam udarao u ratne doboše, već zato što sam obišao svako selo - naveo je predsednik. 

Šta god da uradite nije dobro jer niko neće da se pogleda u ogledalo, kaže Vučić. 

Licemerne su primedbe upućene Srpskoj listi, jer je alternativa bila Samoopredeljenje, koje zagovara Veliku Albaniju ili da čekamo sledeće izbore, da se rizikuje rušenje naše imovine i napadi na stanovništvo.

- Da čekamo da pobedimo na izborima sa šest do osam odsto našeg življa, to je besmisleno - rekao je Vučić.

On dodaje da je ponosan na tešku brobu koju je vodio u Briselu, kao i da je uveren da se Srbi na KiM osećaju bolje i ne manje sigurno ranije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online