Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 28.11.2013.
06:04
B. Đokić - Vesti A

"Vesti" u bazi Žandarmerije (2): Pomažu i Srbima i Bošnjacima

Jedan od zadataka Žandarmerije na Goliji je, kako saznajemo, i da se u slučaju elementarnih nepogoda uključe u pomoć lokalnom stanovništvu. Zime su u ovom delu Srbije, pogotovo na vrhovima Golije izuzetno teške, kaže za "Vesti" Lazar Živković, iz beogradskog odreda Žandarmerije, čiji su pripadnici trenutno na dvonedeljnoj rotaciji u ovoj bazi.

Spreman za sve izazove: Pripadnik Žandarmerije

- Nalazimo se na preko 1.600 metara nadmorske visine. Snegovi su i po dva metra, a temperature zimi padaju i do minus 30 stepeni. Prošlog februara izmerili smo minus 28 stepeni. Snegovi su do vrha krovova, nameti budu po dva i po metra. Nalazimo se na 30 kilometara od Novog Pazara, pa nam je i kad su takvi uslovi snabdevanje ipak redovno - objašnjava Živković.


Zbog opasnosti da zimi ostanu odsečeni od sveta, žandarmi i lokalno stanovništvo su upućeni jedni na druge.


- Saradnja sa stanovništvom je izuzetno korektna. Ulivamo im poverenje, zimi pogotovo. Dovozimo seljanima sve što im treba. Kad vozilo skrene sa puta pomažemo im, donosimo hranu kada su jake zime. Priteknemo ko god nam se obrati za pomoć, Srbima i Bošnjacima, svakome kome treba, bez obzira na nacionalnu pripadnost - dodaje Živković.


Od kako je Žandarmerija napravila bazu na Goliji, kriminal je smanjen za 95 procenata. Gotovo da više nema krađe šume i drugih krađa. U bazi postoji dežurna služba, koja je na raspolaganju građanima 24 sata dnevno, gde mogu da prijave sve probleme. Svakodnevno se organizuju i patrole. Sa jednom od njih, patrolirali su i reporteri "Vesti".

Pročitajte još:

* "Vesti" u bazi Žandarmerije (1): Kost u grlu terorizmu i kriminalu

Idemo po hladnim vrhovima Golije sa petoricom žandarma. Vođa patrole bio je Ratko Sarić, vodnik prve klase iz beogradskog odreda Žandarmerije, koji se nalazio u bazi tokom naše posete.


- Svaki dan patroliramo, menjamo pravce, vreme patrole, uvek ima neko ko može da izađe i pomogne nekome u nevolji. Dobri su nam uslovi, samo je zimi teže kada je jak sneg. Pokušavamo da seljanima pomognemo kako god možemo - objašnjava Sarić.


Uslovi u kojima rade i spavaju žandarmi na Goliji su relativno dobri, svakako mnogo bolji nego u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosmetu. Nalaze se u planinskim kolibama Srbija šuma, imaju spavaonice, kuhinju i kupatilo.


Reportere "Vesti" koji su im došli u posetu ugostili su pravim vojničkim pasuljem na "kiseloj vodi" koji se u dežurnoj službi krčkao celu noć.

Za njih nema prepreka: Žandarmi su opremljeni kvadovima


 

Kvadovima po smetovima

Osim svakodnevnih patrola, pripadnici Žandarmerije povremeno imaju i takozvano pojačano izviđanje, kada koriste specijalna vozila kvadove. Ova vozila su idealna za planinske uslove, oštre uspone i neprohodne jaruge.
- Kada je složena situacija ili loše vreme, koristimo kvadove kako bi se brže i efikasnije prevezli. To je posebno potrebno zimi kada su visoki smetovi - kažu oni za "Vesti".

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.11.2013. 08:03
Opet ista priča opet ista glupost ALO ljudi vi ste specijalci niste ni šumari ni humanitarna organizacija niti GSS idite bre u Novi Pazar pa radite posao tj. hapsite,zavodite red pokažite Srpskom narodu koji živi tamo da i dalje živi u Srbiji a ne u Teheranu.
Četvrtak 28.11.2013. 08:10
Тамо нема Мађара јер је "Бошњак" мађарско презиме.
Četvrtak 28.11.2013. 09:24
Na Goliji se voze "kvadovima" a Veliki Trnovac obilaze u širokom luku ? I još ih hvalite kako su zaduženi za elementarne nepogode ? HAHAHA Pa prošle godine ste izveštavali da su ostajali zavejani po razno-raznim vukoje*inama ? Toliko o tome... Dok je vojska brinula o tim stvarima - niste imali o čemu da izveštavate ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online