Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.12.2013.
13:06
J. L. Petković - Vesti A

Srpska zajednica u kosovskoj magli

Zvanični Beograd danas u Briselu pregovara o Zajednici srpskih opština, a to prema najavama neće biti, ni lako ni jednostavno. Srpska vlast je tek na početku diplomatske borbe u kojoj će joj, osim političke veštine, biti potrebno i mnogo sreće, da bi ispunila obećanja data biračima pred kosovskve izbore. Jer, ako su najave iz Prištine tačne, uz tim Hašima Tačija i ovog puta su stale i EU i SAD.

(Ne)uspeo bojkot: Severna Mitrovica uoči drugog kruga lokalnih izbora
 

Jedino što beogradskim vlastima otvara prostor za manevar je činjenica da legitimitet kosovske vlade visi o koncu, odnosno da je vladajuća stranka PDK odavno izgubila podršku većine u parlamentu, a sledi joj i novo rasparčavanje.
 

I policija zagonetka

Osim pravosuđa, nerešeno pitanje u sprovođenju Briselskog sporazuma je i u oblasti policije. Srpska strana insistira da se i u policiji poštuje etnička struktura, odnosno da tamo gde žive Srbi, oni i budu zaposleni. Kako je rekao Ivica Dačić, otvaraju se i teme vlasništva i položaja SPC.

Premijer Srbije Ivica Dačić očekuje najviše problema kod formiranja Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice jer se tome protivi prištinska strana "misleći da tako želimo da stvorimo neku posebnu državu u državi".

- A mi jednostavno želimo da etnička struktura zaposlenih prati etničku strukturu stanovništva u tom delu Kosova i Metohije - rekao je srpski premijer.


Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević potvrdila je juče u intervjuu "Vestima" svoju ocenu da ako se prihvati zahtev Evropske unije da povuče svoje sudove s Kosova, to praktično znači priznanje nezavisnosti.


Na sastanku u Briselu će se govoriti i o statutu Zajednice srpskih opština. Priština odbija zahteve Beograda da se u taj dokument uključe odredbe zakonskih akata Srbije i u tome, navodno, ima podršku Evropske unije.


Mediji u Prištini citiraju neimenovane izvore koji navode da "Brisel nije hteo da usliši zahtev Srbije da se u statut ubace srpske zakonske odredbe, a sada Beograd insistira da u statutu budu nabrojana ekskluzivna ovlašćenja koja će zajednica imati nad opštinama".


Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson upozorila je zvaničnu Prištinu da bude pažljiva i ne dozvoli da se na Kosovu formira nova Republika Srpska.
- Svaka opasnost može da se minimalizuje razgovorima, ali mislim da treba da budemo jako pažljivi da ne dobijemo još jednu Republiku Srpsku - rekla je Džejkobson.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.12.2013. 13:30
Pregovarati "pod okriljem" zapada je unapred izgubljena bitka. Zapad nikad nece moci da smatra pravoslavnu Srbiju (i Srbe) pouzdanom kartom u njegovoj igri protiv Rusa, i zato mu dugorocno odgovara slaba Srbija i podeljeni Srbi. Zasto je onda VuDaNic uopste pocinjao pregovore u njihovom dvoristu, a ne u UN? Zini da ti kazem...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online