Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 25.12.2013.
06:16
RTS A

Srpski policajci s druge strane zakona

U poslednje vreme u Srbiji, u vestima iz crne hronike, pojedini policajci su zamenili mesta sa kriminalcima i postali glavnoosumnjičeni za teška krivična dela. Tokom ove godine, više od 60 policajaca privremeno je udaljeno sa posla do okončanja disciplinskog postupka.

Srpska žandarmerija ne poznaje se po dobru u poslednje vreme...
 


U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je podneto više od 1.600 disciplinskih prijava zbog teških povreda službene dužnosti. Zbog takvih stvari, policajac može da bude kažnjen novčano, otkazom ili raspoređivanjem na drugo radno mesto.


Slučaj suspendovanog policajca koji je osumnjičen za učešće u ubistvu u Užicu poslednji je u nizu slučajeva u kojima su glavni akteri oni koji bi trebalo da sprovode i čuvaju zakon.


Prošlog meseca žandarm je ubio jednu osobu u Nišu. Starešine su ga zbog lošeg rezultata na psiho testu poslali na lekarski pregled, ali dok je čekao odlazak na taj pregled ubio je čoveka.

Šifra "F"

Problem je sa policajcima kod kojih se utvrde psihički problemi zbog kojih ne mogu da nose oružje. Od 2010. godine do danas na vanredni lekarski pregled poslato je 2.385 policajaca. Kod njih 972 dijagnostifikovana je "šifra F", koja pored ostalog podrazumeva zabranu nošenja oružja.


Državni sekretar MUP-a Vanja Vukić objasnio je da ne postoji mogućnost da se takva osoba udalji sa posla, jer nije napravila disciplinski prestup ili težu povredu radne dužnosti.


"U tom slučaju on ostaje na svom radnom mestu zato što ne postoji mogućnost, ni prema nekim drugim zakonima, kao što je postojeći Zakon o radu, da se premesti na niže radno mesto", dodaje Vukić.

Ništa bez promene zakona

U proteklom periodu dešavalo se da takve osobe budu udaljene s posla, ali da dobiju policiju na sudu i na kraju se vrate u službu. Promena zakona o policiji trebalo bi da speči takve probleme. Predstavnici MUP-a najavljuju dogovore sa sindikatima i ministarstvima za rad i zdravlje.


Ranije je ministar unutrašnjih poslova imao diskreciono pravo da pošalje nekoga u penziju. Međutim, pokazalo se da to rešenje nije najbolje, jer se dešavalo da starešine predlože penzionisanje i za osobe koje takve uslove nisu ispunjavale.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.12.2013. 10:18
Kao sto su rekli u predhodnoj vesti, imajte malo razumevanja kad vas polu ludi ili totalno ludi policajci saobracajci pljackaju po ulicama, a i ako vas upuca neki, pa nemojte puno da se ljutite na njih nisu oni krivi sto su ludi. A i ako vasoj deci prodaju heroin, i to im se omaklo valjda.
Sreda 25.12.2013. 10:51
Pa iz kojeg se miljea regrutuju i ko ih regrutuje nije nikakvo čudo.
Sreda 25.12.2013. 10:27
Sve ludo, majku ti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online