Sreda 04.12.2013.
12:05
D. N. P. - Vesti

Uskoro carina Kosova ka Srbiji

Utvrđena "granica": Administrativni prelaz Jarinje između uže Srbije i Kosmeta
 

Na integrisanim prelazima Brnjak i Jarinje uveliko se pripremaju kancelarije za dodatne carinare, poreske, poljoprivredne, šumarske i druge inspektore. Prema nezvaničnim informacijama, vlada Kosova i Euleks pripremaju rigoroznu kontrolu, pa i potpuno zatvaranje svih alternativnih pravaca jer država Kosovo želi da pokaže suverenitet na celoj svojoj teritoriji.


Briselskim sporazumom, koji je Srbija parafirala, a izbori dodatno osnažili, predviđeno je da kosovska carina od 14. decembra počne u punom kapacitetu da funkcioniše i na ova dva prelaza. Detalji se još ne znaju, a ovim povodom u Brisel je hitno otputovao Upravljački tim za implementaciju Sporazuma na čelu sa Draganom Jablanovićem, novoizabranim predsednikom opštine Leposavić. Timu će se pridružiti i premijer Srbije Ivica Dačić.


Tim za implementaciju treba da razgovara konstituisanju Zajednice srpskih opština i njenim nadležnostima, koje se različito tumače u Beogradu i Prištini, ali i o detaljima carinjenja robe koja iz Srbije ulazi na Kosovo i Metohiju i s Kosova u Srbiju.

Nejasno je šta će se sve cariniti na Brnjaku i Jarinju, ko će ubirati prihode od carina, poreza i taksi i kako će se prikupljeni novac trošiti. Priština želi sve u svoju kasu, pa potom da deo novca vrati Srbima na severu Kosova, dok Sever smatra da sve što se "ubere" na Brnjaku i Jarinju treba da se iskoristi za razvoj severnog Kosova.

2024 © - Vesti online