Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 02.12.2013.
20:35
Beta A

Beograd i Priština se dogovorili oko pravosuđa i policije

U Briselu su timovi Beograda i Prištine u protekla dva dana održali završne pregovore o integrisanju policije i pravosudnih vlasti Srba na Kosovu u duhu Briselskog sporazuma o sređivanju odnosa i formiranju Zajednice srpskih opština, potvrdili su agenciji Beta izvori u Evropskoj komisiji. Zvaničnik koji je učestvovao u pregovorima radne grupe o policiji i pravosuđu, naznačio je da je došlo do znatnog napretka u pregovorima, na šta su uticali i dobri konačni rezultati nedeljnog drugog kruga opštinskih izbora na Kosovu.

Srpsku delegacije u dvodnevnim pregovorima predvodio je ministar odbrane Nebojša Rodić
 

Srpsku delegacije u dvodnevnim pregovorima predvodio je ministar odbrane Nebojša Rodić.

Prema zvaničnicima koji su učestvovali u razgovorima, u okviru pravosuđa je utvrđen put ka punoj integraciji srpskih organa, i to sa svim elementima koji su obavezujući za administraciju u Prištini, a definisano je i korišćenje instituta žalbe u postupcima dosad vođenim u pravosuđu Kosova i Metohije.

Buduća Zajednica srpskih opština i predsednici opština sa srpskom većinom, kako je ukazano, sada dobijaju opipljivu i bitnu vlast i kad je reč o delovanju pravosuđa.

Izvori u Evropskoj komisiji su želeli da naglase zadovoljstvo ovim pregovorima, uz opasku da je to bila redovna tehnička, ali važna, runda razgovora timova Beograda i Prištine, imajući u vidu da će sveukupni napredak u normalizaciji odnosa dve strane u drugoj polovini meseca oceniti Savet ministara EU koji treba da preporuči vođima Unije da najkasnije u januaru počnu pregovore o članstvu sa Srbijom.

Jedan učesnik u pregovorima, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su "dvodnevni razgovori pokazali da EU uvažava kao sve cenjeniji, prepoznatljiviji i neotklonjivo pozitivan uticaj srpskih vlasti kao činioca pune stabilnosti na Kosovu i Metohiji". To, kako je rečeno, pokazuju pripreme i rezultati izbora za opštinske organe vlasti na Kosovu.

"Logičan sled ovakvog političkog delovanja je znatno napredovanje u pregovorima i, po rečima predstavnika EU, delegacija Srbije je pokazala veliku demokratsku slobodu u predstavljanju rešenja koja su ocenjena kao originalna i podsticajna za rad institucija i zaštitu srpskih građana na Kosovu i Metohiji", naveo je ovaj visoki funkcioner. Kako je dodao, "utvrđen je u okviru pravosuđa put ka punoj integraciji, sa svim elementima koji su obavezujući za administraciju u Prištini".

"Istovremeno je definisano korišćenje instituta žalbe u postupcima koji su dosad vođeni u pravosuđu Kosova i Metohije", kazao je.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.12.2013. 21:20
Ove naše podrepne muve nastavljaju da nas zamajavaju sa EU i pričom kako će da nam svane kada uđemo u EU. A to im je karta u budućnosti kojom će moći ništa da nerade a ako šta nevalja: Kriva EU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online