Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.03.2018.
11:51
Vestionline, Tanjug A

Vučić o dve opcije za Kosovo: Jedna realnija, a druga...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija, opcija Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniuteta u pokrajini.

Tanjug
Srbija vremenom u sve težoj poziciji: Aleksandar Vučić

Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju, istakao je Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

- Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta - rekao je predsednik i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.

- Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo - rekao je Vučić.

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.

- Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi - uveren je predsednik Srbije.  

- Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, dekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Štrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za par godina -  rekao je Vučić.  

On je istakao da je opredeljenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

- Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle Oluje dovela do švršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Subota 31.03.2018. 15:54
Ne moze se usporediti Hrvatska i Kosovo, jedno je bila republika a Kosovo je samo autonomija u republici i tako treba da ostane. Losom politikom Srbije , Srbi u Hrvatskoj su izgubili sve a mogli su ostati konstruktivni i ravnopravni narod u Hrvatskoj. Taj sporazum se mogao odnositi na sve narode i u svim republikama SFRJ. Sever Kosova treba izdvojiti privremeno radi zastite gradjana, to je teritorij Srbije u sklopu AP KiM. U koliko Srbija po rezoluciji UN nema pravo sa vojskom i policijom biti prisutna na kriznom prostoru, to pravo ima Rusija, kako USA moze imati svoju bazu bez odobrenja UN. Nikad i nikad priznati samostalnost Kosova. To su velike medjunarodne igre i zavisi od moci onih koji odredjuju sudbinu malih drzava. Kipar je zauzet i podeljen od strane Turske, bez sankcija, bez ucijene za pristupanje EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online