Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.11.2013.
12:40 >> 16:14h
Vestionline A

"Srbi, rešite svoj status u Hrvatskoj ako tamo ne živite"

Srpski demokratski forum upozorava sunarodnike, koji imaju prebivalište prijavljeno u Hrvatskoj, a stalno su nastanjeni u Srbiji, Republici Srpskoj ili u nekoj trećoj zemlji, da urede svoj status u Hrvatskoj. Kako objašnjavaju, u Hrvatskoj je pre godinu dana donesen novi Zakon o prebivalištu, kojim je Policija dobila znatno veća ovlašćenja da proverava žive li građani na adresama na kojima im je prijavljeno prebivalište.

Objasnite zašto vam je prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj a više od dve godine ne živite tamo
 

Policija je u Hrvatskoj objavila sledeće upozorenje:

- S obzirom da je 29. decembra 2013. godine rok do kojeg svi hrvatski državljani koji će s tim datumom već duže od dve godine privremeno boraviti u inostranstvu, imaju obavezu da obaveste o svom privremenom odlasku iz Hrvatske i o razlozima da dostave dokumentaciju, podsećamo sve one koji to još nisu učinili, da ispune svoju zakonsku obavezu! Ukoliko to ne učine, po službenoj dužnosti biće pokrenut postupak odjave iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu!

Srpski demokratski forum upozorava da je Policija već obavljala kontrole i stvorila svoju bazu podataka o građanima srpske nacionalnosti koji su prijavljeni u Hrvatskoj, a žive u Srbiji ili inostranstvu.

Do kraja decembra Policija nije imala pravo izricanja kazni, ali od kraja decembra dobija pravo na to. Zakon im daje pravo da izreknu kaznu od 500 do 5.000 kuna (7.500 do 75.000 dinara), a povrh toga takve osobe Policija po službenoj dužnosti briše iz evidencija (time i iz Popisa stanovništva i Popisa birača).

SDF zato upozorava da je krajnje vreme da "sunarodnici u ovakvoj situaciji regulišu svoj status pred hrvatskim državnim organima, da Policiji objasne zašto ih nije bilo prilikom eventualnih provera u mestu njihova prijavljenog prebivališta i da sačuvaju status prijavljenih osoba".

- Ako lično ne reše status, biće automatizmom izbrisani, a verovatno i kažnjeni, a neće više moći ni da glasaju u Hrvatskoj. Ukoliko ne preduzmu potrebne korake, doći će do daljeg smanjivanja broja Srba prijavljenih u Hrvatskoj i tako bi se stvorila mogućnost za ukidanje teško izborenih manjinskih prava, navodi se u saopštenju SDF-a.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.11.2013. 15:55
kako da urede svoj status, kad tamo divlja ustaštvo,mogu samo da se vrate u srbiju,u croatiji nemaju perspektivu..
Nedelja 08.12.2013. 22:56
Molim vas potpisite za prava svih! I nastojte staviti neki grad u Hrvatskoj! http://www.peticija24.com/revizija_ugovora_izmeu_republike_hrvatske_i_svete_stolice
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online