Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 04.12.2013.
12:05
D. N. P. - Vesti A

Uskoro carina Kosova ka Srbiji

Radost Krstimira Pantića, novoizabranog predsednika opštine Kosovska Mitrovica, zbog tesne pobede na izborima, na koje je izašao mali broj Srba sa severa Kosova, mogla bi kratko trajati jer bi već 14. decembra, za kada je najavljen početak carinjenja svih vrsta roba koje iz Srbije ulaze u "Republiku Kosovo", mogle početi nove nevolje i otpor Srba u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.

Utvrđena "granica": Administrativni prelaz Jarinje između uže Srbije i Kosmeta
 

Na integrisanim prelazima Brnjak i Jarinje uveliko se pripremaju kancelarije za dodatne carinare, poreske, poljoprivredne, šumarske i druge inspektore. Prema nezvaničnim informacijama, vlada Kosova i Euleks pripremaju rigoroznu kontrolu, pa i potpuno zatvaranje svih alternativnih pravaca jer država Kosovo želi da pokaže suverenitet na celoj svojoj teritoriji.


Briselskim sporazumom, koji je Srbija parafirala, a izbori dodatno osnažili, predviđeno je da kosovska carina od 14. decembra počne u punom kapacitetu da funkcioniše i na ova dva prelaza. Detalji se još ne znaju, a ovim povodom u Brisel je hitno otputovao Upravljački tim za implementaciju Sporazuma na čelu sa Draganom Jablanovićem, novoizabranim predsednikom opštine Leposavić. Timu će se pridružiti i premijer Srbije Ivica Dačić.


Tim za implementaciju treba da razgovara konstituisanju Zajednice srpskih opština i njenim nadležnostima, koje se različito tumače u Beogradu i Prištini, ali i o detaljima carinjenja robe koja iz Srbije ulazi na Kosovo i Metohiju i s Kosova u Srbiju.

Nejasno je šta će se sve cariniti na Brnjaku i Jarinju, ko će ubirati prihode od carina, poreza i taksi i kako će se prikupljeni novac trošiti. Priština želi sve u svoju kasu, pa potom da deo novca vrati Srbima na severu Kosova, dok Sever smatra da sve što se "ubere" na Brnjaku i Jarinju treba da se iskoristi za razvoj severnog Kosova.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.12.2013. 12:10
ISKUŠENJA za Srbe tek počinju . IZDAJNICI SU LAŽIMA SRBA ODRADILI NAJPRLJAVIJI POSAO ZA ŠIPTARE . BOJIM SE DA ZLO TEK POČINJE .
Sreda 04.12.2013. 12:23
Ja sam pre nekog vremena naivno mislio da se nije rodio takav Srbin, da potpise ovo sto je aktuelna vlada potpisala! Gde ce vam dusa, ako je uopste imate!?
Sreda 04.12.2013. 12:49
To je ta "istorijska pobjeda"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online