Ponedeljak 02.12.2013.
20:35
Beta

Beograd i Priština se dogovorili oko pravosuđa i policije

Srpsku delegacije u dvodnevnim pregovorima predvodio je ministar odbrane Nebojša Rodić
 

Srpsku delegacije u dvodnevnim pregovorima predvodio je ministar odbrane Nebojša Rodić.

Prema zvaničnicima koji su učestvovali u razgovorima, u okviru pravosuđa je utvrđen put ka punoj integraciji srpskih organa, i to sa svim elementima koji su obavezujući za administraciju u Prištini, a definisano je i korišćenje instituta žalbe u postupcima dosad vođenim u pravosuđu Kosova i Metohije.

Buduća Zajednica srpskih opština i predsednici opština sa srpskom većinom, kako je ukazano, sada dobijaju opipljivu i bitnu vlast i kad je reč o delovanju pravosuđa.

Izvori u Evropskoj komisiji su želeli da naglase zadovoljstvo ovim pregovorima, uz opasku da je to bila redovna tehnička, ali važna, runda razgovora timova Beograda i Prištine, imajući u vidu da će sveukupni napredak u normalizaciji odnosa dve strane u drugoj polovini meseca oceniti Savet ministara EU koji treba da preporuči vođima Unije da najkasnije u januaru počnu pregovore o članstvu sa Srbijom.

Jedan učesnik u pregovorima, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su "dvodnevni razgovori pokazali da EU uvažava kao sve cenjeniji, prepoznatljiviji i neotklonjivo pozitivan uticaj srpskih vlasti kao činioca pune stabilnosti na Kosovu i Metohiji". To, kako je rečeno, pokazuju pripreme i rezultati izbora za opštinske organe vlasti na Kosovu.

"Logičan sled ovakvog političkog delovanja je znatno napredovanje u pregovorima i, po rečima predstavnika EU, delegacija Srbije je pokazala veliku demokratsku slobodu u predstavljanju rešenja koja su ocenjena kao originalna i podsticajna za rad institucija i zaštitu srpskih građana na Kosovu i Metohiji", naveo je ovaj visoki funkcioner. Kako je dodao, "utvrđen je u okviru pravosuđa put ka punoj integraciji, sa svim elementima koji su obavezujući za administraciju u Prištini".

"Istovremeno je definisano korišćenje instituta žalbe u postupcima koji su dosad vođeni u pravosuđu Kosova i Metohije", kazao je.

2024 © - Vesti online